Aalloilta bongattua: Viikon Promopaketti

kirjoittanut

kategoriassa

Moni tamperelaisen Pispalan Radion kuuntelija on saattanut törmätä perjantain alkuillassa musiikkiohjelmaan, jossa ei tunnu olevan varsinaisesti mitään genrerajoituksia. Samassa ohjelmassa saattaa soida humppaiskelmä, metallimusiikki ja indiepop. Edes ohjelman toimittaja ei aina tiedä, mitä ohjelmassa milloinkin soitetaan. Tuoreimmillaan ohjelma purkitetaan edellisenä päivänä. Mistä on oikein kysymys?

Kolmekymppinen Lauri Nieminen on toimittanut Viikon Promopaketti -ohjelmaa Pispalan Radiolle kolmen ja puolen vuoden ajan. Noin puolen tunnin pituinen ohjelma kuullaan radiossa perjantaisin kello 18. Ohjelmassa Nieminen soittaa hänelle lähetettyä uutta musiikkia ja kertoo levyjen välissä kappaleista ja niiden esittäjistä.

Nieminen saa uusia kappaleita suoraan artisteilta tai levy-yhtiöiltä perinteisen postin kautta, mutta myös tiedostoina sähköpostiin ja jopa muistitikuille tallennettuina. Hän valitsee lähetetystä varten soitettavat artistit ja yhtyeet, kirjoittaa ja nauhoittaa juonnot ja tallentaa sitten kappaleet radion järjestelmään.

Musiikkia Nieminen vastaanottaa laidasta laitaan. Ohjelmassa soitetaan kotimaista tuotantoa, jota tuntuu riittävän. Useat Laurin ohjelmaan mukaan pääsevät laulajat tai bändit eivät välttämättä pääse muilla radiokanavilla lainkaan soittoon. Viikon Prompaketti on nimenomaan valtavirrasta poikkeavan ja ei-hittien erikoisohjelma. Ohjelmassa ovat soitossa myös tunnetut artistit, mutta näiden sinkkuja Nieminen pyrkii välttämään, koska ne soivat todennäköisesti isommilla kanavilla muutenkin.

Ohjelman saamasta suosiosta kertoo pitkäksi venähätnyt odotusjono. Nyt tammikuussa ohjelman studiolle toimitettu levy tai kappale voi soida Niemisen laskelmien mukaan lähetyksessä ensi toukokuussa.

Tuhannen artistin tai yhtyeen raja lähestyy

Tämän perjantain jakso on ohjelman 150:s. Tähän mennessä soittoon on otettu karkeasti laskettuna noin 900 eri artistia tai yhtyettä. Kappaleet soivat ohjelmassa vain kerran, joten soitettujen biisienkin määrä huitelee jo lähellä tuhatta.

– Ohjelmassa on melko paljon iskelmää ja melkoisesti heviä, death metalia ja muuta raskaampaa rockia, mutta suomirap loistaa jostain syystä melkein kokonaan poissaolollaan. Ehkä sitä tuottavat levy-yhtiöt eivät lähetä minulle biisejä, mutta en ole toisaalta ollut heihin juurikaan yhteydessä, Nieminen kuvailee.

Tieto ohjelmasta on levinnyt netin eri kanavissa vähitellen, joten levyjen ja tiedostojen saaminen ei tuota haasteita. Monet artistit lähettävät tietoa teoksistaan ja taustoistaan kattavasti, jolloin Niemisen on helpompi tehdä välijuontoja, mutta silloin tällöin hänen on pitänyt kaivaa bändien taustoja netin syövereistä, jotta hän voisi kertoa edes jotain soitettavasta kappaleesta.

– Kerran eräs yhtye lähetti minulle muistitikun postissa. Siinä ei ollut biisien nimiä, eikä mitään tietoa tekijöistä. Löysin lopulta YouTubesta jotain tietoja, joita sitten käytin juonnossa, Nieminen muistelee.

