Mitä radiokanavia tulee ja mitä menee?

kirjoittanut

kategoriassa

Paljon avoimia kysymyksiä uuden toimilupakauden alkaessa

Kesä 2019 on tarjoillut muutamia mielenkiintoisia radioalan uutisia. Kesken kuumimman lomasesongin, johon myös Mediamonitori on kerrankin onnistuneesti osallistunut, tiedotettiin Bauer Median ja Mediatakojien yhteistyösopimuksesta. Mediatakojien paikalliset ja valtakunnalliset kanavat tulevat osaksi Bauer Median kaupallista myyntitarjontaa, todetaan Bauer Median tiedotteessa heinäkuussa. Jotta radioaiheiset uutiset eivät olisi tyrehtyneet yhteen isoon siirtoon, kuultiin elokuussa vielä suurempi uutinen: Sanoma Media ostaa lukuisia kanavia pyörittävän Kevyt Kanavan ja Business FM -kanavaa pyörittävän Businessradio Finland Oy:n.

Mainitut uutiset ovat osoitus siitä, että mikään ei lopultakaan ole kovin pysyvää radioalalla. Uusia kanavia ja formaatteja tulee samalla, kun alan omistus keskittyy suuremmille yhtiöille. Pienemmät joko liittoutuvat suurempien kanssa tai pyrkivät vetämään ihan omaa linjaansa erottautumalla muista. Sitten ovat vielä yhteisöradiot, joilla on kokonaan oma ohjelmaideologiansa. Siihen konseptiin ei ole tullut paljon muutoksia sitten asemien aloituksen 1980- ja 90-luvuilla. Lähiradio kuulostaa aika samanlaiselta kuin vuonna 1989, kun siihen ensi kerran tutustuin Helsingissä. Kolmekymppinen Radio Moreeni (alun perin Yliopistoradio) on pysytellyt pinnalla tamperelaisen korkeakoulu-uudistuksen pyörteissä. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Radio Robin Hood on edelleen omalla linjallaan turkulairadioiden joukossa. Uusin tulokas, joka voidaan lukea yhteisöradioiden joukkoon, on Pispalan Radio. Se on jotain paikallisradion, lähiradion ja kokeilevan radioilmaisun välimaastoa, mutta selkeästi erilainen kuin kaupalliset kanavat Tampereella tai edellä mainittu Radio Moreeni.

Myös uusille asemille tilaa taajuuksilla

Nykyiset radioiden ohjelmistotoimiluvat päättyvät tämän vuoden lopussa ja valtaosa nykyisistä yhtiöistä tai yhdistyksistä jatkaa radiotoimintaa uusilla kymmenen vuotta voimassa olevilla ohjelmistoluvilla. Jotkut kanavat saavat uusia kuuluvuusalueita ja toiset taas yhdistävät nykyisiä lukuisia alueellisia ohjelmistolupia osavaltakunnallisiksi kokonaisuuksiksi. Uusiakin kanavia syntyy, vaikka yksi niistä on jo ehtinyt harjoittaa radiotoimintaa reilun vuoden ajan lyhytaikaisilla radioluvilla. Kyseinen radioasema on Kotkan ja Kouvolan seudulla lähettävä Radio Kaakko. Kanava lupailee aloittavansa vakituiset lähetykset toimiluvalla vuodenvaihteen korvilla, mutta siihen asti se toimii lyhytaikaisella luvalla syyskuun puoliväliin ja sen jälkeen nonstop-musiikilla netissä.

Keskisuomalainen-konsernin kiinnostuminen paikallisradiotoiminnasta alkoi, kun Etelä-Suomen Sanomat ja sen paikallisradiokanava Radio Voima siirtyivät Keskisuomalaisen omistukseen. Ensi vuonna Keskisuomalainen laajentaa radiotarjontaansa pääkaupunkiseudulle, Pirkanmaalle ja Jyväskylään, joihin yhtiö sai toimilupia viime marraskuussa. Myös Pohjois-Karjalassa maakunnan ykköslehti on lähtenyt mukaan radiobisnekseen hankkimalla omistukseensa Joensuun perinteikkään Radio Rexin. Iskelmä Rex ja Radio City Joensuu ovat jo muuttaneet uusiin toimitiloihin ja yhteistyö lehden kanssa on alkanut. Ohjelmistoakin on jo kehitetty ja lisää uusia juontajia on tulossa radiokanaville.

