Alkuvuoden 2020 lyhytaikaiset radioluvat

kirjoittanut

kategoriassa

Mediamonitorissa julkaistava lyhytaikaisten radioiden luettelo sisältää kaikki vuoden 2020 aikana lähettävät radioasemat. Listaa päivitetään säännöllisesti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemien tietojen perusteella. Mediamonitorin listalla ovat kaikki vähintään yhden watin teholla lähettävät asemat. Luettelossa tuoreimmat radioluvat ovat ylimpinä ja vanhimmat alimpina luvan alkamispäivämäärän mukaisesti. Luettelossa on hakuominaisuus, joten sieltä voi etsiä tietoa esimerkiksi paikkakunnan nimen tai aseman teeman mukaisesti.

Suurin osa vuoden 2019 lyhytaikaisesta radiotoiminnasta liittyi eri yleisötapahtumiin. Vuoden 2020 alkupuolella lupia on julkistettu jo jonkin verran, joten tässä vuoden ensimmäisessä katsauksessa asemista suurin osa on yleistä ohjelmistoa lähettäviä tai urheilutapahtumiin liittyviä lyhytaikaisradioita. Tässä artikkelissa mainittujen asemien luvat joko alkavat tai päättyvät 1.1.-15.3. välisenä aikana.

Pasiradio laajentanut – Mafia FM osin samoilla lähettimillä

Lahden Nastolasta lähettävällä Pasiradiolla on ollut aiemminkin taajuuksia Lahdessa, Kouvolassa, Helsingissä ja Alavudella, mutta tällä lupakaudella Pasiradio on laajentunut Raaheen taajuudelle 95,7 MHz sekä helmikuussa kokeilumielessä myös Heinolaan. Pasiradion luvat ovat päättyneet 29.2.2020. Maaliskuun alussa radiotaajuuksilla on aloittanut Mafia FM, joka aiemmin toimi nimellä Radio Mafia. Asemalla on taajuudet Helsingissä, Lahdessa ja Kouvolassa.

Sipoossa viikonloppuisin lähettävän Radio Soin lupa päättyi tältä erää tammikuun lopussa. Asema toimi tällä kaudella taajuudella 87,6 MHz. Järviradiolla on ollut lyhytaikaisia lupia eri puolilla Suomea. Tammikuun lopussa aseman lupa päättyi Nivalassa. Järviradion lähetyksiä on kuultu myös Asikkalassa taajuudella 107,9 MHz, mutta tammikuun 2020 loppuun taajuus oli Radio Tallukan käytössä. Järviradio jatkaa nyt taajuudella huhtikuun loppuun.

Riihimäellä toimivan SCM Radio lupa jatkui 14. helmikuuta asti. Helsingissä lähettänyt Kiekkoradio on palannut kolmeksi kuukaudeksi taajuudelle 93,6 MHz. Aiemmin taajuudella lähetti Radio SuomiRock, jonka lyhytaikaislupa päättyi helmikuun puolivälissä. Iskelmän lupa jatkuu Lahdessa maaliskuun loppuun. Luvanhaltijana on Mediatakojat Oy. Radio Nostalgialla on Joensuussa lyhytaikainen lupa taajuudelle 90,7 MHz. Lahden Iskelmän tavoin lupa päättyy maaliskuun lopussa.

Saaristoradio ja Instanssi jälleen FM-taajuudelle

Saaristoradio on palannut ääneen Helsingissä taajuudella 102,0 MHz. Sen lupa on voimassa maaliskuun loppuun. Salossa toimiva Radio Ihme ja Kumma lähettää 15.2. alkaen taajuudella 90,3 MHz. Salolaisten lupa jatkuu toukokuun puoliväliin, jonka jälkeen lähetystä voi kuunnella nettiradiosta. Radio Ihme ja Kumman nettiradio aloitti helmikuun lopulla.

Scandinavian Weekend Radion 20-vuotisjuhlavuosi alkoi vuoden ensimmäisellä lähetyksellä 8. helmikuuta. Asemalla on jo valmiit luvat maaliskuun ja huhtikuun ensimmäisille lauantaille. SWR jatkaa samoilla taajuuksilla kuin ennenkin eli lyhytaalloilla, keskiaalloilla ja ULA:lla.

