Kaukosäätimen lipsahduksella Tekstikanavan chat-maailmaan

kirjoittanut

kategoriassa

Marraskuu 1999. Jälleen kerran on MTV:n Tekstikanavan etusivu numerolla 100 auki. Maikkarin teksti-tv on päivittäin käytössä, vaikka ei se pärjää Ylen vastaavalle palvelulle. Kaukosäätimen virhenäppäily – etusivulta oli tarkoitus hypätä eteenpäin eikä taaksepäin. Päädytäänkin sivulle 899. Hetkinen, eihän tällaista sivua ole ennen ollut?!

MTV aloitti teksti-tv:n chat-palvelut syksyllä 1999. Jo sitä ennen Tekstikanavalle oli voinut lähettää maksullisia viestejä, joita moderaattorit hyväksyivät lähetykseen tai sitten hylkäsivät viestit sopimattomina. Näistä ilmoituspalstoista oli jossain vaiheessa muotoutunut keskustelu- ja treffisivuja. Chatteja ne eivät vielä ennen tuota syksyä 1999 olleet.

1990-luvulla internetiin tutustuneet olivat tietoisia chat-palveluista ja kännyköiden tekstiviesteistä. Joku silloisessa MTV:n pääkonttorissa taisi keksiä, että tuodaanpa chat myös televisioon. Palvelisihan se niitä, joilta internet puuttui. Alkoi ilmeinen menestystarina, joka jatkui yli 20 vuotta. Viime vuosina menestys taisi haihtua, sillä internet oli saavuttanut jo lähes kaikki suomalaiset. Tarve tekstitelevision chateille oli hiipumassa vauhdilla.

MTV:n kanavilla oli loppuvaiheessa useita eri teemoihin liittyneitä chat-sivuja. Tekstikanavalla saattoi keskustella, hakea seuraa hetken tarpeeseen tai pidemmäksi aikaa tai muuten vain tuntea kuuluvansa johonkin joukkoon. Sehän on ihmiselämässä tarkeää – olla lauman jäsen, tässä tapauksessa chat-kansan edustaja.

Viimeistään silloin, kun chatit valtasivat myös varsinaisen tv-lähetyksen, lähinnä yöaikaan, chatit tulivat suuremmalle katsojajoukolle tutuksi. Yömyöhään tv:n ääressä kukkuvat saattoivat nähdä pienessä postimerkin kokoluokkaa olevassa kuvassa chat-juontajan ja hänen vieressään kuvaruudussa laukkaavan teksitulvan. Viestit lensivät, oli kiire lukea kaikki viestit ennen niiden rullaamista ruudun yläosasta ikuisesti kadoksiin. Puhelinoperaattorien ja tv-yhtiön kassakoneen kilahduksen saattoi kuvitella mielessään. Chattailu ei ollut halpaa. Yksi viesti televisioon tai Tekstikanavalle maksoi lähettäjälleen lähes euron ellei ylikin. Ja pakkohan sinne oli lähettää, koska muutkin chat-tutut niin tekivät. Koukuttavaa!

Vappu Pimiä juontamassa tv-chattia vuonna 2001.

Vilkkaimpina vuosina tv-chatteja oli muillakin kuin MTV-konsernin kanavilla. Ainakin Nelonen ja Urheilukanava ylläpitivät juonnettuja chatteja, joskin Urheilukanava taisi jo tuolloin olla osa MTV:n tarjontaa. Erikoisimman paikallisen chatin löysin Kuopion kaapelikanavalta. Hotellihuoneen televisiossa oli aivan MTV:n chattia muistuttava palvelu, joka pyöri ruudussa varsinaisen ohjelmatoiminnan ollessa tauolla. Ja siellä todellakin oli liikennettä eli viestejä tuli ja meni.

Internet on ollut varmasti yksi voimakkain syy sille, että tv-chatit eivät enää tuottaneet kannattavaa tulovirtaa. Ensin loppuivat ruudussa pyörineet chat-ohjelmat ja interaktiiviset pelit. Jäljelle jäivät vain kieltämättä vanhanaikaisilta tuntuneet teksti-tv:n chat-sivut.

MTV päätti karsia palvelujaan syksyn 2023 muutosneuvottelujen seurauksena. Rösyilevän mediayhtiön tervehdyttämiseen käytetty virtuaalinen sirkkeli iski teränsä muun muassa Tekstikanavaan, jonka lopettamisesta kevään 2024 aikana ilmoitettiin. Ja se myös toteutettiin. Ensin loppui uutisten päivittäminen ja sitten muukin sisältö, myös chatit.

Tekstikanavan chat-sivu vuonna 2024

Yleisesti teksti-tv:n chateista on ainakin joskus puhuttu vähän naureskelevaan ja kielteiseen sävyyn. Chat-viestittely on ollut kallista, eikä kaikkien koukuttuneiden talous ole kestänyt hirmusummiin syöksähtäneitä puhelinlaskuja. Chatit ovat kuitenkin toimineet aikansa Tinderinä. Niiden kautta on saatu seuraa, jopa elämänkumppaneita. On myös haettu porukalla kavereita peli-iltoihin, joihin on sitten osallistunut suurempi joukko chatissa toisensa tavanneita. Ei chat ole siis ollut ihan niin naurettava, kuin voisi kuvitella.

Kaikella on aikansa. Chatit katoavat Tekstikanavalta. Yhteisöllisyys on rikkoutunut. Vakiochattailijat ja chatin valvojat eivät voi enää käydä keskustelujaan ja ylläpitää yhteisöjään. Toivottavasti ne chatin käyttäjät, joille chat on ollut iso osa elämää ja tunnetta ryhmään kuulumisesta, löytävät jotain korvaavaa tilalle. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin ja ulkopuolinen.

Kirjoittaja eksyi lukemaan teksti-tv:n chattia jo vuonna 1999


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Kaukosäätimen lipsahduksella Tekstikanavan chat-maailmaan”

  1. Kylmäsuo avatar
    Kylmäsuo

    Ottakaa tänään sivusto talteen.

  2. Teemu Heino avatar
    Teemu Heino

    Eikös aivan alussa nuo chat-viestit olleet ilmaisia? Ja oli osto- ja myyntipörssiä ja vaikka mitä. Ja suosio oli suuri päätellen siitäkin et kysyttiin et paljonko viive. Oli todella uutta ja ihmeellistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *