Radiojärjestö kritisoi omistuksen keskittymistä

kirjoittanut

kategoriassa

Radiotoiminnan keskittyminen muutamalle suurelle omistajalle huolestuttaa pieniä paikallisia ja alueellisia radiokanavia edustavaa Suomen radio- ja viestintäjärjestöä. Huolta järjestö kantaa myös paikallisradioiden toimintaedellytysten heikkenemisestä. Järjestön mukaan keskittyminen on johtanut sananvapauden ja paikallisen identiteetin murentumiseen Suomessa.

Suomen radio- ja viestintäjärjestö ilmaisee nykyisten linjauksien olevan vahva viesti siitä, että kasvollista omistajuutta ei arvosteta Suomessa. Järjestön mukaan ketjuuntuminen aiheuttaa radikaalia verotulojen vähenemistä sekä työpaikkojen menetyksiä.

Aidot paikallisradiotoimijat ovat useissa kannanotoissaan ja lausunnoissaan vaatineet konkreettisia toimia paikallisradiotoiminnan edistämiseksi. Suomen radio- ja viestintäjärjestön mukaan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on huolissaan paikallisradiotoiminnan keskittymisestä. Keskittyminen johtaa paikallisen ohjelmatarjonnan minimointiin ja sitä kautta paikallisen identiteetin menetykseen.

– Aidolle paikallisradiotoiminnalle on selkeä tilaus. Kyse on kasvollisesta omistajuudesta sekä media-alan työpaikoista. Lisäksi aidot paikallisradiot toimivat alueellisen talouden edistäjinä, luovat ja kehittävät kulttuuria sekä ylläpitävät sananvapautta, järjestön kannanotossa todetaan.

Järjestön mielestä nykyinen tietoyhteiskuntakaari ei huomioi aitoa paikallisradiotoimintaa, jonka seurauksena toimiala on kehittynyt epäterveellisellä tavalla.

Järjestö kritisoi myös hallituksen viime torstaina antama ennakkopäätöstä, jossa näytettiin vihreää valoa Suomen Uutisradio Oy:n eli Novan radioliiketoimintojen ja toimiluvan siirtymiselle MTV Oy:ltä Bauer Medialle. Radiotoimintojen ohella Bauerin haltuun siirtyvät Novan, Radio NRJ:n ja Radio Nostalgian myynti- ja markkinointitoiminnot, jotka yhdistyivät noin vuosi sitten.

Mediamonitori