Kategoria: Yleiset

  • Kesän 2020 tapahtumaradiot

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Keväällä 2020 alkanut koronaviruspandemia vaikuttaa voimakkaasti tämän vuoden kesätapahtumatarjontaan, sillä useita festivaaleja ja muita kesäajan tapahtumia on jouduttu perumaan. Myös hengellisten tapahtumien määrä on vähäinen. Radiotaajuuksilla on pääasiassa ollut seurakuntien jumalanpalveluksia välittäviä radioasemia. Urheilussa on alkukesän aikana ollut lähinnä vain raveja ja muuta hevosurheilua sekä yksittäisiä moottoriurheilutapahtumia. Moottoriurheilun määrä on kuitenkin llisääntynyt keskikesän aikana.

  • Alkuvuoden 2020 lyhytaikaiset radioluvat

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Mediamonitorissa julkaistava lyhytaikaisten radioiden luettelo sisältää kaikki vuoden 2020 aikana lähettävät radioasemat. Listaa päivitetään säännöllisesti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemien tietojen perusteella. Mediamonitorin listalla ovat kaikki vähintään yhden watin teholla lähettävät asemat. Luettelossa tuoreimmat radioluvat ovat ylimpinä ja vanhimmat alimpina luvan alkamispäivämäärän mukaisesti. Luettelossa on hakuominaisuus, joten sieltä voi etsiä tietoa esimerkiksi paikkakunnan nimen tai…

  • Aalloilta bongattua: Viikon Promopaketti

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Moni tamperelaisen Pispalan Radion kuuntelija on saattanut törmätä perjantain alkuillassa musiikkiohjelmaan, jossa ei tunnu olevan varsinaisesti mitään genrerajoituksia. Samassa ohjelmassa saattaa soida humppaiskelmä, metallimusiikki ja indiepop. Edes ohjelman toimittaja ei aina tiedä, mitä ohjelmassa milloinkin soitetaan. Tuoreimmillaan ohjelma purkitetaan edellisenä päivänä. Mistä on oikein kysymys?

  • Hengellisillä kesäjuhlilla vilkas tapahtumaradiotarjonta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Pispalan Radiossa suoraa lähetystä Tampereen juhlilta Tampereen seudulla kuuluva Pispalan Radio lähettää tänä viikonloppuna hengellistä ohjelmaa Evankelisen lähetysyhdistys ELY:n kesäjuhlilta Tampereelta. Elämän aarteita – teemalla vietettävän juhlan lähetykset alkavat perjantaina 7. kesäkuuta ja jatkuvat sunnuntaihin 9. kesäkuuta. Pispalan Radion viikonlopun ohjelma on kokonaan hengellistä lukuun ottamatta yöaikaa kello 23:n ja aamukuuden välillä.

  • Aikakoneella vuosien taakse

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Vuosi 1989 – Euroopan ja paikallisradioiden hullu vuosi Mediamonitori täytti tammikuussa 10 vuotta, joten juhlavuoden kunniaksi sivustolla julkaistaan kurkistuksia menneisiin vuosikymmeniin. Kymmenen vuoden takaisia uutisia voi lukea Mediamonitorin arkistossa, mutta tämän juttusarjan aiheista pitää tiedot kaivaa muualta netistä tai vaihtoehtoisesti perinteisistä lehtileikearkistoista. Tässä sarjan jaksossa käännetään viisarit vuoteen 1989.

  • Radion ohjelmistoluvat 2020-2029

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Valtioneuvosto ja Viestintävirasto saivat torstaina valmiiksi suururakan, jossa jaettiin radion ohjelmistotoimiluvat vuosiksi 2020-2029. Ohjelmistoluvat myönnettiin 72 taajuuskokonaisuuteen, joten lähes kaikki nykyisin toimivat radiokanavat sekä joukko uusia pääsee aloittamaan uudella toimiluvalla reilun vuoden kuluttua. Muutamille radioasemille tulee lisää taajuuksia tai kuuluvuusalueen laajennuksia.

  • Paikallisradio palasi Lappeenrantaan

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Radio Saimaa etenee sisältö etunenässä Lappeenrantalainen paikallisradiotoiminta sai uutta puhtia maaliskuussa, kun vain netissä lähettävä radioasema Radio Saimaa aloitti toimintansa. Radio Saimaa on Lappeenrannassa asuvan Lasse Hyytisen toteutunut haave. Musiikkimiehenä tunnetun ja mainostuotantojen parissa työskentelevän Hyytisen oma radiokanava toimii kotistudiosta kaupungin keskustan liepeiltä. Kanavaa Hyytinen haluaa kehittää vakaasti ja varmasti. Tavoitteena on olla oikea paikallisradio.