Miten käy Kajauksen ja kumppanien?

Ensi vuoden alussa radionkuuntelijat joutuvat joka tapauksessa pienoiseen totutteluun tiettyjen taajuuksien vaihtuessa eri radiokanavien välillä. Samalla joidenkin päällekkäisten lähettimien taajuuksia ohjataan uusille asemille, kuten käy Tampereella muun muassa taajuudella 100,9 MHz. Mitä sitten tapahtuukaan Aito Radiot -kanaville, eli Kevyt Kanavan omistamille Aito Hitille, Aito Iskelmälle ja Aito Kajaukselle tai tv-verkossa lähettävälle Aito Iskelmä H&P:lle, jää nähtäväksi. Sanomatalosta asiaa kommentoitiin Ylelle niukkasanaisesti toteamalla kanavien jatkuvan toistaiseksi ennallaan ja henkilöstön jatkavan vanhoina työntekijöinä. Myös Business FM:n toiminnan kerrottiin jatkuvan. Lapuan mediatalostakaan ei paljon enempää asiaa kommentoitu.

Mielenkiintoinen kysymys on viriämässä: mitä tapahtuu Helmiradiolle ja HitMixille, kun Mediatakojien nykyinen yhteistyösopimus Sanoma Median kanssa päättyy? Mediatakojat on ilmoittanut tuovansa kaksi uutta valtakunnallista radiokanavaa verkkoihinsa ja jatkavansa Radio Porin, Radio Mikkelin ja Auran Aaltojen alueellista toimintaa. Helsinkiin Mediatakojat sai marraskuun luvanjakokierroksella kaksi taajuutta, joilla se voi harjoittaa bisneksiään. Mediatakojien (HitMix ja Helmiradio) paikalliset ja alueelliset luvat yhdistyvat osavaltakunnallisiksi. Vain Turun ja Salon paikallisradioyhtiöiden toimiluvat jäävät tämän järjestelyn ulkopuolelle, mutta luultavasti nykyisten HitMixin ja Helmiradion taajuuksille tulevat samat kanavat kuin osavaltakunnallisiin taajuuskokonaisuuksiinkin.

Mediatakojat Oy aloittaa myyntiyhteistyön Bauer Median kanssa. Mediatakojien kanavista paikalliset
Radio Pori, Radio Mikkeli ja Auran Aallot jatkavat toimintaansa normaalisti. Kuva Radio Porin studiosta
1980-luvulta. (Arkistokuva: Timo Järvenpää)

Sanoma Medialle tulee väkisinkin päällekkäisyyksiä taajuuksissa, kun se saa yrityskaupalla haltuunsa Aito Radioiden ja Businessradion toimiluvat. Uudelleenjärjestelyille on toki vielä aikaa koko loppuvuosi, mutta tekeekö Sanoma yhtään mitään pelkästään pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla kuuluvilla kanavilla, kun pienillä järjestelyillä voisi saada maamme kaikki isoimmat kaupungit kattavan radioverkon. Aito Hitti sai luvan Tampereelle juuri ylempänä mainitulle taajuudelle 100,9 MHz. Business FM saa puolestaan joukon uusia taajuuksia Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen, Turkuun ja Vaasaan. Nykysin kanava kuuluu jo Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Ja mikä on Aito Kajauksen (alun perin Radio Kajaus) kohtalo? Se on yksi Suomen ainoista iskelmämusiikkiradioista.

