Yle Puheen taajuuksista käynnistymässä lausuntokierros

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintäviranomaiset ovat aloittaneet valmistelut Yle Puheelta vapautuvien taajuuksien käytölle yksityisessä radiotoiminnassa. Lliikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt lausuntokierroksen Yleisradiolta vapautuvista taajuuksista sekä muista vapaana olevista taajuuksista. Lausuntokierros on suunnattu radioalan toimijoille ja sidosryhmille. Sillä valmistellaan tulevaa toimilupapakierrosta, jossa nykyiset Puheen taajuudet ja kaupallisilta asemilta hakematta tai käyttämättä jääneet taajuudet tulevat haettaviksi.

Lausuntokierrokselle on tulossa useita esityksiä Puheen taajuuksien jakamiseksi joko lähes nykyisen lähetysverkon laajuisena tai pienempinä kokonaisuuksina. Viimeisimmillä ohjelmistolupakierroksilla hakematta ja käyttöönottamatta jääneitä taajuuksia ollaan samalla tuomassa uudelleenhaettaviksi. Lausuntokierrokselle menevässä esityksessä mainitaan myös Yle Puheelta vapautuvan Raaseporin taajuuden 105,0 MHz siirtäminen pääkaupunkiseudulle.

Lausuntokierroksen päätyttyä ja ennen uuden toimilupakierroksen alkamista viranomaiset päivittävät radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta annettua asetusta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksiä. Päivitetyn käyttösuunnitelman on tarkoitus tulla voimaan 8. tammikuuta 2024. Radion ohjelmistotoimiluvista päätetään kaavailujen mukaan keväällä 2024.

Yleisradio ilmoitti viime helmikuussa lakkauttavansa Yle Puhe -kanavan säästösyistä. Myöhemmin Yle tarkensi kanavan lähetysten päättyvän 7. tammikuuta 2024.

Mediamonitori

Aiheesta muualla: Yle puheelta vapautuvan radioverkon taajuuksien jakamisen skenaariot Lausuntopalvelu.fi:ssä

 

Uutista päivitetty 23.8.2023 klo 17.20: lisätty varmistunut tieto lausuntokierroksen alkamisesta sekä tarkempia tietoja aiheen etenemisestä viranomaistahoilla

 


Kommentit

13 vastausta artikkeliin “Yle Puheen taajuuksista käynnistymässä lausuntokierros”

 1. Mikko avatar

  Mikä radioasema tulee ottamaan Yle Puheen taajuudet haltuunsa. 8)

 2. Marko, Stadi avatar
  Marko, Stadi

  Yksi hyvä järkevä ehdotukseni olisi Suur-Helsinkiin, ja Latokasken Digitan mastoon. Taajuudelle 103,7 Mhz voisi hakea lupaa esim. Classic Radio, taikka Radio Helsinki, ehkä Radio Dei En ymmärrä 2:ta”uutta siirrettävää”Puhe radion taajuutta, ja onko se 97,5 Mhz Espoon Latokasken lähetin? Sanoma Oy:lle ei saa antaa mitään taajuuksia.

 3. TaajuusRadioSoille avatar
  TaajuusRadioSoille

  Kun YLEn budjetti ei kuitenkaan pienene, vaikka yhden kanavan tekemis ja taajuus kulut jää pois. Siksi ehdotankin seuraavaa. Yle puheen taajuksille mainoksettomana toimiva Radio Soi. Ehtona että oltava mainokseton toimiluoakauden loppuun, jonka jälkeen taajuudet vapaaseen hakuun. Helsinkiin siirrettävä taakuus taas suoraan ainoana vapaaseen hakuun. Radio Soin taajudet siis rahoitettaisiin YLEn budjetista tai sitten Puheen lopettamisen näyttävä suoraan YLEn budjetin pienenemisenä eli säästönä ja yleveron alenemisena. Radio Soi, koska ei kilpailisi mainoksista ja soittaa älyttömän määrän musiikkia mitä muut ei olisi järkevää tukea YLEn varoista suurempaa joukkoa artisteja, bändejä ja musiikintekijöitä. Ei vain kourallista.

 4. [quote name=”Mikko”]Mikä radioasema tulee ottamaan Yle Puheen taajuudet haltuunsa. 8)[/quote]

  Ehkä tulee uusi radioasema tai sitten Yle Puheen taajuudet jaetaan useamman radioaseman kesken. Lapsille suunnattua radioasemaa ei ole kuin maksullisena RadioPlay-palvelussa.