  • Radion ohjelmistolupia hakeneet julki

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Viestintävirasto on julkaissut radion ohjelmistolupien hakijat ja tarkentanut samalla syksyn 2017 hakijamäärää. Määräaikaan 25.9. mennessä hakemuksia tuli Viestintävirastoon 14 hakijalta, joista valtaosa harjoittaa jo nykyisin vakituista radiotoimintaa. 28 paikkakunnalta oli kaikkiaan 44 haettavaa taajuutta. Yksikään taajuus ei jäänyt ilman hakijaa. Suurinta osaa taajuuksista haki useampi kuin yksi hakija.

  • Saamen radion lähetyksiä 70 vuotta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Yleisradion saamenkieliset ohjelmat alkoivat Oulun keskiaalloilla Yleisradio on lähettänyt saamenkielisiä radiolähetyksiä tasan seitsemänkymmentä vuotta. Juhlapäivä oli viime perjantaina 6. lokakuuta, jolloin Yle Saame eli Yle Sápmi lähetti juhlaohjelmaa. Yle Sápmilla on toimitukset Inarissa, Enontekiöllä ja Helsingissä. Ohjelmaa toimitus tuottaa radioon, televisioon ja internetiin. Sisältöä eri medioihin tehdään pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Yle Sámi Radio toimii…

  • Käänteentekevä vuosi 1994

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Vuosi 1994 oli mullistava suomalaisessa paikallisradiotoiminnassa, sillä tuolloin alkoi hahmottua mainosradion tulevaisuus. Ensimmäisiä paikallisradioita oli alettu perustaa kymmenisen vuotta aiemmin, mutta nyt puhuttiin ensimmäisen kerran toden teolla radion ketjuuntumisesta ja jopa valtakunnallisesta toimiluvasta. Vuonna 1994 myös ulkomainen omistus luikerteli näyttävästi Suomen radiokartalle. Uusia paikallisradioita käynnistettiin kuitenkin yhä.

  • Paikallisradiota Porvoon mitalla

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Toimituksen aulatilan seinällä on mustavalkoinen kuva rannalla transistoriradiota kuuntelevasta pikkutytöstä. Eteisessä vierailijaa tervehtii vanha putkiradio. Toimitusjohtajan omassa työhuoneessa on lisää vanhoja vastaanottimia, joista kruununa kidekone yleisradiotoiminnan alkuajoilta. Tästä toimitilasta lähettää Radio Foni, Porvoon paikallisradio.

  • Kevyt Kanavan Aito-radioasemat aloittavat lähetykset

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Mediakonserni Kevyt Kanava Oy irtautuu yhteistyöstä Bauer Median kanssa ja nimeää neljä radiokanavaansa uudelleen syyskuun alussa. Suomen kolmanneksi suurimman kaupallisen radiokonsernin radiot saavat torstaina 1. syyskuuta etunimen Aito. Uusia asemia ovat Aito Iskelmä, Aito Kajaus ja Aito Hitti. TV-verkossa lähettävän kanavan nimeksi tulee Aito Iskelmä Harju & Pöntinen.

  • Pispalan Radiossa jännitetään toimilupaa

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Tilapäisluvilla viime keväästä lähettänyt epäkaupallinen Pispalan Radio on yksi Tampereelle radiotoimilupaa hakeneista asemista. Kanavan taustayhdistys jätti elokuussa ohjelmistolupahakemuksen sekä ULA-taajuuden että keskiaaltotaajuuden saamisesta pysyvämpään käyttöön. Lupahakemukset ovat Viestintäviraston käsittelyssä, mutta ainakin keskiaalloille luvan saaminen ei liene mahdotonta, sillä muita luvanhakijoita ei Tampereella tai edes koko Suomessa ollut. Ulalla tilanne on kimurantti, koska hakijoita on enemmän…

  • Joukkorahoitus suosikkiradion avuksi

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Radio Helsinki haluaa kääntää kurssia Radio Helsingistä on kirjoitettu paljon viime vuosina, eikä syyttä. Radioasema lienee maamme tunnetuin paikallisradio. Kanavaa kuunnellaan sielläkin, mihin eivät Radio Helsingin perinteiset FM-lähetykset kanna. Vahvat juontajapersoonat ja soittolistojen puuttuminen vetoavat siihen radionkuuntelijajoukkoon, joka on kyllästynyt formaattiradioiden tarkkaan laskelmointiin. Radio Helsinki on osa helsinkiläisyyttä ja kaupunkikulttuuria.