Jyväskylässä helmi-maaliskuun taitteessa järjestetyllä demoskenetapahtuma Instanssilla oli tilapäisen radioaseman, joka toimi taajuudella 101,9 MHz. Radio Instanssin lähetysteho oli 100 W, mutta sen lähetyslupa jatkuu maaliskuun loppuun. Jyväskylän toinen tapahtumaradiolupa oli opiskelijoiden Rinnerieha-tapahtumaa varten 12.3. taajuudelle 105,4 MHz.

Pääkaupunkiseudulla joka kevät toimivan Trombitin taajuus on tällä kertaa 105,8 MHz. Radio Trombitin lupa alkaa 1. maaliskuuta ja jatkuu 9.4. saakka. Metropolia Ammattikorkeakoulun Kuja FM:n radiolupa on puolestaan taajuudelle 107,4 MHz ja se on voimassa 24.2.-29.3.2020.

Raviradioilla pitkiä lupia

Useilla raviradoilla toimii raviradioita, joiden kautta välitetään ravien ja joskus muidenkin tapahtumien kuulutuksia ja selostusta. Raviradioiden luvat voivat olla jopa vuoden pituisia, mutta niiden lähetystehot ovat vain muutamia watteja. Lähetyksiä raviradioilla on vain noin kerran viikossa ja ne kuuluvat raviradan lähiympäristössä.

Tällä hetkellä radiolupa on voimassa Forssan (29.4. asti), Mikkelin (18.7. asti), Jyväskylän (17.10. asti), Oulun (15.11. asti) ja Turun (vuoden 2020 loppuun asti) raviradioilla. Myös Vermon raviradalla toimii raviradio, jonka taajuus on 87,6 MHz. Vermon radiolupa on voimassa joulukuun alkuun. Kaustisen raviradion lupa on tullut voimaan 10. tammikuuta ja se jatkuu joulukuulle asti. Tornion Laivakankaan raviradio lähettää taajuudella 89,1 MHz 13.2. alkaen vuoden 2020 loppuun.

Radiolupia moottoriurheilusta kuntourheilutapahtumiin

Urheilutapahtumissa on usein lyhytaikaisia radiolupia, joiden avulla voidaan välittää kisakuulutuksia, mutta joissakin tapahtumissa on myös toimitettua ohjelmaisäsältöä. Tällainen asema oli esimerkiksi Jämsässä kilpaillun JMK-rallin radiokanava. Se lähetti 29.2. taajuudella 98,5 MHz. Alkujaan ralli piti ajaa jo tammikuussa, mutta tämän talven olosuhteiden takia rallia päätettiin siirtää karkauspäivään.

Aiemmin tammikuussa oli Puolangalla järjestettävässä snowcross-kilpailussakin radiolupa. Samalla viikolla lähetti tapahtumaradio myös Vantaan Hakunilassa hiihdon Suomen Cupista. Radiotoimintaa oli myös autourheilutapahtumassa Oulussa 14.-16.2.2020. Käytössä oli taajuus 95,0 MHz.

Konneveden jäärata-ajoja jouduttiin alun alkaen siirtämään yhdellä viikolla, joten tapahtuman radiolupa oli voimassa 14.-15.3.2020. Tapahtuma jouduttiin kuitenkin peruuttamaan koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Myös Kajaanin tullut radiolupa jäi lopulta käyttämättä.

Samalle viikonlopulle oli lupa Keuruun autourheilutapahtumaa varten. Luvanhaltija oli kuitenkin peruuttanut luvan viikolla 11.

Ylitornion Alkkulan Jää -moottoriurheilutapahtumaan on radiolupa aikavälille 20.-22.3. Tapahtuma on peruutettu koronaviruksen takia.

Laukaan alueelle oli radiolupa autourheilutapahtuman kuulutuksia varten 29.2.-1.3. Salpausselän kisojen taajuus Lahdessa oli 100,0 MHz ja lupa oli voimassa 25.2.-1.3.2020. Ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella radiolupa on 11.-15.3. väliselle ajalle. Taajuus on 95,4 MHz.

