Kategoria: Kolumnit

  • Latteudentunne loppui lauantaiaamun radiosäveliin

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Jostain syystä radiota on tullut kuunneltua vähän viime kuukausina. Kuuntelu on keskittynyt lähinnä autoiluun töihin ja takaisin. Usein silloinkin autoradiosta on kuulunut jokin podcast. Kotona radiota ei oikein jaksa kuunnella, paitsi uutiset Radio 1:stä arkisin. Se riittää tässä maailman ahdistuksessa.

  • Kommentti: 15 kiihtyvän mediamuutoksen vuotta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Tammikuussa 2009 mediamaisema oli aika erilainen kuin tammikuussa 2024. Lineaaritelevisio ja lineaariradio olivat vahvoja, sanomalehtiä luettiin vielä paperiversioina ja suoratoistopalvelut tekivät vasta tuloaan. Oli jo ainakin Youtube ja Spotify, mutta DVD:t ja CD-levyt kävivät kaupaksi. Yle Areena oli juuri lanseerattu. Radion suosituimpia kanavia olivat Yle Radio Suomi, Radio Nova, Iskelmä ja NRJ. Paikallisradioita oli siellä…

  • Kommentti: Paikallisradiobrändin palautusta oululaisittain

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Jostain syystä Oulu kiinnostaa radioyrittäjiä. Tulijoita on ollut kaupungissa pitkin vuosikymmeniä ja uusiakin on mahdollisesti vielä tulossa. Oulun tuorein tulokasradiokanava on maanantaina käynnistynyt Radio Mega. Se on kolmas paikallinen radio kaupungissa. Muut ovat kymmenisen vuotta toiminut Sea FM Radio ja pari vuotta äänessä ollut Radio Kaleva. Radio Sandelsin aloitusta odotellaan, sillä iisalmelaisasemalla on Ouluun ainakin…

  • Kommentti: haaskalinnut saalistaa

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Kotimaisen radioalan taajuusasiat yllättävät aina, vaikka niihin yrittäisi miten valmistatua. Bauer Media ilmoitti torstaina, että lokakuun alussa se laajentaa muutamia kanaviaan ja kohdentaa toisia pienemmille alueille. Muutokset ovat taajuusteknisesti suurehkoja, sillä kyseessä on taajuuksien siirtäminen eri taajuuskokonaisuuksista toiseen. Työn hyväksyy ja toimiluvat, joissa taajuuskokonaisuudet määritellään, päivittää Traficom.

  • Kommentti: Hellettä hattuun ja kylmää vettä niskaan

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Pohjois-Karjalassa oli torstaina helteinen päivä. Varmasti oman tukalan olotilansa kokivat ne radion parissa työskentelevät, joille lehtikonserni Karjalainen näyttää muutosneuvottelujen seurauksena ovea. Työt radiossa loppuvat, mutta ei lehden puolellakaan helppoa ole. Lehtitoimittajillekin on tulossa lomautuksia heti kesälomakauden jälkeen.

  • Nivalan opeista on riittänyt ammennettavaa jo 38 vuotta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Paikallisradio oli päivän ykkösuutinen 38 vuotta sitten, kun Suomen ensimmäinen kaupallinen radiokanava aloitti lähetykset Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla. Radio Lakeuden studiossa parveili toimittajia ja kuvaajia. Uunituoreen paikallisradiokokeilun ensimmäinen kokeilija oli hetken otsikoissa. Vuodet kuluivat ja uusia radioyrittelijöitä oli tullut lähes Suomen joka kolkkaan. Kirjoittelu paikallisradioista oli muuttunut kriittiseksi, samoin monen radion talous.

  • Kommentti: Maakuntamedia loisti radiolupakierroksella

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Kyllä minä Kevyt Kanavan tiedän, mutta mitä ihmettä se oikein aikoo lähettää? Tämä kysymys singahti monen radioalalla työskentelevän suusta lokakuussa, kun Traficom jakoi ensimmäiset radiotoimiluvat tämän vuoden lupakierroksella. Lisää uteliaisuutta Kevyt Kanavaa kohtaan alkoi ilmetä viimeistään keskiviikkona, kun valtioneuvoston myöntämistä radiotoimiluvista vihdoin saatiin tarkempaa tietoa.

