Radion ohjelmistoluvat 2020-2029

kirjoittanut

kategoriassa

Valtioneuvosto ja Viestintävirasto saivat torstaina valmiiksi suururakan, jossa jaettiin radion ohjelmistotoimiluvat vuosiksi 2020-2029. Ohjelmistoluvat myönnettiin 72 taajuuskokonaisuuteen, joten lähes kaikki nykyisin toimivat radiokanavat sekä joukko uusia pääsee aloittamaan uudella toimiluvalla reilun vuoden kuluttua. Muutamille radioasemille tulee lisää taajuuksia tai kuuluvuusalueen laajennuksia.

Uuden toimilupakauden alkaessa vaihtuvat joidenkin lähetinpaikkakuntien taajuudet eri taajuuskokonaisuuksien kesken. Tällä pyritään vähentämään radiokanavien vierekkäisillä kuuluvuusalueilla toisilleen aiheuttamia häiriöitä. Järjestelyistä on sovittu ohjelmistolupien hakukierroksen valmisteluvaiheessa tämän vuoden alkupuolella.

Valtakunnalliset taajuuskokonaisuudet

Valtakunnallisissa toimiluvissa pääsääntö on, että samaa ohjelmistoa tulee lähettää samanaikaisesti taajuusnipun kaikilla taajuuksilla. Vain erikoisradioluvan saaneella Radio Deillä on tästä poikkeus, mutta senkin on lähetettävä radiomainokset yhtäaikaisesti kaikilla taajuuksilla. Radio Deillä on ollut alueellisia ohjelmia kuten jumalanpalveluksia.

Taajuusnipussa 1 lähettävälle Radio Novalle torstaina tehty lupapäätös tuo uuden taajuuden Raaheen. Lisäksi kaikilla muilla paitsi NRJ:llä tehdään muutoksia ja uudelleenjärjestelyjä taajuusnipun taajuuksiin.

Oheinen taulukko kertoo valtakunnallisten ohjelmistolupien taajuuskokonaisuudet (Tk), niillä lähettävät radioasemat ja toimiluvanhaltijat.

Taajuuskokonaisuus Radioasema Luvanhaltija
Tk 1 Radio Nova Bauer Media Oy
Tk 2 KISS Bauer Media Oy
Tk 3 Radio NRJ NRJ Finland Oy
Tk 4 Radio Rock Sanoma Media Finland Oy
Tk 5 Radio Suomipop Sanoma Media Finland Oy
Tk 6 Radio Aalto Sanoma Media Finland Oy
Tk 7 (erikoisradio) Radio Dei Kristillinen Media Oy

Osavaltakunnalliset taajuuskokonaisuudet

Valtioneuvoston julkaisemissa osavaltakunnallisten radiokanavien lupatiedoissa mainitaan, että jos toimilupa antaa oikeuden lähettää radiolähetystä useammalla taajuudella, kullakin taajuudella tulee lähettää pääosin samaa ohjelmistoa. Tämä mahdollistaa edelleen osittain alueelliset tai paikalliset lähetykset. Aiemmin alueellisilla radiokanavilla on ollut mahdollisuus lähettää niin sanottua lähetinkohtaista paikallislähetystä enintään kolme tuntia vuorokaudessa. Uusissa toimiluvissa aikarajoituksista luovutaan.

Radio Classicin toimilupayhtiö Kuunappi Oy sai erikoisradioluvan klassista musiikkia lähettävälle radiokanavalle. Ensi vuoden lopussa päättyvällä toimilupakaudella paikallisilla ja alueellisilla luvilla lähettävät Helmiradio, Järviradio, Aito Kajaus, Iskelmä, Radio City ja Business FM jatkavat vuoden 2020 alusta osavaltakunnallisella lähetysluvalla.

Bassoradion taajuus Helsingissä ja uuteen taajuuskokonaisuuteen 13 siirtyvän Business FM:n nykyiset taajuudet Helsingissä, Oulussa ja Ylöjärvellä vaihtuvat. Business FM laajenee samalla Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen, Turkuun ja Vaasaan. Helmiradion taajuuskokonaisuuteen lisätään uutena Helsingin taajuus 90,0 MHz ja Järviradio saa taajuuskokonaisuuteen 15 lisätaajuuden Forssaan.

Aito Kajaus laajentaa kuuluvuutta Pudasjärvelle ja Radio City Kajaaniin ja Pieksämäelle. Radio City menettää Tampereen keskustan taajuuden 88,7 MHz uudelle alueelliselle radioasemalle Pirkanmaalla, mutta City jatkaa Tampereella taajuudella 97,2 MHz. Iskelmän taajuudet vaihtuvat Hausjärvellä ja Lohjalla. Samalla asema menettää Tampereen keskustan taajuuden 100,9 MHz uudelle paikallisradiolle. Iskelmä jatkaa Tampereella taajuudella 103,8 MHz.

