Tampereen radiokanavilla mastopaikkamuutoksia

kirjoittanut

kategoriassa

Neljän radiokanavan lähetyspaikka on vaihtunut tai vaihtumassa kuluvan kevään aikana Tampereen seudulla, kun Iskelmä Tampere, Radio City, Aito Kajaus ja Pispalan Radio ovat vaihtaneet mastoa. Muutoksella kanavat tavoittelevat parempaa kuuluvuutta Tampereen keskustassa ja sen lähialueilla.

Aito Kajauksen lähetin siirrettiin maaliskuun lopussa Nokialta Tampereen Pyynikille, kun Likenne- ja viestintävirasto Traficom oli ensin hyväksynyt paikkakuntamuutoksen radiokanavan ohjelmistolupaan. Aito Kajaus lähettää samasta antennista FUN Tampereen kanssa. Kanavan suurin sallittu lähetysteho on 200 wattia. Nokian mastossa suurin sallittu teho oli 2 kW. Aito Kajauksella on lähettimet myös Kankaanpäässä ja Parkanossa, joiden ansiosta kanava kuuluu edelleen myös Pirkanmaan ja Satakunnan pohjoisosissa.

Iskelmä Tampereen taajuus 103,8 MHz on toiminut jo muutamia päiviä uudesta mastopaikasta Tampereen Sorilasta, jossa lähettimen suurin sallittu teho on kuusi kilowattia. Aiemmin Iskelmän taajuus toimi Digitan mastosta Teiskosta kolmen kilowatin tehoisena. Lähipäivinä myös Radio City Tampereen taajuus 97,2 MHz alkaa lähettää Sorilasta kuudella kilowatilla. Cityn teho on ollut tähän saakka 3 kW.

Iskelmän ja Radio Cityn omistaja Bauer Media pyrkii mastopaikan vaihdoksella saavuttamaan kanaville riittävän hyvin kuuluvuuden Tampereen keskustassa, jossa se joutuu vuodenvaihteessa luopumaan kanavien kaupunkitaajuuksista 100,9 MHz ja 88,7 MHz. Kaupunkitaajuudet menevät ensi vuoden alussa uusien radiokanavien käyttöön.

Pispalan Radio vaihtoi ULA-lähettimensä mastoa jo aiemmin tänä vuonna, ja samalla myös aseman lähetystehoa korotettiin. Pispalan Radion lähetin on Ruskon alueella Kangasalla Tampereen rajan tuntumassa. Pispalan Radion keskiaaltolähetin jatkaa ennakkotiedoista poiketen Pispalan haulitornista, sillä Tampereen kaupunki joutui muuttamaan tornin korjaamisen aikataulua. Korjaukset alkavat aikaisintaan ensi keväänä, joten tornia voidaan edelleen käyttää radiolähetyksiin. Tornista aloittaa näinä päivinä lähetykset lyhytaikaisella luvalla toimiva Roll FM.

Pääosa Tampereen seudun radiokanavista lähettää Näsinneulasta, Teiskosta tai Ylöjärveltä. Nokialta lähettää edelleen Järviradio.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Taajuuslista

Artikkelia muokattu 1.5.2019 klo 18.20: Lisätty maininta Tampereen seudun muista mastopaikoista ja taajuuslistan linkki.