Ylen hallintoneuvosto: Yle Puhe lakkautetaan

kirjoittanut

kategoriassa

Yleisradion hallintoneuvosto on tehnyt päätöksen lopettaa Yle Puhe -radiokanava. Päätöstä perustellaan median käytön muutoksella. Hallintoneuvosto päätti kanavan lakkauttamisesta tiistaina. Yle Puhe jatkaa radiotaajuuksilla vielä vuoden verran. 17 vuotta sitten perustetun Yle Puheen sisältöjä jaellaan tulevaisuudessa Ylen muilla radiokanavilla sekä verkossa.

– Jakelua ei kannata pitää FM-verkossa, sillä se on aika kallista. Rahat kannattaa käyttää sisällöntuotantoon, perustelee Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén.

Yle Puhe on pienin Ylen suomenkielisistä valtakunnallisista kanavista tavoittaen viikkotasolla vain muutaman prosentin radion kuuntelijoista.

– Podcastien kuuntelu on kasvanut merkittävästi, ja jo viidesosa Yle Areenan kulutuksesta kohdistuu audiosisältöihin, Vilén jatkaa.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kuvaa aikoja epävarmoiksi.

– Epävarmat ajat yhdistettynä kustannuspaineisiin edellyttävät Yleltä selkeämpiä valintoja. Huoltovarmuustehtävien turvaaminen, taloustilanteen kiristyminen ja inflaatio vaikuttavat Ylen talouteen. Tehostamme jakelukustannusten käyttöä ja samalla käytämme verorahoja vastuullisesti, Ylä-Anttila kommentoi Helsingin Sanomille.

Yle Puheen lähetysverkko on valtakunnallinen (arkistokuva).

Yle Puhe on merkittävä urheilusisältöjen tuottaja ja yhtiö pohtii niiden siirtoa Radio Suomeen sekä Yle Areenaan.

Mediamonitori – HS, Yle

Aiheesta muualla: Maaseudun Tulevaisuus, Ilta-Sanomat, MTV Uutiset


Kommentit

8 vastausta artikkeliin “Ylen hallintoneuvosto: Yle Puhe lakkautetaan”

 1. Nimimerkki avatar
  Nimimerkki

  Eihän siinä muuten mitään mutta kun aiheutuu ketjureaktioita eli jos jotain urheilua päätetään lähettää Radio Suomessa niin sieltä on pakko lopettaa taas jotain. Toisaalta taas urheilu on ollut aika tyypillistä radiosta kuunneltua materiaalia

 2. Eipä tuo lopettamispäätös kovin suurena yllätksenä tullut, kun Yle Puheen ohjelmstohan koostui pääasiassa areenassa olevista podcasteista. Kuitenkin tavallaan ikävää, että urheilulähetykset nyt sitten siirtyy takaisin radio Suomelle, kun sehän taitaa tarkoittaa sitä että ne taas keskeytyy kun uutiset ja merisää tulee aina tiettyihin aikoihin ja nykyäänhän sieltä tulee lisäksi aika paljon liikennetiedotteita. Ja on periaatteessa hyvä että liikennetiedotteita lähetetään, mutta kun joskus niitä on tullut kesken jotain etukäteen nauhoitettua musiikkiohjelmaakin jopa niin, että biisi on saattanut keskeytyä, niin voisi kyllä vähän miettiä voisiko sen lukemista odottaa pari minuuttia, niin että se tulisi vasta biisin jälkeen.

 3. Odotettu päätös. Mutta on myös mielessä kysymys että, miksi YLE Puhe piti muuttaa alkuperäisestä vähitellen sellaiseksi mitä se nyt tällä hetkellä on? Jotenkin YLE puhe ja minkä nimisenä kanava aiemmin toimi ei ole ilmeisesti alunperinkään ollut jotenkin toimiva kun Radio Aino piti muuttaa Puheeksi ja sitten vähitellen muuttaa YLE puhetta jonka lopputuloksena nykyinen.

 4. Saapa nähdä, tulevatko vapautuvan verkon taajuudet haettavaksi kaupalliseen käyttöön.

 5. Erikoista avatar
  Erikoista

  YLE:n eilisissä 20.30 lähetyksissä puhuttiin aiheen yhteydessä säästöistä. Jos kyseessä on myös säästötoimenpide, miksi tämä ei näy YLE:n budjetin pienenemisenä tai sovittuissa korotuksissa? En oikein ymmärrä tätä. Säästöhän nimen omaan ei ole rahan siirtämistä toisesta kohteesta toiseen vaan rahan säästämistä eli kulutetaan vähemmän rahaa.