Oheinen taulukko kertoo osavaltakunnallisten ohjelmistolupien taajuuskokonaisuudet (Tk), niillä lähettävät radioasemat ja toimiluvanhaltijat.

Taajuuskokonaisuus Radioasema Luvanhaltija
Tk 8 Loop Sanoma Media Finland Oy
Tk 9 (erikoisradio) Radio Classic Kuunappi Oy
Tk 10 Bassoradio Basso Media Oy
Tk 11 Radio Nostalgia NRJ Finland Oy
Tk 12 Radio SuomiRock Bauer Media Oy
Tk 13 (uusi) Business FM Businessradio Finland Oy
Tk 14 Helmiradio Mediatakojat Oy
Tk 15 Järviradio Järviradio Oy
Tk 16 Aito Kajaus Radio Kajaus Oy
Tk 17 Iskelmä Bauer Media Oy
Tk 18 Radio City Bauer Media Oy

 Alueelliset ja paikalliset taajuuskokonaisuudet

Myös alueellisten ja paikallisten radioasemien ohjelmistoluvissa mainitaan, että kullakin taajuusnipun taajuudella tulee lähettää pääosin samaa lähetystä. Erikoisradioluvalla toimivat uudella lupakaudella opetusta, tiedettä ja kulttuuria lähettävä Tampereen Yliopiston Radio Moreeni ja Helsingistä paikallisradioluvan saanut vironkielinen Finest FM.

Radio Patmokselle uusi toimilupakausi tuo lisätaajuuden Iisalmeen, mutta aseman ei saa haluamiaan taajuuksia Etelä- ja Keski-Suomen isoista kaupungeista, kuten Helsingistä ja Tampereelta. HitMix-kanavaa alueellisesti tuottava Mediatakojat Oy sen sijaan onnistui saamaan taajuuden Helsinkiin. Taajuus liitettiin HitMixin taajuuskokonaisuuteen.

Taajuuskokonaisuudessa 20 aloittaa Radio Helsinki, joka vaihtaa näin ollen taajuuttaan pääkaupunkiseudulla ja luopuu taajuudesta Hyvinkäällä. Radio Helsingin uusia kuuluvuusalueita ovat vuoden 2020 alusta Oulun ja Tampereen seudut.

Paikallisiin taajuuskokonaisuuksiin tulevat uusina paikallisradioina Keskisuomalainen-konserniin kuuluvien Etelä-Suomen Media Oy:n ja Keski-Suomen Media Oy:n asemat. Keski-Suomen Medialle myönnettiin Jyväskylästä taajuus 95,9 MHz. Etelä-Suomen Media sai ohjelmistoluvat Pirkanmaan uuteen taajuuskokonaisuuteen, jossa ovat taajuudet Tampereelta, Kankaanpäästä, Parkanosta ja Sastamalasta. Toinen Etelä-Suomen Median uusista paikallisasemista tulee Helsinkiin nykyiselle Radio SuomiRockin taajuudelle 102,8 MHz.

Tampereelle tulee myös Kevyt Kanavan uusi paikallisradio, joka perii taajuuden 100,9 MHz Iskelmältä. Valtioneuvoston julkaisemasta lupahakemuskoosteesta selviää, että Kevyt Kanava haki lupaa Aito Hitti -kanavan laajentamiselle Tampereen seudulle. Yhtiöllä on entuudestaan Aito Kajauksen taajuus Nokialla.

Pirkanmaalla toimiva Radio SUN pääsee laajentamaan kuuluvuuttaan Ruoveden seudulle, mutta menettää Tampereen Teiskon taajuuden 106,1 MHz. Muut Tampereen paikallisradiot eli Radio Musa, Pispalan Radio, Fun Tampere ja Radio 957 jatkavat nykyisillä taajuuksillaan.

Kaakkois-Suomi saa vihdoin paikallisradion, kun valtioneuvosto myönsi Kaasilansalmi Oy:lle ohjelmistoluvan Kotkaan ja Kouvolaan. Radio Kaakko -nimellä toimiva asema ehti olla jo äänessä viime kesänä lyhytaikaisella luvalla.