  • Kommentti: Tiistain radiotoimilupapäätöksiä odotellessa

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Valtioneuvoston pitäisi myöntää radion ohjelmistotoimiluvat ensi tiistain yleisistunnossaan. Vuoden 2022 ohjelmistotoimilupakierros tulee päätökseen, ja uudet radiot ja nykyisten asemien laajemmat kuuluvuudet toteutuvat ensi vuonna. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom teki jo lupakierroksen ensimmäiset päätökset toimivaltansa mukaisesti, mutta niillä paikkakunnilla, joilla hakijoita oli enemmän kuin haettavia taajuuksia, päädyttiin poliittisen pelin kohteeksi. Näistä luvista päättää Suomen hallitus.

  • Kommentti: Kuka määrittelisi paikallisradion uudelleen?

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Vierailu Uudessakaupungissa syyskuisena iltapäivänä nosti mieleen vanhat ajat, joilloin jokaisessa hiemankin isommassa kylässä oli oma paikallinen radioasema. Yli 30 vuotta sitten tämä oli mahdollista, sillä toimilupakierroksilla taajuuksia oli haettavana yleensä vähän ja lupien saajat valittiin poliittisin päätöksin. Uudessakaupungissa tämä poliittinen peli konkretisoitui, sillä Vakka-Suomen paikallisradio sai toimiluvan vasta pienen mediakohun seurauksena. Tänä päivänä Vakka-Suomi voisi…

  • Vinyyli pyörimään, neula alas ja valtakunta on sinun

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Jack Kotschack ja Ronan O’Rahilly. Suurimmalle osalle lukijoista nimet eivät sano mitään, mutta heidän jättämänsä jäljet monet kuulevat tietämättään. He olivat idealisteja, visionäärejä ja mullistajia. He olivat aikansa radiopioneereja. Silloin elettiin aivan toisessa maailmassa kuin nyt, mutta paljon samaa on periytynyt meidän päiviimme.

  • Heippa sitten, Huittinen!

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Muistatko, millaista oli ajella autolla pitkin Suomea ja vaihtaa autoradion taajuutta aina vastaan tulevan paikkakunnan paikallisradion taajuudelle? Piti muistaa taajuudet tai luntata oikea hertsiluku huoltoasemilla jaettavista paikallisradioliiton esitteistä. Piti myös muistaa paikka, josta tietty asema alkoi kuulua. Vieraalle paikkakunnalle mennessä oli pakko testata hyvissä ajoin, milloin sen alueen paikallisradio alkoi kuulua autoradiosta edes hitusen verran.…

  • Kommentti: Kokeiltaisiinko välillä kantriformaattia?

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Musiikkimaku on aina subjektiivinen kokemus. Samoin musiikin jaottelu eri genreihin. Joku pitää yhtä biisiä iskelmänä, kun toinen taas kokee sen olevan enemmän poppia tai rockia. Kantriakin voidaan tulkita väljästi. Tärkeämpää kuin musiikin tarkka jaottelu ns. hyvään ja huonoon musiikkiin on musiikista nauttiminen. Toinen tykkää tästä kappaleesta, mutta ei voi sietää toista.

  • Kommentti: Pispalan ratkaisu on kuvajainen yhteisöradion tilasta

    kirjoittanut

    kategoriassa

    On myönnettävä, että Pispalan Radion lähetysten loppuminen kuin seinään tuli yllätyksenä. Sinällään ei ole yllättävää, että pieni radioasema vuokraa taajuutensa suuremmalle asemalle, mutta Pispalan Radion tapaus taitaa olla Suomessa ainutlaatuinen. Ainakaan lyhyellä muistelemisella ei tule mieleen tilannetta, jossa yhdistyspohjainen yhteisöradio olisi antanut taajuutensa kaupallisen radioaseman käyttöön. Pispalan taajuudella jatkava Radio Pooki on kaiken lisäksi suuren…

  • Kommentti: Klassisen musiikin radiolla ei Suomessa vuolla kultaa

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Klassista musiikkia soittava kaupallinen radiokanava on Suomessa käsite, jota ei hevillä horjuteta. Klassisen musiikin, tuttavallisemmin ”klasarin” soittaminen on osoittautunut vajaan 30 vuoden aikana kaupallisesti kannattamattomaksi, mutta silti meillä toimii edelleen yksityisessä omistuksessa oleva klassisen musiikin radio. Yleisradiolla on luonnollisesti oma digitaalinen ”klasarikanavansa”, mutta Ylen rahoitus ei nojaakaan mainontaan vaan verotuloihin.