  • Lähiradio kyseenalaistaa mediatuen

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Epäkaupallinen Helsingin Lähiradio kritisoi valtion innovaatiotuen jakamista kaupallisille medialle samalla, kun epäkaupalliset yhteisömediat jäävät ilman tukea. Valtion tämän vuoden budjetista on myönnetty liikenne- ja viestintäministeriön toimesta 20 miljoonaa euroa niin sanottua median innovaatiotukea. Tuki on myönnetty vain kaupallisille sähköisen viestinnän toimijoille.

  • Paikallisradiolupia tasan 30 vuotta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Yleisradion monopolin murtuminen radiotoiminnassa oli vain ajan kysymys 1980-luvun alkupuolella, kun keskustelu yksityisten paikallisradioiden perustamisesta alkoi. Pitkän jahkailun ja lukuisten mietintöjen jälkeen ensimmäiset paikallisradioluvat oltiin valmiit myöntämään. Valtioneuvosto teki päätöksen ensimmäisistä paikallisradiokokeiluluvista torstaina 24.1.1985. Luvan sai 33 hakijaa 21 paikkakunnalta.

  • Radio Rapu taas Helsingin ulalle

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Puheradio haluaa täydentää radioviidakon palapelin Kaksi miestä tekee kiivaasti töitä Helsingin keskustassa Bulevardi 12:n ylimmässä kerroksessa. Pöydällä on kaksi läppäriä, lukuisia älypuhelimia ja iso nippu erivärisiä paperilappuja. Seinällä on lähes valmis suunnitelma ohjelmakaaviosta, joka tarjoilee syyskuun alusta alkaen puhetta taloudesta ja politiikasta. Käytävältä kuuluu puheohjelma, jota lähetetään tällä hetkellä vain netissä. Ollaan Radio Ravun toimituksessa.

  • Radio hakee tulevaisuuden suuntaviivoja

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Radiotoiminnan suurimmat haasteet ovat Internetin mukanaan tuomat uudet palvelut sekä mainosmyynnin siirtyminen enenevissä määrin verkkoon. Haasteiden ohella kulutustottumuksien murros ja uudet teknologiat voivat muokata myös radiotoimialan liiketoimintamahdollisuuksia. Radioalan edustajista koostuva työryhmä paneutui radioon liittyviin erityiskysymyksiin ja kotimaisen radion tulevaisuuden kehitykseen. Ryhmä luovutti raportin opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle perjantaina 4. heinäkuuta 2014.

  • Radiotaajuudet menevät kuin kuumille kiville

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun asetuksen päivittämistä. Kaksi kertaa vuodessa tehtävä taajuuspäivitys avaa radioasemille mahdollisuuden saada uusia taajuuksia ja uusille yrittäjille keinon hakea toimilupia. Päivitykseen liittyvä lausuntokierros päättyi 14. maaliskuuta. Lausuntoja tuli sekä osavaltakunnallisilta että paikallisilta radioilta. Myös AM-taajuudet kiinnostavat.

  • Oppilaitoksille halutaan omat taajuudet

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Media-alan opetusta antavat oppilaitokset ovat joutuneet kilpajuoksuun vapaista radiotaajuuksista. Tänä keväänä Helsingin seudulla kuuluva kuuden eri mediatahon tuottama Kaupunkiradio on kokenut taajuuspulan konkreettisesti. Radioasema kuuluu aikaisempaa pienemmällä kuuluvuusalueella, koska suurempitehoiset tilapäiseen käyttöön varatut taajuudet ovat muiden radioiden käytössä. Kaupunkiradion taustajoukoissa toivotaan omia taajuuksia oppilaitosradioille.

  • Vaijerin äänestä tuli oma radio

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Uusi vuosi toi tullessaan uuden radiokanavan Saloon, kun paikallinen musiikkiyhdistys aloitti lähetykset taajuudella 102,9 MHz. Salon Vaijerit ry:n paikallisradion nimeksi tuli, kuinkas muutenkaan, VaijeriRadio. Pari vuotta sitten paikallisradio Auran Aalloilla pyörinyt ohjelmasarja Vaijerin ääni muuntui omaksi pikkuradioksi, jonka kuuntelu onnistuu Salon keskustassa ja lähiympäristössä. Epäkaupallinen paikallisradio kokeilee siipiensä kantavuutta maaliskuun loppuun – kenties pidempäänkin.