Latteudentunne loppui lauantaiaamun radiosäveliin

kirjoittanut

kategoriassa

Jostain syystä radiota on tullut kuunneltua vähän viime kuukausina. Kuuntelu on keskittynyt lähinnä autoiluun töihin ja takaisin. Usein silloinkin autoradiosta on kuulunut jokin podcast. Kotona radiota ei oikein jaksa kuunnella, paitsi uutiset Radio 1:stä arkisin. Se riittää tässä maailman ahdistuksessa.

Lauantaiaamu toi muistutuksen, että ihan noin jyrkkä ei kannattaisi olla radionkuuntelussa. Joskus pienimuotoinen radiotoiminta voi tuoda kaivattua piristystä arkeen. Tällä kertaa kyse oli lyhytaaltoradiotoiminnasta, jossa oli ensi kertaa vuosiin mahdollisuus kuunnella peräti kahta suomalaista asemaa. Kilpailua tai vaihtelua, miten vain asian haluaa tulkita. Asemat ainakin lienevät keskenään vain tyytyväisiä toistensa läsnäoloon.

Vanha konkari, yli 20 vuotta toiminut Scandinavian Weekend Radio (SWR) oli saanut lähes naapuritaajuudelle uunituoreen aseman RealMix Radion. Tänä viikonloppuna niin sanottu kotimaankeli osui kohdille, joten 49 metrin aaltoalueella, tai kuten SWR:llä sanotaan, 48 metrillä, oli muutakin kuunneltavaa kuin ulkomaisia asemia.

RealMix Radio (6185 kHz) on innokkaan, nuoren radioharrastajan oma asema Raaseporissa. Se lähettää aluksi koelähetyksiä, mutta aseman operaattorin vankka aikomus on ottaa lisää watteja käyttöön. Jos jo nyt kuului 15 watilla kirkkaasti ja melko häiriöttämästi, niin mitä sitten tapahtuukaan, kun tehoa on luvan sallima 250 wattia? RealMix lähettelee viikonloppuisin, kun taas SWR on äänessä kuukauden ensimmäisenä lauantaina koko vuorokauden ja pitää välillä parin kuukauden tauon lähetyksistä.

RealMixin ja SWR:n erottaa toisistaan taajuuksien määrä. SWR toimii yhtä aikaa kahdella eri lyhytaaltotaajuudella. Näiden lisäksi asema lähettää keskiaalloilla ja FM-taajuudella. Valitettavasti keskiaaltotaajuus on pilalla lounaissuomalaisesta näkövinkkelistä, koska samalla taajuudella lähettää myös latvialainen asema. FM:llä kuuluvuutta riittää Virtain ympäristössä ja säteittäin siitä vähän kauempana. RealMix on aina tällä yhdellä taajuudella, jonka käyttömahdollisuuksia on kartoitettu jo jonkin aikaa. Ulkomailta tulevat radiosignaalit eivät pysähdy maamme rajalla, joten häiriöitä tulee väistämättä jossain vaiheessa vuorokautta.

Sekä SWR että RealMix lähettävät Traficomin myöntämällä lyhytaikaisella radioluvalla. Ehkä tulevaisuudessa jotkut muutkin innokkaat kiinnostuvat lyhytaalloista ja lupia tulee lisää. Niitä on ainakin saatavissa. Radioluvan lisäksi aseman on luonnollisesti maksettava tekijänoikeusmaksut, mitkä eivät suuruudeltaan tämänlaajuisessa epäkaupallisessa lähetystoiminnassa ole päätä huimaavia.

Niin, miksi sitten kuuntelisi tällaisia harrastaja-asemia, jos radiotarjonta on alkanut puuduttaa? Ne tuovat vaihtelua. Ne eivät toivon mukaan politikoi tai ole jonkun aatteen puolella. Ne saattavat nostaa esille musiikkia, mitä itse ei ole tajunnut kaivaa Spotifysta tai muista suoratoistopalveluista. Ne muistuttavat, että radion vanhemmilla taajuusalueilla on edelleen käyttöä, vaikka digi ja huippuun hiottu äänenlaatu ovat valtaosan mielestä ehdottoman tarpeellisia.

Luvatkaa minulle, arvon radio-operaattorit, tekevänne radiota vapaalla otteella. Ehkä saatte minut taas innostumaan radiosta. Aaltoalueella ei ole niin väliä, kunhan saatte rikottua arkirutiinini ja unohtamaan tämän maailman ankeuden.

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja, joka luuli jo kadottaneensa kipinän radionkuunteluun