Irlanti: Tarpeettomaksi jäänyt keskiaaltomasto katoaa maisemasta

kirjoittanut

kategoriassa

Käytöstä poistettuja AM-radiomastoja on viime vuosina kaadettu tihenevään tahtiin Euroopassa, ja nyt purkutrendiin on liittymässä Irlannin yleisradioyhtiö RTE. Se aikoo kaataa Tullamoressa sijaitsevan keskiaaltomaston ensi viikolla. Vuonna 1975 käyttöön otettu lähes 300-metrinen masto ei ole toiminut radioasemana enää lähes 15 vuoteen. Viimeksi mastosta lähetettiin RTE:n ykkösohjelmaa taajuudella 567 kHz.

Maston purkamispäivä on 25. heinäkuuta. Purkutöistä kertoo muun muassa paikallinen Leinster Express -lehti.

Keski- ja pitkäaaltomastot ovat jääneet monissa maissa vaille käyttöä radiolähetystoiminnan siirtyessä FM-taajuuksille ja digiradioverkkoihin. AM-alueesta luopumista yleisradioyhtiöt ovat perustelleet lähetysten kuuntelijamäärien pienenemisellä, energian hinnankorotuksilla sekä vanhojen laitteiden ja mastojen ylläpidosta aiheituvilla kuluilla. RTE lopetti pitkäaaltolähetykset Summerhillin radioasemalta huhtikuussa 2023. Lähetyksiä on lopetettu ja mastoja kaadettu viime aikoina myös muun muassa Islannissa ja Tshekissä.

Mediamonitori

{jcomments off}