Kommentti: Kahden kanavan taktiikalla

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto on saanut uuden viestintälainsäädännön mukaisesti lisää päätösvaltaa radiotoimilupa-asioissa. Vuoden 2015 alusta Viestintävirasto onkin myöntänyt ohjelmistolupia taajuuksille, joilla hakijoita ei ole enempää kuin haettavia taajuuksia. Myös valtioneuvostolla on ollut edelleen roolinsa poliittisena leimasimena. Liikenne- ja viestintäministeriön käsittelemät lupa-asiat hoidetaan päätökseen hallituksen istunnossa.

Suomessa on tänä vuonna koettu ilmiselvä ennakkotapaus, jossa Viestintäviraston myöntämää lupaa on käytetty kahden eri radiokanavan lähetyksiin. Kyseessä ovat Bauer Mediaan kuuluvan Kaimax Median radiotaajuudet Savonlinnassa, Kuopiossa ja Vaasassa. Näillä taajuuksilla Kaimax Media on lähettänyt Iskelmän lähetyksiä, vaikka saman taajuuskokonaisuuden numero 15 lähettimet ovat välittäneet uuden, lokakuun lopussa aloittaneen SuomiRock-kanavan lähetyksiä.

Mediamonitori selvitti lupa-asiaa jo ennen uuden kanavan aloitusta. Viestintäviraston julkaisemassa lupaluettelossa Kaimax Media käytti työnimeä Timantti taajuuskokonaisuuden 15 asemille. Iskelmät aloittivat Savonlinnassa, Kuopiossa ja Vaasassa syyskuun alussa ja ne jatkavat lähetyksiään edelleen. Viestintävirastosta kerrottiinkin jo syyskuussa, että ”Viestintäviraston määräyksen M 70 mukaisesti taajuuskokonaisuus puolestaan on ”analogiseen radiotoimintaan määrättyjä radiotaajuuksia, jotka on tarkoitettu pääosin saman ohjelmiston lähettämiseen radiotoimintaan myönnettävän ohjelmistotoimiluvan nojalla.” Käytännössä tuo siis tarkoittaa sitä, että yhden taajuuskokonaisuuden taajuuksilla tulee lähettää samaa sisältöä, eli samassa taajuuskokonaisuudessa EI ole mahdollista lähettää kahden eri radioaseman ohjelmaa.” Melko selkeää tekstiä, jonka ei olisi pitänyt aiheuttaa mitään tulkintoja. Toisin kuintekin kävi. Timantti-työnimi korvautui Radio SuomiRock -nimisellä asemalla muualla paitsi edellä mainituilla paikkakunnilla.

Muutoksia toki taajuuskokonaisuuteen 15 tehtiin, sillä 31.10.2016 eli SuomiRockin aloituspäivänä Viestintävirasto julkaisi päivityksen ohjelmistolupaan. Kaimax Media sai siirtää Tornion taajuuden emokonrserni Bauerille Radio City Oulun käyttöön. Samalla Kaimax sai luopua taajuuskokonaisuuteen kuuluneista Raahen ja Loimaan taajuuksista.

Viestintäviraston seuraava päivitys taajuuskokonaisuuden 15 lupatekstiin saatiin perjantaina 11. marraskuuta. Silloin virasto hyväksyi Savonlinnan, Kuopion ja Vaasan taajuuksien siirtämisen Kaimax Median toiseen taajuuskokonaisuuteen eli valtioneuvoston poliittisena päätöksenä myöntämään taajuuskokonaisuuteen 18. Tässä taajuusnipussa ovat myös Mikkelin ja Seinäjoen Iskelmä-asemat.

Erikoista tässä on se, että Bauer Media tytäryhtiönsä Kaimaxin kanssa tulkitsi lupaehtoja hyvin omavaltaisesti. Toisaalta luvassa ei ole kovin tarkkoja mainintoja ohjelmiston sisällöstä, minkä Bauerin edustaja Mediamonitorille mainitsikin sähköpostiviestissä 1.11.2016. Siitä huolimatta yhtiö haki 3.11.2016 muutosta lupaan ja sai siirron Iskelmää lähettäneille taajuuksille. Syy muutoksen hakemiseen selvisi lopulta maanantaina 14. marraskuuta, kun Viestintävirastosta lähestyttiin Mediamonitorin toimitusta. Viestintävirasto oli puuttunut Kaimax Median toimintaan, jossa samassa taajuuskokonaisuudessa lähetettiin kahden eri radiokanavan ohjelmistoa.

Viestintävirastosta kommentoitiin lupa-asiaa 14.11.2016: ”Samalla ohjelmistotoimiluvalla ei ole mahdollista lähettää useampaa ohjelmaa, eli yhden toimiluvan kaikilla taajuuksilla tulee lähettää samaa ohjelmaa (pl. mahdollinen paikallisuusehto). Tätä ehtoa ei erikseen määritellä ohjelmistotoimiluvassa, vaan tulkinta seuraa suoraan Viestintäviraston määräyksestä M 70, ja siinä esitetyn taajuuskokonaisuuden määritelmän kautta.”

On hyvä, että asia on hoidettu kuntoon. Radionkuuntelijan kannalta asia on ollut mitätön, ja Iskelmän ystävät ovat voineet kuunnella suosikkiradiotaan myös noilla kolmella mainitulla taajuudella. Nehän korvasivat paikkakuntien aiemmat Iskelmä-taajuudet, koska Bauer Median ja sen kanssa Iskelmää välittäneen yhteistyökumppanin sopimus päättyi elokuun lopussa ja taajuudet siirtyivät yhteistyökumppanin oman radiokanavan käyttöön.

Taajuuskokonaisuuteen 15 liittyviä kysymyksiä sateli Mediamonitoriin, joten asia haluttiin selvittää ja tuoda se myös julkisuuteen. Netissä media-alan uutisia seuraavat kansalaiset ovat ilmiselvästi valppaita ja reagoivat herkästi, jos asiat on esitetty epäselvästi esimerkiksi taajuuslistoilla tai viranomaisten julkaisemilla sivustoilla.

Mediamonitori

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja.

Juttua päivitetty 14.11.2016 klo 19.00: Viestintävirastosta tuli
samana päivänä sähköpostitse lisäselvitys ohjelmistoluvan tulkinnasta.


{jcomments off}