Nieminen kuuntelee yleensä ohjelmaan valitsemansa kappaleet nauhoittaessaan niitä järjestelmään, mutta joskus muistitikulta siirretyt kappaleet ovat hänelle itsellekin täysiä arvoituksia.

– Kuuntelen ne ensi kertaa, kun lähetys tulee radiosta, Nieminen nauraa.

Joskus Nieminen tekee ohjelmia varastoon, mutta yleensä hän laatii ne ensiesitystä edeltävänä päivänä eli torstaina.

–Jos levyllä on oikein kummallinen biisin nimi, niin saatan valita artistilta toisen kappaleen, Nieminen tarkentaa.

Lauri Nieminen valmistaa musiikin erikoisohjelmia
kotistudiossaan
(Kuva: Nina Hilden).

Monet ohjelmaan päätyvät artistit lähettävät palautetta tai kyselevät, milloin heidän teoksensa soi radiossa. Kuulijapalautettakin tulee eri kanavia pitkin. Osa palautteesta on kannustavaa, mutta osassa ihmetellään radiosta tulevaa kummallista musiikkia.

– Jotkut kuuntelijat kokevat ohjelmani musiikin poikkeavan liikaa Pispalan Radion muusta tarjonnasta, ja yleensä nettiradion kuulijamäärät putoavat ohjelmani alkaessa. Sitten on kyllä niitäkin, jotka fanittavat ohjelmaa ja avaavat nettiradion ohjelman takia. Minusta tällaisen yhteisöradion ohjelmiston pitääkin olla vaihtelevaa, Nieminen huomauttaa.

Pispalan Radio on neuvotellut itselleen sopivat tekijänoikeuskorvaukset. Nieminen kertoo, että kun radion päällikkö Pasi Komsi kävi neuvottelemassa uutta Gramex-sopimuksesta, tiedettiin ohjelmasta sielläkin.

– Ja kyllähän musiikkipiitirkin tietävät toiminnastani, Nieminen arvelee.

Musiikin erikoisohjelmia jo yli 10 vuoden ajalta

Niemisellä innostus radiota kohtaan heräsi jo nuorena, kun hän kuunteli radiokanavien musiikkiohjelmia. Siellä soitetut vieraat kappaleet kiehtoivat häntä, joten omien musiikkiohjelmien tekeminen alkoi nettiradioharrastuksella Striimi.netissä. Siellä esitettyä Sleepless Night -ohjelmaa seurasi Finndietaivas-ohjelma, jota Nieminen teki Kyrösradiolle vuodesta 2010. Finndietaivasta lähetettiin myöhemmin myös Zoom FM:llä Turussa, Joensuun Oi fm:llä ja Radio Moreenissa, jossa Nieminen toimitti ohjelmaa vuodesta 2011 vuoteen 2012. Viikon Promopaketti oli jatkoa musiikkiohjelmaharrastukselle, jolla ei tunnu olevan loppua.

–Teen tätä ohjelmaan hamaan tulevaisuuteen saakka. Tällaisia ohjelmia, joissa juontaja kertoo myös kappaleiden tekijöistä, on radiossa nykyisin melko vähän. Ylellä sellainen on esimerkiksi Avaruusromua ja on siellä vielä joitain muitakin erikoisohjelmia. Toteutan tässä sitä, mitä paikallisradiot lupasivat aloittaessaan 1980-luvulla. Silloin puhuttiin kulttuuritarjonnan laajentamisesta. Nykyisin kaupalliset radiot ovat kaukana siitä, Nieminen toteaa.

Viikon Promopaketti on tähän asti ollut kuunneltavissa vain perjantaisin, eikä uusintoja ole ohjelmasta kuultu joitakin kesäuusintoja lukuun ottamatta. Jatkossa ohjelmasarjasta aletaan kuulla uusintoja maanantai-iltaisin.

–Kaikki soi, mitä posti tuo, ja artistit pysyvät pääosassa, Nieminen päättää.

Mediamonitori


Viikon Promopaketin juhlalähetys perjantaina 17.1.2020 kello 18 alkaen Pispalan Radiossa (99,5 MHz) Tampereella.