Kommentti: Kuka pelastaisi Turun eetterin erikoisen?

kirjoittanut

kategoriassa

”Rakkaat radion katselijat! Nythän on niin, että tästä se alkaa!”. Noin lausuttiin Radio Robin Hoodin alkusanoina vappuaattona 1990. Robin Hood oli Turun ensimmäinen ei-kaupallinen radioasema, joka toimi taajuudella 91,5 MHz. Vappu oli vasemmistolaiselle radioasemalle oivallinen hetki avata äänitorvensa.

”Otamme rikkailta ja annamme köyhille, aivan kuten tarinassa Robin Hoodista”, asemalla todettiin. Sloganina oli jossain vaiheessa ”Eetterirosmo vailla vertaa”. Asenne oli kohdillaan, kun Turkuun luotiin uutta epäkaupallista media-alustaa.

***

Radio Robin Hood eli ”Robbari” on pysynyt hengissä lähes 34 vuoden ajan. Nyt vappuna se voisi juhlistaa pitkää historiaansa radiotaajuudella, jossa lukuisat vaput onkin juhlittu erikoisohjelmissa. Tänä vuonna sitä tuskin tapahtuu. Rahoitus sakkaa kuin lähtökiihdytyksessä epäonnistuneella lentokoneella. Rysähdys on väistämätön, ellei jostain ilmesty rikasta rahoittajaa pelastamaan köyhä yhteisöradio.

Radio Robin Hoodin taustavaikuttajan ja luvanhaltijan Turun Lähiradioyhdistyksen talousvaikeuksista kertoi ensimmäisenä Yle. Sen tiedot perustuvat käräjäoikeuden päätökseen. Radioasema on ollut, ja saattaa edelleen olla, ”pystyssä” Digitalle ja Teostolle hurjan suuren summan rahaa.

***

Jos velat on maksettu tätä kommenttia kirjoitettaessa, niin asiat ovat sitten todella hyvin. Tätä on kuitenkin vaikea todentaa, sillä radioyhdistyksestä ei kovin hyvin tietoja nykyisellään jaella. Ennen oli toisin. Silloin motivaatio ruokkia mediaa, myös Mediamonitorin tapaista vaihtoehtomediaa, oli korkealla. ”Robbari” pääsi paistattelemaan aika usein jopa Turun Sanomien palstoilla, vaikka lehtikustantajalla oli omiakin radioita. Hyviä juttuja Turun lähiradiossa tehtiinkin. Oltiin pienten puolella, autettiin nuoria työllistymään median pariin, annettiin kielivähemmistöille ja maahanmuuttajille paikka eetterissä ja oltiin muutenkin aktiivisia vaihtoehtomedian pelikentällä.

Internet on varmasti yksi syy tilanteeseen, johon pikkuradio on ajautunut. Monet aseman alkuvuosina ohjelma-aikaa ostaneista ovat siirtyneet tiedottamisessaan nettiin, jolloin radio-ohjelmaa ei enää tarvitse tehdä. ”Robbari” onkin muuttunut enemmän sisäpiirin radioksi kuin koskaan ennen. Ohjelmistossa on toki ollut esimerkiksi iskelmämusiikkiohjelmia ja vaihtoehtomusiikkilähetyksiä, mutta radion runko on kääntynyt aika paljon sisäänpäin. Ne jotka omistavat radion, tekevät sinne myös eniten ohjelmia.

***

Radio Robin Hoodin tarina alkoi suhisevana monolähetyksenä. Siitä se sitten kehittyi stereoon ja lopulta koko seutukunnan tehokkaimmaksi paikallisasemaksi kolmen kilowatin teholla Digitan mastosta Kaarinasta. Kaikki tämä maksoi liikaa. Olisiko kannattanut hakea pienempää kuuluvuusaluetta ja edullisempia lähetinpalveluja?

Turha kääntää veistä haavassa, koska tässä ei ole tarkoitus ilkeillä. On suorastaan suuri sääli, että näillä näkymin 1.12.2023 oli ”Robbarin” viimeinen päivä oikeana radioasemana. Silloin nimittäin Digita katkaisi lähetyksen ehkä viimeistä kertaa.

Radio Robin Hoodilla on ehdoton paikka sähköisen viestinnän historiajanalla Turussa. Se oli aina vaihtoehtona, kun kaupallinen soittolistaradio tai Yle alkoivat kyllästyttää. ”Eetterin erikoinen!”, kuten yhdessä Radio Robin Hoodin osuvassa sloganissa sannottiin joskus 1990-luvulla.