Hengellisillä radioilla vankat perinteet

Lyhytaikaisten radioiden laajassa kirjossa hengellisten tapahtumien radiotoiminta on ollut alusta asti hyvin laajaa. Tämän vuoden alussa lupia on vielä toistaiseksi vähän, mutta hengellisten kesäjuhlien alkaessa asemamäärä lisääntyy. Tällä hetkellä lupa on voimassa Kalajoen seurakunnalla, joka välittää sunnuntaisin ja juhlapyhinä jumalanpalveluksia Kalajoen kirkosta. Seurakunnan radiolupa on voimassa vain tapahtumapäivinä, joten tämän vuoden viimeinen lupapäivä on heinäkuussa.

Lapuan tuomiokirkosta radioitavat jumalanpalvelukset eivät ole kuuluneet radiosta paria poikkeusta lukuun ottamatta tammikuun alun jälkeen, koska tuomiokirkkoseurakunnan kanssa yhteistyötä tehnyt Kevyt Kanava siirtyi Sanoma-konsernille. Samalla päättyivät jumalanpalvelusten radioinnit Lapuan paikallisradiotaajuudella. Radiojumalanpalvelukset jatkuvat 10 watin tehoisella lähettimellä taajuudella 94,4 MHz. Ensimmäinen lupapäivä on 15. maaliskuuta, mutta tuomiokirkkoseurakunta tiedottaa tarkemmin, milloin lähetykset alkavat. Tekniikan toimittaa Järviradio, jonka nimissä noin kerran viikossa lähettävän aseman lupa on.

Ranualla toimivalla Opistoradiolla oli lupa yhden viikonlopun ajaksi taajuudelle 94,8 MHz. Ranuan kristillisellä kansanopistolla järjestettävien Talvipäivien ohjelmaa kuultiin 8.-9. helmikuuta.

Kaksi pienitehoista radiota äänessä

Rajatulla alueella Espoon Kilossa toimiva KILO-RF 107,9 MHz lähettää alle yhden watin teholla. Aseman on toiminut aiemminkin, mutta tällä kertaa lyhytaikaislupa on aikavälille 10.2.-9.5.2020.

Limingassa toimiva Sea FM Radio välittää oululaisen Sea FM:n lähetystä 6.3. alkaen kolmen kuukauden ajan. Asemalla on yhden watin lähetin.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Lyhytaikaiset radiot 2020 Tietosivut-osiossa.

Artikkelia muokattu 15.3.2020 klo 17.30: Tarkennettu tietoa peruutettujen tapahtumien radiotoiminnasta. Artikkelin päivivittäminen päättyy.


Kommentit

6 vastausta artikkeliin “Alkuvuoden 2020 lyhytaikaiset radioluvat”

 1. Saaristoradio palaa Helsinkiin FM taajuuksille 1.2-31.3 ajaksi taajuudelle 102,0 Mhz kertoo kanava kotisivuillaan

 2. espoo mies avatar
  espoo mies

  artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo

 3. [quote name=”espoo mies”]artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo[/quote]

  Kyseessä lienee hyvin rajatulla alueella kuuluva lähetys? Mediamonitorin taajuuslistoilla alarajana on yksi watti, mutta periaatteessa tämä asema voidaan lisätä tähän artikkeliin seuraavassa päivityksessä.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 4. espoo mies avatar
  espoo mies

  [quote name=”Tero”][quote name=”espoo mies”]artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo[/quote]

  Kyseessä lienee hyvin rajatulla alueella kuuluva lähetys? Mediamonitorin taajuuslistoilla alarajana on yksi watti, mutta periaatteessa tämä asema voidaan lisätä tähän artikkeliin seuraavassa päivityksessä.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori[/quote]
  joo, lisää vaan, ja lähetys kuuluu tosiaan 3.1km alueella Espoon Kilossa

 5. MotoMatti avatar
  MotoMatti

  ”Pasiradion luvat ovat päättyneet 29.2.2010.” Eihän toi ole sitten hetkeen lähettänyt.

 6. [quote name=”MotoMatti”]”Pasiradion luvat ovat päättyneet 29.2.2010.” Eihän toi ole sitten hetkeen lähettänyt.[/quote]

  Väärä vuosiluku on korjattu. Kiitos huomautuksesta! 🙂

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori