Käänteentekevä vuosi 1994

kirjoittanut

kategoriassa

Vuosi 1994 oli mullistava suomalaisessa paikallisradiotoiminnassa, sillä tuolloin alkoi hahmottua mainosradion tulevaisuus. Ensimmäisiä paikallisradioita oli alettu perustaa kymmenisen vuotta aiemmin, mutta nyt puhuttiin ensimmäisen kerran toden teolla radion ketjuuntumisesta ja jopa valtakunnallisesta toimiluvasta. Vuonna 1994 myös ulkomainen omistus luikerteli näyttävästi Suomen radiokartalle. Uusia paikallisradioita käynnistettiin kuitenkin yhä.

Turkulainen Radio Sata ja sen omistuksessa olleet radiokanavat siirtyivät kansainvälisen mediayhtiön omistukseen. Yhtiön kasvu jatkui, kun se hankki myöhempinä vuosina omistukseensa useita uusia radiokanavia. Kyseessä oli tietysti SBS, jonka vaikutus jatkui Suomen radioalalla aivan viime vuosiin saakka. Nykyään isäntänä talossa on Bauer Media, joka on vain yksi yritys monen myöhemmin Suomeen tulleen ulkomaisen radioyhtiön joukossa. Kun vielä 22 vuotta sitten monet kyseenalaistivat paikallisradion myymisen ulkomaalaiselle yhtiölle, eivät monetkaan enää hämmästele radio- ja mediaomistuksen kansanvälistymistä maassamme.

Ketjuuntumista jo vuonna 1994

Vuoden 1994 merkittäviä viestintäpoliittisia päätöksiä oli toimilupien myöntäminen kahdelle useissa kaupungeissa kuuluvalle radioketjulle. Tuohon aikaan syntyi käsite erikoisradio, joka tarkoitti tarkoin profiloitujen radiokanavien muodostamista. Luvan saivat Classic Radio, jonka isännäksi tuli melko pian kansainvälinen Classic FM -radioasema. Toinen uusi radiokanava oli maaliskuussa 1995 aloittanut nuorisomusiikkikanava Kiss FM, jonka omisti SBS.

Vielä vuonna 1994 ei kyetty päättämään valtakunnallisesta mainosradioluvasta, vaikka koko 90-luvun alkupuoliskon asiasta oli kohistu. Mainosradiolupa irtosi Radio Novalle vasta parin vuoden kuluttua. Ensin haluttiin antaa erikoisradioille mahdollisuus, joskin jo vuosikymmenen alussa oli kokeiltu yhteislähetyksiä paikallisradiotoimilupien sallimissa rajoissa. Pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen Viikonloppuradion lisäksi samoilla kuuluvuusalueilla oli jo kuultu isojen paikallisradioiden Radio Ruuhka-Suomea.

Hynttyyt yhteen ja nimi uusiksi

Paikallisradiot jaksoivat vielä nostaa päätään monella paikkakunnalla. Vuosi 1994 oli kuitenkin jotenkin vaisu uusien radiokanavien perustamisvimmassa, mikä johtui tietenkin talouslamasta, joka riepotteli Suomea noihin aikoihin. Vaikeudet mainostulojen hankkimisessa olivat ajaneet monet pikkuradiot ongelmiin ja jopa konkurssiin. Myös asemien yhdistymisiä oli nähty vuosikymmenen alussa. Nimenmuutoksen olivat läpikäyneet Joensuun Radio Jokinen, josta oli tullut Radio Rex ja Haapavedellä toiminut ei-kaupallinen paikallisradio Turwetuutti, joka jatkoi toimintaansa hienommalla nimellä Radio Pikku Pariisi. Messujen aikana kaupallisella luvalla lähettänyt Messuradio oli hakenut profiilinkohotusta vaihtamalla nimekseen Radio Pasilan Asema. Kaksi pientä satakuntalaista paikallisradiota, Huittisten Radio Länsituuli ja Harjavallan Radio Satakieli kaavailivat liittoa: vuoden 1995 alussa aloitti RadioTupla.

Porvoolainen radioyrittäjä Eija Kölhi oli saanut kokemusta paikallisradiosta kaupungin ensimmäisestä radioasemasta Jokiradiosta. Asemalta loppuivat rahat ja Kölhi päättikin perustaa firman, joka sitten haki paikallisradiolupaa. Radio Fonin aloittaessa lokakuussa 1994 Porvoon seudun naapurissa oli vielä vilkasta paikallisradiotoimintaa. Mäntsälässä Timo T. A. Mikkosen yhtiön luotsaama Radio 103,4 lähetti Fonin kanssa osittain päällekkäisellä kuuluvuusalueella. Helsinkiläisiäkin paikallisradioita voitiin kuunnella Porvoossa, joskin kuuluvuus oli vaihteleva. Keravalla konkurssiin menneen Etelän Äänen tilalle tuli uusi yrittäjä Radio Kymppi. Sen ohjelmapäällikkönä oli myöhemmin valtakunnalisille kanaville siirtynyt Hermanni Seppälä. Myös Valkeakoskalla korkkailtiin kuohujuomaa, sillä kaupunkiin oli perustettu Juha Koivusen, Maisku Holmströmin ja kumppanien toimittamana Radio Pop.

Foni ja Rex jatkavat yhä

Vuonna 2016 Suomessa toimii lukuisia osavaltakunnallisia radiokanavia, joiden omistus on keskittynyt muutamalle mediayhtiölle. Käsite erikoisradio on kadonnut ja Novakin on ehtinyt toimia valtakunnallisena mainosradiona jo 19 vuotta. Tässä artikkelissa mainitut paikallisradiot ovat aikapäiviä sitten painuneet manan maille joko sulautumalla isommiksi asemaketjuiksi tai lopettamalla toimintansa kannattamattomina. Nimetyistä asemista vain kaksi on edelleen olemassa, mutta ajan virrassa muokkautuneina. Radio Foni ja Radio Rex (nykyinen Iskelmä Rex) ovat pitäneet pintansa olemalla rehellisiä nykyajan haasteille. Ne tekevät yhteistyötä isomman radioaseman kanssa. Paikallisohjelmaa tulee päivittäin, ja omistus pysyy omassa maakunnassa.

Mediamonitori

Lisää aiheesta Mediamonitorissa: Paikallisradiota Porvoon mitalla

{jcomments off}