Osa radiotoimiluvan saaneista hakenut lisäaikaa aloitukselle

kirjoittanut

kategoriassa

Osa vuoden 2022 radiotoimilupakierroksella taajuuksia saaneista radioista on hakenut lisäaikaa radiotoiminnan käynnistämiselle, ja osa luvansaajista on myös luopunut yksittäisistä taajuuksista. Asia selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja radioasemilta saaduista tiedoista. Traficom on antanut radioille lykkäystä toiminnan aloittamiselle alkusyksystä jopa ensi kevättalveen asti. Yksi taajuuksista luopujista on Patmos, joka jättää kolme viime vuonna saamaansa taajuutta käyttämättä.

Traficom on muuttanut Patmos Lähetyssäätiön radio-ohjelmistolupaa siten, että Patmos on luopunut uusista taajuuksistaan Ikaalisissa, Salossa ja Sotkamossa. Patmos sai kaikkiaan seitsemän taajuutta, joista se otti käyttöön huhtikuun alussa Jyväskylän, Kangasalan, Lapuan ja Rovaniemen taajuudet.

Lisätaajuuksia saanut Radio Sandels on jo ehtinyt aloittaa Haapavedellä, mutta muille uusille taajuuksille eli Kuusamoon, Lieksaan ja Ouluun asema on saanut lykkäystä vuoden 2023 loppuun. Kaarinaan ja Ylöjärvelle taajuudet saaneelle Sea FM:n taustayhtiölle Nordic Palvelu Oy:lle Traficom on myöntänyt lykkäystä 29.3.2024 asti. Yrittäjä Kimmo Salonpään mukaan ainakaan kesän aikana Sea FM:n ei ole tarkoitus laajentua eteläiseen Suomeen.

Uutta radiokanavaa kaavailevalle Tuontirengas Oy:lle Traficom on antanut lisäaikaa Joroisten ja Sotkamon taajuuksien osalta elokuun 2023 loppuun. Iisalmessa ja Oulussa radiotoiminnan aloittamisen takaraja on 1. marraskuuta sekä Torniossa ja Rovaniemellä helmikuun 2024 alussa.

Bauer Median on käynnistettävä Radio Pookin lähetykset Kajaanissa ja Pihtiputaalla viimeistään 1.11.2023. Sama päivämäärä pätee myös yhtiön uudelle Ouluun perustettavalle paikallisradiolle.

Keskisuomalainen-konserniin kuuluvalle Hämeen Medialle (Radio Voima) Traficom sallii lisäaikaa Kouvolan taajuuden käyttöönotolle. Määräaika on 1. marraskuuta. Keskisuomalaisen omistama Kaakon Viestintä Oy saa odottaa uuden alueellisen radion lähetysten alkamista Kotkassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa enintään 18. joulukuuta saakka.

Yli puolet viime vuonna uusia taajuuksia saaneista yhtiöistä on jo ottanut taajuudet käyttöön alkukesällä päättyneeseen määräaikaan mennessä. Luvansaajien on aloitettava lähetykset puolen vuoden aikana luvan voimaantulopäivämäärästä. Radioiden on haettava toiminnan aloittamiselle lykkäystä, mikäli ne eivät kykene aloittamaan lähetyksiä määräajassa. Yhtiöt voivat myös anoa taajuuksien poistamista toimiluvasta tai paikkakuntamuutoksia. Traficom hyväksyy muutokset sekä radion ohjelmistotoimilupaan että tekniseen radiolupaan.

Radion ohjelmistoluvan käyttöönotolle lisäaikaa saaneet tai taajuuksista luopuneet luvanhaltijat:

Luvanhaltija Radiokanava Lisäaika taajuuksien käyttöönotolle tai taajuuksista luopuminen
Bauer Media Oy Radio Pooki Kajaani ja Pihtipudas 1.11.2023 asti
Bauer Media Oy Uusi paikallisradio Oulu 1.11.2023 asti
Hämeen Media Oy Radio Voima Kouvola 1.11.2023 asti
Kaakon Viestintä Oy Uusi alueellinen radio Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna 18.12.2023 asti
Kevyt Kanava Oy Classic Hits Luopunut Sotkamon taajuudesta
Nordic Palvelu Oy Sea FM Radio Kaarina ja Ylöjärvi 29.3.2024 asti
Patmos Lähetyssäätiö sr Radio Patmos Luopunut Ikaalisten, Salon ja Sotkamon taajuuksista
Suomen lähiradiot Oy Radio Sandels Kuusamo, Lieksa ja Oulu 31.12.2023 asti
Tuontirengas Oy Kuhan FM Joroinen (alkup. Varkaus) ja Sotkamo 31.8.2023 asti
    Iisalmi ja Oulu 1.11.2023 asti
    Rovaniemi ja Tornio 1.2.2024 asti
     

Mediamonitori

Artikkelia päivitetty 10.7.2023 klo 22.45: Lisätty taulukko lisäaikaa saaneista tai taajuuksista luopuneista luvanhaltijoista


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Osa radiotoimiluvan saaneista hakenut lisäaikaa aloitukselle”

 1. Luopumiset avatar
  Luopumiset

  Sellainen vain tuli mieleen, jos taajuksista luopuu tai ei aloita lykkäyksen antamaan päivämäärään mennessä, tulevatko nämä taajuudet uudelleen hakuun vai jääkö roikkumaan.

 2. Marko, Stadi avatar
  Marko, Stadi

  Tulee täydennyshakuun perinteisiin tapoihin.Tässäkin isojen Mediatalojen lottovoitto. Kuka haluaa ”jämätaajuuksia” pieniin paikkakuntiin ja perustaa paikallisradion? Tuontirengas Oy:n käynnistämisessä on uhkana taas sama silmänkääntötemppu, kuin Herra Hannu Harjun radioprojekteissa? Bauemedialla on lupa Ouluun paikallisradiolle, ja Tuontirengas Oy on myös lupa samaan kaupunkiin. Tutulta alkaa taas merkit näyttää.

 3. Radionkuuntelija avatar
  Radionkuuntelija

  Minkähän takia Patmos Lähetyssäätiö sr luopui Ikaalisten,Salon ja Sotkamon taajuuksissa kun heillä ollut kova draivi päällä laajentua. Ja viimeksi kun lähestyi ajankohta jolloin julkaisevat tiedot mitä taajuuksia Radio Patmokselle tarjotaan niin toivottiin päätoimittajan varteissa ja muissa ohjelma osioissa mahdollisimman monelle paikkakunnalle uusia taajuuksia. Noilla paikkakunnilla olisi todennäköisesti ollut potentiaalisia kuuntelijoitakin.

 4. Marko, Stadi avatar
  Marko, Stadi

  Patmos Lähetyssäätiö toimii lahjottajien varoilla, sekä jotain valtion osuutta”kehitystyön”merkeissä. Yksinkertaisesti Patmos on viisaasti laskenut ennakkoon, että varoja ei kuluttaisi ylimääräisesti uusiin toimialueisiin tässä nykyisessä hankalassa taloudellisessa ympäristössä. Kuuntelen täällä Pääkaupunkiseudulla itse usein jotain ohjelmia suoraan Internetin viestimillä Patmokselta. Sanomien Radio Kantri saattaisi olla”hylättyjen taajuuksien”valloittaja jatkossa? Tai sitten Kantsi kehittyisi nettiradioksi.