Pispalan Radio jättää haulitornin ja siirtää lähettimen Kangasalle

kirjoittanut

kategoriassa

Tamperelainen paikallisradio Pispalan Radio siirtää lähettimensä pois korjattavaksi menevästä Pispalan haulitornista alkukevään aikana. Radiokanavan uudeksi mastopaikaksi on varmistumassa Tampereen ja Kangasalan rajalla sijaitseva masto. Uuden maston ansiosta Pispalan Radio saa lisää lähetystehoa, jolloin sen kuuluvuusalue laajenee.

Pispalan Radio joutuu etsimään uuden mastopaikan, koska suojeltu haulitorni puretaan korjaustöiden ajaksi. Yli satavuotiaan tornin perustuksia ehostetaan ja tornin teräsosia uusitaan. Torni palautuu Tampereen kaupunkikuvaan lokakuun alkuun mennessä. Pispalan Radio ei kuitenkaan aio palata vanhaan lähetyspaikkaan, vaan uusi masto Kangasalla jää pysyvään käyttöön.

Pispalan Radiolla on haulitornissa kaksi lähetintä, joilla se lähettää ohjelmaa ULA-taajuudella 99,5 MHz ja keskiaaltotaajuudella 729 kHz. Ulalla suurin sallittu lähetysteho on 100 wattia. Keskiaalloilla asema on toiminut viime kuukausina vaatimattomalla teholla antennisovitusongelmien takia.

ULA-taajuudelle on alustavien tietojen mukaan tulossa kahden kilowatin lähetysteho. Tällä teholla radiokanavan kuuluvuusalue laajenee Valkeakoskelle ja Orivedelle asti, mutta kuuluvuus vahvistuu myös muissa Tampereen lähikunnissa.

Uuteen mastoon siirtyminen edellyttää radiokanavan ohjelmistoluvan muuttamista ja taajuuden koordinoimista Tampereen naapurikuntaan. Koordinoinnista ja ohjelmistoluvasta päätetään Liikenne- ja viestintävirastossa.

Pispalan Radioyhdistyksen nykyinen ohjelmistolupa päättyy tämän vuoden lopussa, mutta yhdistyksellä on jo uusi lähetyslupa vuosiksi 2020-2029.

Mediamonitori


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Pispalan Radio jättää haulitornin ja siirtää lähettimen Kangasalle”

 1. Risto Harjula avatar
  Risto Harjula

  Mikä mahtaa olla keskiaaltolähettimen kohtalo? Otsikossa mainitaan että siirtää lähettimen, siis vain FM-lähettimen, vaiko molemmat?

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Tuossa artikkelissa keskiaaltoasia taitaa olla yleisenä tietona että myös sinne on taajuus. Muuten asia liittyy ainoastaan FM aseman siirtoon. AM asema palautetaan Pispalaan sitten kun torni on jälleen pystyssä. Luonnollisesti nyt AM lähetyksiin ei keskitytä ollenkaan FM aseman siirron aikana eikä myöskäään koko ensi kesänä luonnollisista syistä. Signaali pidetään jollain muotoa päällä vaikka mastorakennelma häviää maisemasta.

 3. Kerttu Jaakola avatar
  Kerttu Jaakola

  Kiitos Pispalan radio, löysin sinut tänään sattumalta ja olet tuonut iloa ja muistoja päivääni! Aion kuunnella joka päivä ihanaa vanhaa musiikkia.