Vaasan keskustan taajuus 105,8 MHz siirtyy uuteen taajuuskokonaisuuteen, joten taajuutta hyödyntänyt Radio Vaasa joutuu tyytymään Mustasaaresta lähettävän päätaajuutensa 99,5 MHz kuuluvuuteen. Rovaniemellä lupa pysyy yleishyödyllisellä Lapin Klubi ry:llä, jonka kanava Iskelmä Rovaniemi tunnettiin ennen nimellä Rovaniemi Radio. Taajuutta halusi muun muassa Bauer Media, joka olisi laajentanut iskelmäkanava Radio Pookin kuuluvuuden myös Rovaniemen seudulle.

Oheinen taulukko kertoo alueellisten ja paikallisten ohjelmistolupien taajuuskokonaisuudet (Tk), niillä lähettävät radioasemat ja toimiluvanhaltijat.

Taajuuskokonaisuus Radioasema Luvanhaltija
Tk 19 Radio Patmos Patmos Lähetyssäätiö sr
Tk 20 Radio Helsinki Livelaboratorio Oy
Tk 21 HitMix Mediatakojat Oy
Etelä- ja Pohjois-Savo    
Kuopio – Iisalmi 2 Radio Sandels Suomen lähiradiot Oy
Mikkeli 2 Radio Mikkeli Mediatakojat Oy
Savo 1 Aito Hitti Oikea Asema
Aito Hitti Etelä-Savo
 Kevyt Kanava Oy
 Savo 2 Aito Iskelmä Oikea Asema
Aito Iskelmä Etelä-Savo
Kevyt Kanava Oy
Kanta- ja Päijät-Häme    
Hämeenlinna 1 Iskelmä Janne Alueradiot Sastamala Oy
Hämeenlinna 2 Radio City Hämeenlinna
Radio City Forssa
Alueradiot Sastamala Oy
Lahti 1 Iskelmä Lahti Mediatalo ESA Oy
Lahti 2 Radio Voima Mediatalo ESA Oy
Keski-Suomi    
Jyväskylä 1 (uusi) ”Uusi paikallisradio” Keski-Suomen Media Oy
Kymenlaakso    
Kotka – Kouvola 1 (uusi) Radio Kaakko Kaasilansalmi Oy
Lappi ja Kainuu    
Kajaani 1 Aito Hitti Kainuu Kevyt Kanava Oy
Kajaani 2 Aito Iskelmä Kajaani Kevyt Kanava Oy
Rovaniemi 1 Iskelmä Rovaniemi Lapin Klubi ry
Pirkanmaa    
Pirkanmaa 1 Radio SUN Radio SUN Oy
Pirkanmaa 2 Iskelmä Sastamala Alueradiot Sastamala Oy
Pirkanmaa 3 Radio 957 Bauer Media Oy
Pirkanmaa 4 (uusi) ”Uusi paikallisradio” Etelä-Suomen Media Oy
Tampere 1 (erikoisradio) Radio Moreeni Tampereen Yliopisto
Tampere 2 Fun Tampere Radio SUN Oy
Tampere 3 Radio Musa Pispalan Musa Oy
Tampere 4 Pispalan Radio Pispalan Radioyhdistys ry
Tampere 5 (uusi) Aito Hitti Kevyt Kanava Oy
Pohjanmaa, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa    
Pohjanmaa 1 Aito Iskelmä Pohjanmaa
Aito Hitti Botnia
Kevyt Kanava Oy
Pohjanmaa 2 Radio Pooki Bauer Media Oy
Pohjanmaa 3 Sea FM Radio Nordic Palvelu Oy
Pohjanmaa 4 Aito Hitti Pohjanmaa
Aito Hitti Botnia
Kevyt Kanava Oy
Vaasa 1 Radio Vaasa Oy Radio Vaasa Ab
Pohjois-Karjala    
Joensuu 1 Radio City Joensuu Sanomalehti Karjalainen Oy
Joensuu 2 Iskelmä Rex Sanomalehti Karjalainen Oy
Satakunta    
Pori 1 Radio Pori Mediatakojat Oy
Pori 2 Radio City Pori Alueradiot Sastamala Oy
Rauma 1 Iskelmä Satakunta Huittisten Sanomalehti Oy
Rauma 2 Radio Ramona Marva Media Oy
Uusimaa    
Helsinki 1 ”Uusi paikallisradio” Etelä-Suomen Media Oy
Helsinki 2 Lähiradio Kansan Radioliitto – Folkets radioförbund ry
Helsinki 3 (erikoisradio) Finest FM Finest Plus FM Oy
Helsinki 5 Helmiradio Uusimaa Sanoma Media Finland Oy
Helsinki 6 HitMix Helsinki Sanoma Media Finland Oy
Helsinki – Kotka I LUV 2K Basso Media Oy
Helsinki – Turku BOX Basso Media Oy
Porvoo 1 Radio Foni Iskelmä Porvoo Radio Foni Oy
Varsinais-Suomi    
Salo 1 Helmiradio Salo Salon Alueradio Oy
Salo 2 Auran Aallot Salo Salon Alueradio Oy
Turku 1 Radio Robin Hood Turun Lähiradioyhdistys ry
Turku 2 Helmiradio Turku Turun Paikallisradio Oy
Turku 3 Auran Aallot Turun Paikallisradio Oy
Turku 5 HitMix Turku Turun Paikallisradio Oy

