Kun insinööri ja radioamatööri Arvi Hauvonen kokeili ensimmäistä kertaa yleisradiolähetyksiä Tampereen seudulla sata vuotta sitten, oli jo selvää uuden mediavälineen vähittäinen esiinmarssi. Radiosta tuli nopeasti kiinnostava ja tavoiteltava tiedonvälittäjä ja viihdyttäjä. Tampereen radio oli Suomen ensimmäinen säännöllisesti lähettänyt yleisradioasema. Sen perässä alkoivat myös Yleisradion lähetykset vuonna 1926. Radioita ja antenneja rakennelleet radioamatöörit toivat radion Suomeen.
Sata vuotta myöhemmin radioamatöörit ovat jälleen uuden äärellä, kun tiettävästi Suomen ensimmäinen yksityinen digiradiokokeilu on alkamassa. Suomen Radioamatööriliiton kesäleiriltä Joensuusta lähettävän Radio Hamin FM-taajuus saa seurakseen DAB+ -koelähetykset, joita Radio Hamin porukka lähettää.
***
Arvi Hauvosella ei ollut ensimmäisissä Tampereen radion lähetyksissä luultavammin kovinkaan monia kuuntelijoita. Vastaanottimia oli vain harvoilla, ja monet kuuntelijat, jos eivät jopa kaikki, olivat rakentaneet ne itse. Aivan tarkkaa tietoa kaupallisesti valmistettujen vastaanottiminen määrästä 1920-luvun Suomessa minulla ei valitettavasti ole.
Joensuun amatöörileirillä ollaan aika paljon paremmassa asemassa. DAB+ ei kuulu analogisesta matkaradiosta eli perinteisestä FM-vastaanottimesta, mutta kaupoissa on nykyisin myytävänä DAB+ -vastaanottimia myös matkaradioversioina. DAB lienee tullut lyhenteenä tutuksi suomalaisille ehkä vielä paremmin uusista autoradioista. Se on taajuusalue tai lähetysmode, josta ei kuulu mitään, monet tuumivat.
***
Suomessa FM-radio on edelleen ylivoimainen. Perässä hiihtää nettiradio tai oikeammin radiolähetyksen striimaaminen netissä. Useissa Euroopan maissa DAB ja sen modernimpi versio DAB+ ovat arkipäivää. Norjassa enemmistö radiotoiminnasta on dabbia ja Sveitsi on kovasti seuraamassa Norjan esimerkkiä. Sen yleisradioyhtiö lopettaa FM-lähetykset tämän vuoden lopussa.
Euroopassa digiradioon on jo ehditty tottua, joten digisiirtymä ei herätä yhtä suurta vastustusta kuin vuosia sitten esimerkiksi Norjassa. Siellä kansa hermostui, kun FM päätettiin lopettaa. Kokonaan se ei loppunut, sillä pieniä lähiradioita voi Norjassa edelleen kuulla FM-taajuuksilla.
***
Jos Suomessa halutaan kehittää digitaalista radiotoimintaa – tai oikeammin siirtyä siihen – ovat Radio Hamin kokeilut ensiaskelia siihen suuntaan. On kuitenkin samalla muistettava, että uusin käynnissä oleva yksityisen radion toimilupakierros koskee FM-taajuuksia. Kukaan ei ole edes esittänyt DAB-lupien hakemista.
Tästä aiheesta on syytä kirjoittaa lisää, kunhan virastojen ja ministeriöiden lomailukausi on ohi. Sen verran kokeiluluvat myöntävästä Traficomista irtosi, että testailulupia saa, kunhan lähetystoiminnasta ei tule säännöllistä ohjelmatoimintaa. Kuuluuvuusaluetta on rajattu pitämällä myönnettävät tehot pieninä. Suomi on varannut itselleen taajuusalueen digiradiolle. Sitä ei vain ole käytetty, mutta taajuuksista ei ole myöskään luovuttu tai määritelty niille muuta kuin yleisradiokäyttöä.
Liikenne- ja viestintäministeriön kanta on DAB-radiolle tuntuu olevan suopea tai ainakaan sitä ei tyrmätä. Sieltä tulleen vastauksen perusteella toimilupakierroksen järjestämiselle ei ainakaan olisi esteitä, jos esimerkiksi joku radiotoimija olisi kiinnostunut digiradiotoimiluvasta. Samalla ministeriöstä muistutetaan, että aikoinaan Yleisradion digikokeilut eivät herättäneet laajan yleisön kiinnostusta.
***
Nyt radioamatöörien DAB+ -testejä kannattaa kuunnella. Autoradiolla se onnistuu ja myös niillä kaupasta hankituilla pienillä matkaradioilla, joissa on FM:n lisäksi ”se turha aaltoalue”.
Oli DAB-Hamilla kuuntelijoita tai ei, niin Arvi Hauvosen jalanjäljillä ollaan. Kun yksi kokeilee, tulee seuraava ja sitä seuraava. Lopulta digiradio toteutuu, vaikka ei välttämättä DAB-jakeluna.
Kirjottaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja
Vastaa