DNA luopuu toimiluvasta ja sammuttaa VHF-televisioverkon

kirjoittanut

kategoriassa

Verkko-operaattori DNA luopuu television VHF-taajuuksilla toimivan lähetysverkon toimiluvasta ja sulkee verkon lähettimet ensi vuoden heinäkuuhun mennessä. DNA keskittyy tv-palvelujen tarjoamiseen kaapeli- ja laajakaistaverkoissa. Yhtiön antenniverkossa lähettävät maksulliset kanavat siirtyvät Digitan ylläpitämään UHF-taajuuksilla toimivaan lähetysverkkoon.

Vuodenvaihteessa päättyvät MTV3 HD:n ja TV5 HD:n lähetykset DNA:n VHF-verkossa. Ylen teräväpiirtokanavien jakelu jatkuu toistaiseksi ja sen jatkosta kerrotaan erikseen, todetaan DNA:n tiedotteessa.

VHF-verkossa nyt jaettavat maksukanavat siirtyvät UHF-verkkoon vuodenvaihteessa, kun DNA:n ja Digitan välinen antenniverkon maksu-tv-toimintaa koskeva liiketoimintakauppa astuu voimaan. Tilaajat voivat jatkaa maksu-tv-palveluidensa käyttöä ja kanavien vastaanottamista keskeytyksettä kiinteistön UHF-antennilla.

DNA on tarjonnut tv-kanavia omassa lähetysverkossa vajaan kymmenen vuoden ajan. Yhtiö ei ole kuitenkaan onnistunut saamaan VHF-verkkoon liiketoiminnan kannalta oleellisia, verkkokapasiteetista maksavia asiakkaita.

– Tavoitteenamme oli tuoda kilpailua Suomen antennitelevisiomarkkinaan, joka on perinteisesti ollut yhden toimijan hallussa. Halusimme haastaa monopolin sekä hinnalla että laadulla. Onnistuimmekin laajentamaan ja parantamaan antennikotien kanavatarjontaa merkittävästi ja siirsimme antenni-tv-jakelun teräväpiirtoaikaan, mutta liiketoiminnan kannalta elintärkeät verkkokapasiteetin asiakkaat jäivät valitettavasti puuttumaan, kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

DNA ei enää neuvottele uusista VHF-verkon jakelusopimuksista. Kanavanipuista VHF A, VHF B ja VHF C koostuva verkko sammutetaan viimeistään heinäkuussa 2020.

Mediamonitori

Aiheesta muualla: Traficomin luettelo tv-asemista Suomessa.


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “DNA luopuu toimiluvasta ja sammuttaa VHF-televisioverkon”

 1. Töpselit irti avatar
  Töpselit irti

  Näin… ensin kuluttajat pistettiin hankkimaan VHF-antenneja ja taloyhtiöt joutuivat hankkimaan muutakin tekniikkaa. Nyt vedetään sitten lähetyspäästä töpselit irti ja hankittu muuttuu tarpeettomaksi. Tällainen tempoilu on täysin järjetöntä.

 2. Maunu saarinen avatar
  Maunu saarinen

  Onko VHF ANTENNISTA mitään hyötyä tulevaisuudessa

 3. [quote name=”Maunu saarinen”]Onko VHF ANTENNISTA mitään hyötyä tulevaisuudessa[/quote]
  No eipä ole. Tosin voihan sen aina myydä ulkomaille.