Kolme kokonaisuutta ilman luvanhakijoita

Viestintävirastoon ei saapunut määräaikaan mennessä hakemuksia kolmelle taajuuskokonaisuudelle, joten nämä jäivät toistaiseksi ilman luvanhaltijaa. Pietarsaaren kokonaisuudessa 1 lähettävä Radio LFF ja Tornion kokonaisuudessa 1 toimiva Radio Pro eivät hakeneet ohjelmistolupaa vuosiksi 2020-2029. Myös FM-lähetyksistä luopuva Radio Inari jätti hakemuksen tekemättä kokonaisuuteen Inari 1.

Radioiden nykyinen toimilupakausi päättyy ensi vuoden lopussa.

Aiheesta muualla: Radion ohjelmistoluvat 2020 alkaen (Traficom) ja valtioneuvoston myöntämät toimiluvat.

Artikkelia päivitetty 12.5.2019 klo 22.00: Vaihdettu aihetta taustoittava nettilinkki artikkelin lopussa.

 


Kommentit

10 vastausta artikkeliin “Radion ohjelmistoluvat 2020-2029”

 1. Käsittämätöntä avatar
  Käsittämätöntä

  Tulkitsinko oikein, että SEA FM ei saanut pysyvää taajuutta Helsinkiin? Kaikkia yksitoikkoisia samankaltaisia roskamusiikki kanavia kyllä suositaan luvan myöntämisissä, mutta ei aidosti monipuolisia. Ei ihme, että kotimaisten radioasemien taso on näin alhainen, kun lupia näyttää saavan vain kaveeraamalla oikeiden ihmisten kanssa tai tekemällä lähes identtistä radio sisältöä monen muun kanavan kanssa.

 2. Marko,Stadista avatar
  Marko,Stadista

  Mielenkiintoisia aikoja tulemme todistamaan.Sanoma Media joutuu perustamaan taajuudelle 88,6 Mhz paikallisradion Pääkaupunkiseudulle.Sitten toinen yhtiön kanava Radio Suomirock häviää 102,8Mhz.Kumpi Radio poistuu Bandilta?Tervetuloa toivotan Etelä Suomen Median uuden yrittäjän Stadiin.Lopuksi veikkaan, että Mediatakojat Media perustaa paikallisen radion. sekä toiselle taajuudelle uuden ketjuradion?Jatketaan keskustelua täällä.

 3. [quote name=”Marko,Stadista”]Mielenkiintoisia aikoja tulemme todistamaan.Sanoma Media joutuu perustamaan taajuudelle 88,6 Mhz paikallisradion Pääkaupunkiseudulle.Sitten toinen yhtiön kanava Radio Suomirock häviää 102,8Mhz.Kumpi Radio poistuu Bandilta?Tervetuloa toivotan Etelä Suomen Median uuden yrittäjän Stadiin.Lopuksi veikkaan, että Mediatakojat Media perustaa paikallisen radion. sekä toiselle taajuudelle uuden ketjuradion?Jatketaan keskustelua täällä.[/quote]

  SuomiRock kuuluu Bauer Medialle ja Suomipop Sanoma Media Finlandille.

 4. Marko,Stadista avatar
  Marko,Stadista

  Kiitosta paljon Pete kun oikaiset pikaisesti vastinetta.Mediatakojat Oy:n uudet Helsinki taajuudet 90,0Mhz ja 100,0Mhz ovat mielenkiintoisia.Toisella on tehoja enemmän, joten uskon paikallisradion tulevan 100,0Mhz ja 90,0Mhz taajuus liitetään uuteen ketjuradioon.Etelä-Suomen Media projekti 102,8Mhz olisi viestintäpoliittisesti napakymppi, jos se olisi uutisia ja puhetta, sekä laadukasta Softpop ja kotimaan iskelmiä eilispäivältä.Suurin huomio olisi Radio Suomirock taajuuden puuttuminen?En usko että City,Kiss,Nova,Iskelmä ketju kuopataan!
  Sitten tämä Basso Media kanavakatsaus.Radio Box 101,4Mhz jotenkin toimisi ja jaksaa kuunnella.Surkempi linja on I lUV 2K radiolla ohjelmiston suhteen.Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin tämä radio on vain väliaikainen ja tarkoitettu kuolevaksi kanavaksi.Itse pidän tätä koko kaupallisen radion yhtenä”rimanalituksena”sitten vuosien.Basso Medialla on ilmeisesti rahaa polttaa täyteen roskaan?