 6. Positiivista avatar
  Positiivista

  [quote name=”Lassi”]Eipä tuo lopettamispäätös kovin suurena yllätksenä tullut, kun Yle Puheen ohjelmstohan koostui pääasiassa areenassa olevista podcasteista. Kuitenkin tavallaan ikävää, että urheilulähetykset nyt sitten siirtyy takaisin radio Suomelle, kun sehän taitaa tarkoittaa sitä että ne taas keskeytyy kun uutiset ja merisää tulee aina tiettyihin aikoihin ja nykyäänhän sieltä tulee lisäksi aika paljon liikennetiedotteita. Ja on periaatteessa hyvä että liikennetiedotteita lähetetään, mutta kun joskus niitä on tullut kesken jotain etukäteen nauhoitettua musiikkiohjelmaakin jopa niin, että biisi on saattanut keskeytyä, niin voisi kyllä vähän miettiä voisiko sen lukemista odottaa pari minuuttia, niin että se tulisi vasta biisin jälkeen.[/quote]

  Mielestäni urheilujen palaaminen Radio Suomelle on vain hyvä asia. Tulee vähemmän sitä yksitoikkoista soittolistaa, jota ei päivitetä juuri koskaan. Mieluummin suoria urheilulähetyksiä, kuin samoja hittibiisejä jokavuosi.

 7. [quote name=”Erikoista”]YLE:n eilisissä 20.30 lähetyksissä puhuttiin aiheen yhteydessä säästöistä. Jos kyseessä on myös säästötoimenpide, miksi tämä ei näy YLE:n budjetin pienenemisenä tai sovittuissa korotuksissa? En oikein ymmärrä tätä. Säästöhän nimen omaan ei ole rahan siirtämistä toisesta kohteesta toiseen vaan rahan säästämistä eli kulutetaan vähemmän rahaa.[/quote]
  Kyse on sisäisestä säästöstä eli käytettävissä olevan rahan kohdentamisesta siihen, mikä nähdään tarpeellisemmaksi. YLE Puhe jakelukustannuksineen ilmeisesti katsottiin vähemmän tarpeelliseksi.

  YLE Puhe olisi varmasti ollut kehitettävissä merkitykselliseksi puhesisällön kanavaksi, mutta YLE Radio 1 -kanavaa ei ole haluttu kaventaa pelkäksi korkeakulttuurin kanavaksi, vaan siellä on haluttu säilyttää politiikkaa ja yhteiskunnallisia aiheita käsittelevä puhesisältö. YLE Puhe -kanavasta on yritetty kehittää jonkinlaista kevyemmän puheen kokonaisuutta urheiluineen, samalla merkityksellisimmät puheohjelmat on jätetty YLE Radio 1 -kanavalle, eikä tällä yleisöllä ole ollut tarvetta tutustua muuhun kanavaan.

 8. Miksi YLE Puhe piti muuttaa alkuperäisestä vähitellen sellaiseksi mitä se nyt tällä hetkellä on? Koska tuo oli helpoin uhrattava saada ihmisiä Areenan käyttäjiksi. Joku päättävä taho ei välitä urheilusta eikä toimitetusta livepuheesta ja kanavasta tehtiin Areenaan johdattava putki. kuuntelijaluvut ovat kyllä isommat, kuin väittävät. Harmi. Vaatii siis netin, että voi kuunnella radiota. Ihan kivaa tuolla merellä ja tunturissa…
  [quote name=”user”]Odotettu päätös. Mutta on myös mielessä kysymys että, miksi YLE Puhe piti muuttaa alkuperäisestä vähitellen sellaiseksi mitä se nyt tällä hetkellä on? Jotenkin YLE puhe ja minkä nimisenä kanava aiemmin toimi ei ole ilmeisesti alunperinkään ollut jotenkin toimiva kun Radio Aino piti muuttaa Puheeksi ja sitten vähitellen muuttaa YLE puhetta jonka lopputuloksena nykyinen.[/quote]