Mediatakojat valitsi Bauerin – tai toisinpäin

Bauerin ja Mediatakojien suunnitelmia voi yhtä lailla vain arvailla. Bauerin nykyisiä kanavia ovat Radio Nova, Iskelmä, Radio City, KISS, Radio Pooki, Radio 957 ja Radio Suomirock. Yhtiö jatkaa myös myyntiyhteistyötä NRJ:n kanavien kanssa. Nykyisen Radio Suomirockin verkosta jää vuodenvaihteen jälkeen puuttumaan taajuus pääkaupunkiseudulta, koska taajuuden nykyinen haltija ei saanut sille jatkolupaa. Taajuuden luvanhaltija on Beafina Oy, jonka toimiluvalla lähettivät aiemmin Radio SUN Helsinki ja Radio Sun Classics. On myös mielenkiintoista seurata, millaisia sopimuksia Bauerilla on sen kanssa yhteistyötä tekevien paikallisten yhtiöiden kanssa. Iskelmää ja Radio Cityä on välitetty joillakin alueilla paikallisilla ohjelmistoluvilla. Jää nähtäväksi, jatkuvatko sopimukset Huittisten Sanomalehti Oy:n, Alueradiot Sastamala Oy:n, Radio Foni Oy:n, Sanomalehti Karjalainen Oy:n ja Lapin Klubi ry:n kanssa. Voisi ajatella, että muutoksia tuskin paljon olisi tulossa.

Taajuusjärjestelyt on toteutattava Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan kolmen kuukauden aikana (pdf) vuodenvaihteesta lukien siten, että valmista olisi oltava viimeistään huhtikuun alussa. Vuodenvaihteessa ei siis välttämättä tapahtu kovin kummoisia muutoksia, mutta pian sen jälkeen alkavat radio-ohjelmistot tietyilla taajuuksilla vaihtua. Tämä tekee muuten taajuuslistojen ylläpitämisestä erittäin mielenkiintoisen haasteen. Päivityksiä pitänee tehdä todella tiuhaan tahtiin, kunnes muutokset on toteutettu ja uudetkin radiokanavat pääseet ääneen ensi vuonna. Niillä on toimiluvan alkamisesta puoli vuotta aikaa aloittaa lähetykset.

Arvio: kaikki pienet eivät katoa

Vaikka radioala keskittyy, Suomeen jää silti vielä jäljelle joukko pienempiä radioyhtiöitä. Järviradio ei varmasti ole liittymässä mihinkään isompaan yhtiöön. Bassomedia pyrkii jatkamaan omillaan, vaikka sen kolmesta kanavasta kaksi lähettikin joitakin viiikkoja samaa ohjelmaa: BOX ja I LUV 2K. Syyskuun alussa tilanne oli korjaantunut ja I LUV 2K:n lähetys jatkui normaalisti. Syytä ”yhteislähetykseen” Bassomediasta ei kerrottu. Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina 6. syyskuuta, että Bassoradio lopettaa suurimman osan erikoisohjelmistaan ja uudistaa myös BOX- ja I LUV 2K -kanavia.

Pirkanmaalla toimiva Radio SUN Oy omistaa edelleen kaksi alueellista kanavaa (Radio SUN ja Fun Tampere), ja tamperelainen Radio Musa pysyy melko varmasti Pentti Teräväisen hyppysissä. Olisi vaikeaa ennustaa myöskään hyvin omalla alueellaan pärjäävän Radio Sandelsin sulautumista johonkin suurempaan kokonaisuuteen, eikä varmasti Oulussa, Kemi-Torniossa ja Rovaniemellä hittejä soitteleva Sea FM lähde minkään muun kelkkaan. Myös Raumalla ja Vaasassa ovat edelleen pikkuradiot, jotka ainakin nykyisin vetävät vahvasti omaa linjaansa. Radio Patmos, Radio Dei ja Radio Classic jatkanevat netkin entiseen tapaan. Vironkielinen Finest FM jättää Porvoon ja siirtyy vihdoinkin pitkäaikaisella toimiluvalla pääkaupunkiseudulla ja Hyvinkäällä toimivaksi. Radio Helsingille uusia paikkakuntia ovat Tampere ja Oulu.

Edellä kirjoitettu on vain pelkkää arvioita nykyvalossa. Radioalalla kaikki tapahtuu nopeasti, kun muutoksen pyörä kiihdyttää vauhtiaan. Sen sijaan tarkistettua faktaa on se, että Traficom ei ainakaan toistaiseksi ole julistanut haettavaksi toimilupia nykyisiltä radioilta vapaaksi jääville taajuuksille. Traficomista kerrotaan, että asiasta tiedotetaan heti, kun jotain päätöksiä mahdollisesta täydentävästä lupakierroksesta on tehty. Radio Inari ilmoitti jo kesällä 2018 jättävänsä hakematta jatkolupaa, mutta sen sijaan Meri-Lapissa toimiva Radio Pro tai Luodosta lähettävä Radio LFF eivät ole kertoneet vielä mitään toimintansa jatkumisesta. Kaksi viimeksi mainittua ei hakenut uutta ohjelmistolupaa viime vuonna järjestetyllä hakukierroksella.