  • Mitä radiokanavia tulee ja mitä menee?

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Paljon avoimia kysymyksiä uuden toimilupakauden alkaessa Kesä 2019 on tarjoillut muutamia mielenkiintoisia radioalan uutisia. Kesken kuumimman lomasesongin, johon myös Mediamonitori on kerrankin onnistuneesti osallistunut, tiedotettiin Bauer Median ja Mediatakojien yhteistyösopimuksesta. Mediatakojien paikalliset ja valtakunnalliset kanavat tulevat osaksi Bauer Median kaupallista myyntitarjontaa, todetaan Bauer Median tiedotteessa heinäkuussa. Jotta radioaiheiset uutiset eivät olisi tyrehtyneet yhteen isoon siirtoon,…

  • Mediamonitorin ensimmäinen tasakymppi täynnä

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Mediamonitorin julkaisutoiminnan alkamisesta on kulunut kymmenen vuotta. Tarkkaa sivuston ensimmäistä päivämäärää ei ole tiedossa, mutta muistikuviemme mukaan se oli todennäköisesti 6.1.2009. Sivuston arkistot ulottuvat toki jo edelliseen vuoteen, koska Mediamonitorin edeltäjäsivustolla uutisia julkaistiin usean vuoden ajan.

  • Kommentti: Kahden kanavan taktiikalla

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Viestintävirasto on saanut uuden viestintälainsäädännön mukaisesti lisää päätösvaltaa radiotoimilupa-asioissa. Vuoden 2015 alusta Viestintävirasto onkin myöntänyt ohjelmistolupia taajuuksille, joilla hakijoita ei ole enempää kuin haettavia taajuuksia. Myös valtioneuvostolla on ollut edelleen roolinsa poliittisena leimasimena. Liikenne- ja viestintäministeriön käsittelemät lupa-asiat hoidetaan päätökseen hallituksen istunnossa.

  • Nettiin vie tv:n tie – kohta kai radionkin

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Taannoin uutisoitiin suomalaisten televisiokatselun murroksesta. Television katselu Internetin välityksellä on kasvava trendi perinteisen television jäädessä eri tv-toimijoiden verkkopalveluiden jalkoihin. Television siirtyminen verkkoon vapauttaa ihmiset laitteen ja sohvan kahleista. Käyttäjän ei enää tarvitse olla nauliintuneena television ääreen arkena puoli kahdeksan, kun MTV3 lähettää Salatut Elämät.

  • Some on meidän juttu

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Mediamonitorissa siirryttiin keskustelupalsta-ajasta nykyaikaan osittain sattumien kautta viime syksynä. Palvelimen tekniikka petti ja bittiavaruus söi keskustelualue Purkin viestit. Se aiheutti mielipahaa paitsi toimituksemme väessä, niin erityisesti Purkin muissa käyttäjissä. Monien vaivalla tekemät postaukset katosivat, eikä niitä kyetty palauttamaan. Silloin kyllä meitä hävetti ja ankarasti.

  • Viisi vuotta taajuuksien keskellä

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Mediamonitori perustettiin tasan viisi vuotta sitten loppiasena 2009. Silloin taustavoimamme asettivat tavoitteeksi mahdollisimman monipuolisen tiedon välittämisen Suomen radio- ja tv-alasta kiinnostuneille. Tarkoituksena oli nostaa päivänvaloon myös sellaisia aiheita, jotka eivät saa juurikaan näkyvyyttä valtamediassa. Pienillekin annettiin sijaa, mutta isoja ei jätetty syrjään. Monelle pienimuotoiselle mediakentän puurtajalle onkin tullut julkisuutta Mediamonitorin avulla.

  • Ihan normikesä vain

    kirjoittanut

    kategoriassa

    Tasan kaksi vuotta sitten tarkastelimme Mediamonitorin kävijätilastoja. Viikkolaskurissa oli kävijäpiikki sen päivän kohdalla, jolloin kerrottiin Radio KLF:n loppumisesta. Samanlainen, joskin paljon pienempi kävijämäärän nousu on nähtävissä tänään tuoreen KLF-artikkelin julkaisemisen jälkeen. Siitä kansa puhuu, mistä tykkää. Kiinnostava oli KLF:n historiakin. On harmillista, että nykyisin mikään radioasema tai alan uutisaihe ei vedä puoleensa niin paljon lukijoita.