 5. [quote name=”Marko,Stadista”]Kiitosta paljon Pete kun oikaiset pikaisesti vastinetta.Mediatakojat Oy:n uudet Helsinki taajuudet 90,0Mhz ja 100,0Mhz ovat mielenkiintoisia.Toisella on tehoja enemmän, joten uskon paikallisradion tulevan 100,0Mhz ja 90,0Mhz taajuus liitetään uuteen ketjuradioon.Etelä-Suomen Media projekti 102,8Mhz olisi viestintäpoliittisesti napakymppi, jos se olisi uutisia ja puhetta, sekä laadukasta Softpop ja kotimaan iskelmiä eilispäivältä.Suurin huomio olisi Radio Suomirock taajuuden puuttuminen?En usko että City,Kiss,Nova,Iskelmä ketju kuopataan!
  Sitten tämä Basso Media kanavakatsaus.Radio Box 101,4Mhz jotenkin toimisi ja jaksaa kuunnella.Surkempi linja on I lUV 2K radiolla ohjelmiston suhteen.Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin tämä radio on vain väliaikainen ja tarkoitettu kuolevaksi kanavaksi.Itse pidän tätä koko kaupallisen radion yhtenä”rimanalituksena”sitten vuosien.Basso Medialla on ilmeisesti rahaa polttaa täyteen roskaan?[/quote]

  Jos Suomirock jäi Helsingistä ilman taajuutta sen takia, että Bauer Media sai taajuuden Novalle Raahesta. Olisivathan Haapaveden ja Oulun taajuudet riittäneet, koska Nova kuuluu tälläkin hetkellä Raahessa.

 6. ToudiDoudi avatar
  ToudiDoudi

  Nähtäväksi jää onko Helsingin paikallisradio vai paikallisradio. Suurin osahan on osa jotain ketjuradiota. Joko vaikka Iskelmä-tyyppisesti tai sitten niinkuin Radio Kompassa aikoinaan kun soitti samoja biisejä vain hieman eri järjestyksessä kuin joku toinen Mediatakojien asema. Ei ketjussa sinällään ongelmaa jos ohjelmatuotanto on mielekästä kuunnella.

 7. Heikki Hellman avatar
  Heikki Hellman

  SE, ettei toimilupiin enää sisälly ohjelmistoa koskevia määräyksiä (erikoisradioita lukuun ottamatta) voi muodostua ongelmaksi, kun kilpailu jossain vaiheessa kiristyy. Pienillä markkinoilla sisältyy helposti konvergoituu kohti valtavirtaa. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005905717.html

 8. Raahelainen avatar
  Raahelainen

  Jos Suomirock jäi Helsingistä ilman taajuutta sen takia, että Bauer Media sai taajuuden Novalle Raahesta. Olisivathan Haapaveden ja Oulun taajuudet riittäneet, koska Nova kuuluu tälläkin hetkellä Raahessa.[/quote]

  Käytännössä taajuus 105.3 MHz on jo Novan käytössä Raahessa, lähetettynä SSAB:n Raahen tehtaalta. Ilmeisesti taajuus siirtyy Digitan mastoon ja sen peittoalue kasvaa. Tällä hetkellä Radio Novan kuuluvuudessa on katvealueita Raahen kaupungin ja entisen Pattijoen kunnan muinaisella raja-alueella ja myös 8-tiellä Mestauskallion maston kohdalla.

 9. Aiheesta muualla osio olisi hyvä päivittää, sillä linkit eivät toimi. Vievät Traficomin etusivulle, mutta eivät vie sivustolle, johon pitäisi.

 10. Toimitus avatar

  [quote name=”Pekka”]Aiheesta muualla osio olisi hyvä päivittää, sillä linkit eivät toimi. Vievät Traficomin etusivulle, mutta eivät vie sivustolle, johon pitäisi.[/quote]

  Kiitos palautteesta!

  Artikkelin loppuun on vaihdettu linkki Traficomin radio-ohjelmistolupasivulle.

  Terveisin,
  Mediamonitorin toimitus