Tärkeintä on edelleen se, mitä kuuntelija taajuuksilta tai kuuntelusovelluksista löytää. Jos ohjelmisto miellyttää tai tietty kanava on osa päivittäistä rutiinia, eivät kuuntelututkimukset silloin paljon valehtele. Miljoona kärpästä kyllä tietää, mikä maistuu parhaalta. Kaikkien radioiden olisi syytä päästä samaan kuuntelijamäärätutkimukseen, koska kaikki kärpäset eivät välttämättä nauti samoista kulinaarisista nautinnoista, eli toisin sanoen radiotarjonnan on syytä pysyä monipuolisena ja vivahteikkaana. Ja mahtuisiko radiotaajuuksille vielä jokunen rohkea yrittäjä? Toimisiko esimerkiksi Roll FM:n musiikkilinja radiokanavaa elättävänä. Tai miten olisi jazzradio, jolle joidenkin mielestä on selkeää kysyntää?

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja.

Juttua muokattu 8.9.2019 klo 16.45: Päivitetty tieto I LUV 2K:n omien lähetysten jatkumisesta ja lisätty maininta Bassoradion uudistumisesta (HS:n uutinen).

 


Kommentit

11 vastausta artikkeliin “Mitä radiokanavia tulee ja mitä menee?”

 1. Monipuolisuuttalisää avatar
  Monipuolisuuttalisää

  Toivottavasti SEA FM:n kuuluvuus jatkuu 2020 pysyvällä myös Tampereella. Kaikkien todellisten radionystävien pitäisi ajaa ensisijaisesti monipuolisten ja toimintaansa panostavien kanavien etuja. Suomessa on käytännössä vain kaksi kanavaa: Ylex joka panostaa uuteen musiikkiin ja monipuolisuuteen hieman enimmäkseen Uuden musiikin ohjelmien osalta ja sitten SEA FM jolla on todistetusti tilastoidusti Suomen monipuolisin ja vaihtuvin musiikkitarjonta. Luulisi radioiden toimiluvista päättävienkin haluavan Suomessa olevan muitakin kuin vain saman tyylisiä vanhoja samoja hittejä vuodesta toiseen soittavia kanavia ja muutama kaupallinen jotka näennäisesti panostavat uuteen musiikkiin ja joiden Top 3-6 päivän soitetuimmat soivat yli 10 kertaa vuorokaudessa.

 2. Pienilisäys avatar
  Pienilisäys

  Jutussa olisi voinut mainita, että SEA FM kuuluu myös toistaiseksi Tampereellakin. Toivoisin Mediamonitorin keskittyvän jatkossa enemmän uutisoimaan ”pakollisten” isojen uutisten lisäksi näiden pienempien radiotoimijoiden asioista tasapuolisemmin.

 3. [quote name=”Pienilisäys”]Jutussa olisi voinut mainita, että SEA FM kuuluu myös toistaiseksi Tampereellakin. Toivoisin Mediamonitorin keskittyvän jatkossa enemmän uutisoimaan ”pakollisten” isojen uutisten lisäksi näiden pienempien radiotoimijoiden asioista tasapuolisemmin.[/quote]

  Pienetkin asemat on huomioitu, mutta kaikkia uutisia ei ole julkaistu etusivulla, vaan uutisia on tehty ja tehdään mm. Scandinavian Weekend Radioon ja Radiomaailma-lehteen. SWR:n uutiset ovat lisäksi olleet jälkikuunneltavissa. Radiomaailmaan menevät jutut on valikoitu lehden pääasiallisten lukijoiden eli radioharrastajien vinkkelistä.

  Etusivulla julkaistaan merkittäviksi katsottavia uutisaiheita tai sitten koosteita useista samaa aihetta koskevista uutisisa, kuten kesän 2019 hengellisestä radioasematarjonnasa.