 5. Saataisko me tänne PK-seudulle ny sit paikallisradio vihdoinki mikä täältä puuttuu kokonaa nykyään mikä on harmillista

 6. Paikallinen avatar
  Paikallinen

  [quote name=”MaGe”]Saataisko me tänne PK-seudulle ny sit paikallisradio vihdoinki mikä täältä puuttuu kokonaa nykyään mikä on harmillista[/quote]

  Onhan teillä YLE RADIO SUOMI HELSINKI! Tiedetään ihan tätä ei tarkoiteta, mutta kuiteski. YLEN alue jutut on pelkkä vitsi nykyään ja musavie yli 90 prosenttia lähetysajoista. Tosin isoin osa jutuista muunakin aikana koskettaa pääkaupunkiseutua.

 7. [quote name=”Paikallinen”][quote name=”MaGe”]Saataisko me tänne PK-seudulle ny sit paikallisradio vihdoinki mikä täältä puuttuu kokonaa nykyään mikä on harmillista[/quote]

  Onhan teillä YLE RADIO SUOMI HELSINKI! Tiedetään ihan tätä ei tarkoiteta, mutta kuiteski. YLEN alue jutut on pelkkä vitsi nykyään ja musavie yli 90 prosenttia lähetysajoista. Tosin isoin osa jutuista muunakin aikana koskettaa pääkaupunkiseutua.[/quote]
  No on mut mä en sitä paikallisradioks ees laske

 8. Marko, Stadi avatar
  Marko, Stadi

  Yle Radio Suomi Helsinki ei ole”paikallisradio” Stadissa. Toimii kuten kaikki Ylen alueradiot, eli Uudenmaan kuntien uutisointia. Ymmärtääkseni lupapolitiikasta kaupallisen radion sektorista nyt ja ennestään, niinpä Valtioneuvosto ei jakaisi uusia kaupallisia lupia ennen vuotta 2029 Pääkaupunkiseudulle, taikka Uusimaan alueelle? Kannatan erikoisradion toimilupaa Puheen Espoon mastoon. Radio Classic ja Radio Dei toimijoille.

 9. [quote name=”MaGe”]Saataisko me tänne PK-seudulle ny sit paikallisradio vihdoinki mikä täältä puuttuu kokonaa nykyään mikä on harmillista[/quote]

  Onhan meillä Radio Helsinki.

 10. Marko, Stadi avatar
  Marko, Stadi

  Kiitos Tero Toivaselle päivityksestä 23.08 uutisointiin. Raaseporin Fiskarsin lähetintaajuus Pääkaupunkiseudulle(105,0Mhz) mielenkiintoista ”hajautetussa” Puheradion suunnitelmassa? Tässä on ollut väliaikaisia radioita Helsingissä,ja ihan hyvin sopii teknisesti väliin. Mutta tuleeko kahdelle taajudelle(103,7Mhz) ja (105,0Mhz) eri toimijat? Turha taajuus on Ylen Mondo 97,5Mhz, joka on politiikkaa, eli RKP puolueen suojeluksessa. Mondo on turhake kanava ja ylen säästöissä siirrettävä nettiin. Tilalle vaikka Radio Soi.. Radio Roll jne. pieniä uusia toimijoita.

 11. [quote name=”Pete”][quote name=”MaGe”]Saataisko me tänne PK-seudulle ny sit paikallisradio vihdoinki mikä täältä puuttuu kokonaa nykyään mikä on harmillista[/quote]

  Onhan meillä Radio Helsinki.[/quote]
  Oli siis ei oo enää paikallinen ja nimiki siit pitäs jo muuttaa

 12. [quote name=”Marko, Stadi”] Turha taajuus on Ylen Mondo 97,5Mhz, joka on politiikkaa, eli RKP puolueen suojeluksessa. Mondo on turhake kanava ja ylen säästöissä siirrettävä nettiin. [/quote]

  Ainakin minulle Yle Mondo on ollut erittäin hyödyllinen radiokanava, se on auttanut minua parantamaan englannin kielen taitojani ja vähän muidenkin kielten taitoja.

  Lisäksi Yle Mondo monipuolistaa tarjolla olevien asiapuheohjelmien tarjontaa mm. tieteestä, taloudesta ja maailman asioista enemmän kuin mikään muu pääkaupunkiseudun radioasema.

  Varsinkin öisin Yle Mondo on mielestäni ainoa kilpailukykyinen radiokanava. Päivisin käyn kuuntelemassa muitakin kanavia.

 13. Eräs kuuntelija avatar
  Eräs kuuntelija

  [quote name=”Mikko”]Mikä radioasema tulee ottamaan Yle Puheen taajuudet haltuunsa. 8)[/quote]
  Jos pitäisi veikata, niin arvaan että jotain Sanoman tai Bauer Median sisältöjä voisi olla tulossa myös tuohonkin verkkoon.