Kommentti: Hellettä hattuun ja kylmää vettä niskaan

kirjoittanut

kategoriassa

Pohjois-Karjalassa oli torstaina helteinen päivä. Varmasti oman tukalan olotilansa kokivat ne radion parissa työskentelevät, joille lehtikonserni Karjalainen näyttää muutosneuvottelujen seurauksena ovea. Työt radiossa loppuvat, mutta ei lehden puolellakaan helppoa ole. Lehtitoimittajillekin on tulossa lomautuksia heti kesälomakauden jälkeen.

Maakuntamedia painiskelee kannattavuustuskassa. Karjalaisen lisäksi muun muassa Kaleva on käynyt muutosneuvotteluja, joita ennen yt-menettelyksi kutsuttiin. Kalevan radioon ei kajottu, vaikka tuskin sekään paljon pohjoiskarjalaista sisartaan paremmin pärjää.

Pohjois-Karjalassa huhtikuun alussa lanseerattu Karjalainen Syke, eli vuosikymmeniä toimineen Radio Rexin päivitetty seuraaja, on varsin kuunneltu asema, mutta kustannusten kattaminen mainostuloilla tuntuu olevan hankalaa. Keinoksi Karjalainen hakee nyt radiotoimituksen ulkoistamista. Joku muu tekee homman halvemmalla ja ensi vuonna pysyvää säästöä pitäisi tulla melkein parinsadan tuhannen euron verran.

Toimintamalleja voi olla moniakin: jokin olemassa oleva mediakonserni alkaa tuottaa sisältöä Karjalaisen ohjemistotoimiluvalla toimivalle paikallisradiolle. Joku paikallinen yrittäjä ottaa tuotannon haltuunsa ja tekee vuosisopimuksella ohjelmasisällön Karjalainen Syke -kanavalle. Malli voisi olla samanlainen kuin Marva Median omistamalla Radio Ramonalla Raumalla. Kolmas ja ehkä synkin vaihtoehto on taajuuksien ”vuokraaminen” ulkopuoliselle niin, että taajuuksille tulee kokonaan uusi kanava. Vain paikalliset uutiset, jos nekään, jäävät taajuuksille. Tässä tekijävaihtoehtona voisi olla Sanoma Media.

Kävi miten tahansa, niin tavallisen radionkuuntelijan kannalta lienee aika yksi ja sama, mistä ohjelma tulee, kunhan se on kiinnostavaa ja kuunneltavaa. Kynnys vaihtaa kanavaa on nykyään matala, joten kanavauskollisuutta yhden kanavan kuuntelulle tuskin on samassa määrin kuin joskus 20-30 vuotta sitten. Joensuussahan on vaihtoehtoja paljon enemmän kuin paikallisradiotoiminnan alkaessa 35 vuotta sitten. Ja vaihtoehtoja paikalliselle mainosajan ostajallekin on paljon. Se voi houkuttaa paikallisia yrittäjiä vaihtamaan asiakkuutta toisen mediatalon taajuudelle.

Karjalaisella on Pohjois-Karjalassa kaksi ohjelmistotoimilupaa. Toinen niistä lähettää tällä hetkellä Järviradiota. Aiemmin Radio Rexin aikaan Rex oli osa Iskelmää varsin runsaalla paikallisohjelmatarjonnalla ja Järviradion nykyiset taajuudet osa Radio Cityä. Sitten Rex katkaisi yhteydet Iskelmää ja Cityä tuottavaan Bauer Mediaan. Jälkviisastelu on turhaa, sillä Bauerista irtautumisen jälkeen Rexin itsenäisyyden aikaan ovat osuneet koronapandemian tuottamat ongelmat ja moneen asiaan Suomessakin vaikuttava Venäjän Ukrainaan kohdistama sota. Selittelyjä tai ei, mutta mikään ei ole kuin ennen. Kaikki muuttuu joskus nopeasti. Radioalalla olevat sen tietävät.

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja

{jcomments off}