  Kannattaa seurata myös Twitter-syötettä. Siellä on usein tietoa pienemmistä asemista ja lyhytaikaisluvista. Twitterin jutut näkyvät selaimessa etusivun oikeassa reunassa.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja

 4. kuuntelija1337 avatar
  kuuntelija1337

  [quote name=”Monipuolisuuttalisää”]Toivottavasti SEA FM:n kuuluvuus jatkuu 2020 pysyvällä myös Tampereella. Kaikkien todellisten radionystävien pitäisi ajaa ensisijaisesti monipuolisten ja toimintaansa panostavien kanavien etuja. Suomessa on käytännössä vain kaksi kanavaa: Ylex joka panostaa uuteen musiikkiin ja monipuolisuuteen hieman enimmäkseen Uuden musiikin ohjelmien osalta ja sitten SEA FM jolla on todistetusti tilastoidusti Suomen monipuolisin ja vaihtuvin musiikkitarjonta. Luulisi radioiden toimiluvista päättävienkin haluavan Suomessa olevan muitakin kuin vain saman tyylisiä vanhoja samoja hittejä vuodesta toiseen soittavia kanavia ja muutama kaupallinen jotka näennäisesti panostavat uuteen musiikkiin ja joiden Top 3-6 päivän soitetuimmat soivat yli 10 kertaa vuorokaudessa.[/quote]
  Sea FM on isossa kuvassa mitätön tekijä koska heillä ei ole suomenkielistä musiikkia eikä uutisia. Jos haluaa pelkkää tauotonta biisivirtaa voi valita minkä vaan maailman miljoonista eri nettiradioista.

  Siinä mielessä olet kyllä oikeassa että Sea FM soittaa monipuolisesti uutta englanninkielistä musiikkia, mutta näin tekee myös about puolet muistakin maapallon kanavista.

 5. Otaasioistaselvää avatar
  Otaasioistaselvää

  Et ilmeisesti ole kuunnellut ulkomaisia kanavia. Esimerkiksi ei tarvitse mennä kuin Naapurimaahamme Ruotsiin. Sielläkään ei ole yhtään yhtä monipulisesti musiikkia soittavaa radiokanavaa kuin SEA FM. Mitä väliä vaikka ei soikkaan suomenkielinen musiikki. Eihän Ylen ruotsinkieliset radiotkaan soita Suomenkielistä musiikkia. Sea FM on myös koko maailmassa yksi monipuolisimpia radiokanavia musiikillisesti. Jos on kotimainen vaihtoehto, miltä kuulet paljon paremmin toiteutettua soittolistamusiikkia ja myös kotimaisia uutuksia mitä aina muut suomalaisetkaan kanavat eivät juuri soita, miksi vaivautua kuuntelemaan jotain ulkomaista asemaa missä musiikin vaihtuvuuskin on vähäisempää.

 6. Pakkojatkaa avatar
  Pakkojatkaa

  Kommenttisi perusteella kuuntelija1337 voisi luulla, että olet jonkin muun radiotalon edustaja ja huolissasi oman kanavan kuulijoista ja mainostuloista. Näistä mukamas uuden musiikin kanvista Loop, Kiss ja NRJ kuulee lähinnä niitä samoja vanhoja suomenkielisiä tai sitten vain muutamaa JVG, Haloo Helsinki uutuksia. Aika vähän sitä suomenkielistä noiltakin kanavilta tulee.

 7. Pakkojatkaalisää avatar
  Pakkojatkaalisää

  Monta kertaa olet kuullut Kiss, Loop tai NRJ kanavalta uutisia? Silloin kun SEA FM:ltä tulee juonnettua sisältöä on se paljon uutispainotteisempaa ja sisältö rikkaampaa.

  Kuinka moni kanava Suomessa on pystynyt kasvattamaan kuulijamääriä viimevuosina? Finnpanelin mukaan ei ainakaan yksikään Bauerin tai Nelonen/Sanoma median kanavista. Eniten kasvanut kanava Suomessa on SEA FM. Mikä kotimainen kanava on eniten kuunneltu kanava netin kautta ulkomailla ja ulkomaalaisten keskuudessa. SEA FM. Että ihan mitätön tekijäkö? Miksi ulkomaalainenkin valitsee suomalaisen radiokanavan, jos kerta maailmalla on mukamas miljoonia parempia kanavia?

 8. Faktathaltuun avatar
  Faktathaltuun

  Sea Fm on yksi eniten ellei se eniten kuulijamääriä kasvattaneista kotimaisista kanavista viimeisen 3 vuodennajalta. Lisäksi Sea FM on kuunnelluin suomalainen radiokanava maailmalla. Miksi monet ulkomaalaiset kuuntelevat Sea Fm kanavaa jos kerta netissä tarjolla on muka miljoona parempaa kanavaa. Todella mitättömästä tekijästähän on kyse :D. Loop, NRJ, Kiss soittava erittäin vähän myös suomenkielistä musaa. Ei uutisia. Huomattavasti vähemmön vaihtuvuutta musiikissa kuin Sea FM:llä. Sea fm soittanut myös monia kotimaisia, mitkä eivät ole soineet kyseisillä asemilla lainkaan tai vältämättä muillakaan kotimaisilla. Tietäisit tämän jos olisit perillä asioista. Kuulostaa siltä, että edustaisit jotain muuta radiotaloa ja olet huolissasi oman kanavasi menestyksestä, jonka suurin uhka on Sea FM.

 9. Faktathaltuunhei avatar
  Faktathaltuunhei

  [quote name=”kuuntelija1337″][quote name=”Monipuolisuuttalisää”]Toivottavasti SEA FM:n kuuluvuus jatkuu 2020 pysyvällä myös Tampereella. Kaikkien todellisten radionystävien pitäisi ajaa ensisijaisesti monipuolisten ja toimintaansa panostavien kanavien etuja. Suomessa on käytännössä vain kaksi kanavaa: Ylex joka panostaa uuteen musiikkiin ja monipuolisuuteen hieman enimmäkseen Uuden musiikin ohjelmien osalta ja sitten SEA FM jolla on todistetusti tilastoidusti Suomen monipuolisin ja vaihtuvin musiikkitarjonta. Luulisi radioiden toimiluvista päättävienkin haluavan Suomessa olevan muitakin kuin vain saman tyylisiä vanhoja samoja hittejä vuodesta toiseen soittavia kanavia ja muutama kaupallinen jotka näennäisesti panostavat uuteen musiikkiin ja joiden Top 3-6 päivän soitetuimmat soivat yli 10 kertaa vuorokaudessa.[/quote]
  Sea FM on isossa kuvassa mitätön tekijä koska heillä ei ole suomenkielistä musiikkia eikä uutisia. Jos haluaa pelkkää tauotonta biisivirtaa voi valita minkä vaan maailman miljoonista eri nettiradioista.

  Siinä mielessä olet kyllä oikeassa että Sea FM soittaa monipuolisesti uutta englanninkielistä musiikkia, mutta näin tekee myös about puolet muistakin maapallon kanavista.[/quote]

  Sea FM on koko maailman radiot mitattuna yksi monipuolisimmista ja eniten vaihtuvuutta musiikissa. Miksi tyytyä johonkik ulkomaiseen vaihtoehtoon, joka ei ole lähelläkään samaa tasoa eikä varmasti soita samassa määrin kotimaisia uutuuksia.

 10. Olenko nähnyt väärin vai aloittaako Groove FM lähetykset Hämeenlinnassa?

 11. [quote name=”Pakkojatkaalisää”]Monta kertaa olet kuullut Kiss, Loop tai NRJ kanavalta uutisia? Silloin kun SEA FM:ltä tulee juonnettua sisältöä on se paljon uutispainotteisempaa ja sisältö rikkaampaa.

  Kuinka moni kanava Suomessa on pystynyt kasvattamaan kuulijamääriä viimevuosina? Finnpanelin mukaan ei ainakaan yksikään Bauerin tai Nelonen/Sanoma median kanavista. Eniten kasvanut kanava Suomessa on SEA FM. Mikä kotimainen kanava on eniten kuunneltu kanava netin kautta ulkomailla ja ulkomaalaisten keskuudessa. SEA FM. Että ihan mitätön tekijäkö? Miksi ulkomaalainenkin valitsee suomalaisen radiokanavan, jos kerta maailmalla on mukamas miljoonia parempia kanavia?[/quote]

  Loop on alkanut lähettämään Ilta-Sanomien uutisia.