Radio Rapu taas Helsingin ulalle

kirjoittanut

kategoriassa

Puheradio haluaa täydentää radioviidakon palapelin

Radio Rapu -logoKaksi miestä tekee kiivaasti töitä Helsingin keskustassa Bulevardi 12:n ylimmässä kerroksessa. Pöydällä on kaksi läppäriä, lukuisia älypuhelimia ja iso nippu erivärisiä paperilappuja. Seinällä on lähes valmis suunnitelma ohjelmakaaviosta, joka tarjoilee syyskuun alusta alkaen puhetta taloudesta ja politiikasta. Käytävältä kuuluu puheohjelma, jota lähetetään tällä hetkellä vain netissä. Ollaan Radio Ravun toimituksessa.

Kaupallinen puheradio majailee keskeisellä paikalla Helsingissä. Rakennustelineet ja suojat ovat piilottaneet remontoitavan talon ulkoseinät. Ajan kuluessa työ valmistuu ja talo paljastuu peitteiden alta. Samanlaisen tunnelman kokee Radio Ravun toimituksessa. Pian kuullaan, millaisella ohjelmistolla asema aikoo imeä kuuntelijoita radion ja netin ääreen. Ensi-ilta on edessä.

Jos päätoimittaja Timo Uusi-Kerttulaa ja kanavapäällikkö Mikko Sokeroa on uskominen, tulee Radio Rapu olemaan varteenotettava vaihtoehto kaikille muille pääkaupunkiseudun radioille. Kun muualla soi pääasiassa länsimainen pop ja rock, tuo Radio Rapu taajuudelleen julkkiksia kotimaan politiikasta. Linja vaikuttaa nuorekkaalta, vaikka toistaiseksi kanava haluaakin vaieta tarkemmista yksityiskohdista.

Hanasaari on hintavaltti

Radio Rapu aloittaa lähetykset uudelleen ula-taajuudella Helsingissä. Keväällä Rapu lähetti Pasilan linkkitornista eri taajuudella kuin nyt. Uusi lähetinpaikka on Hanasaaren voimalan savupiippu, josta lähetys sinkoaa ilmoille 400 watin teholla taajuudella 102,0 MHz. Tärkeä lisä pääkaupunkiseudun ulalle on edelleen nettiradio, jota välitetään Yhdysvalloissa olevalta serveriltä.

– Lähetinpaikan valinnassa kyse on taloudellisista asioista. Digitan vuokra 200 watin lähettimestä oli meille liian suuri. Piti etsiä oma mastopaikka. Saimme asennuksessa apua Järviradiolta. Tämänhetkinen lupa on voimassa lokakuun loppuun. Sen jälkeen meillä on 50 watin lupa ja joulu-helmikuulle jo valmiina uusi ohjelmistolupa. Käytännössä helmikuun loppuun olemme varmuudella äänessä Hanasaaresta, Timo Uusi-Kerttula selvittää.

Hanasaaren voimala

Horisonttina Helsinki. Radio Ravun lähetykset alkavat kuulua syyskuun alussa Hanasaaren voimalan piippuun asennetusta antennista (Kuva: Tero Toivonen).

Kyse on siis tilapäisistä luvista. Radioyrittäjät kokevat usein tällaisen luvat ongelmallisiksi, koska pysyvää taajuutta ei aina voi saada, vaikka Viestintävirasto myöntäisikin jatkolupia kolmen kuukauden välein. Radio Rapu toimi aluksi taajuudella 89,7 MHz. Nyt siinä lähettää toinen tilapäinen radio.

Pysyvä lupa neuvotteluilla

Uusia toimilupia ei ole julistettu haettavaksi Helsingistä tämän syksyn täydentävällä lupakierroksella. Liikenne- ja viestintäministeriöstä kerrotaan, että täydennyskierros koskee tällä kertaa keskisuuria ja pienempiä paikkakuntia. Helsingissä halukkuutta ulalle pääsemiseksi on. Sen osoittaa myös Ylen elokuussa julkaisema uutinen, jossa kerrottiin Venäjän hallituksen rahoittaman radioyhtiön aikeista hakea toimilupaa Suomesta.

Myös suomalaisia hakijoita pääkaupunkiseudun ulalle olisi, jos lupia olisi tarjolla. Uusi-Kerttula ei kuitenkaan ole heittämässä kirvestä kaivoon, vaikka toimintaa on jatkettava lyhytaikaisilla luvilla. Neuvotteluyhteys ministeriöön on luotu ja tavoitteet ovat korkealla. Tähtäimessä on puheradiolle räätälöity taajuus, jota kuka tahansa saisi hakea. Nykyiset radiotoimiluvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun, joten voisiko Helsinki sittenkin saada uuden pysyvämmän aseman ennen lupakauden loppua?

– Olemme keskustelleet ministeriön kanssa, voisiko jonkin nykyisistä tilapäistaajuuksista nimetä puheradion käyttöön. Silloin siitä voitaisiin järjestää julkinen haku. Koska kukaan ei ole halunnut tehdä puheradiota, olisimme varmaan ainoa hakija, mutta voisihan joku muukin sitä hakea, Uusi-Kerttula kiteyttää.

Suomen viestintälainsäädäntöä uudistava tietoyhteiskuntakaari on tulossa voimaan ensi vuoden alussa. Se vaikeuttaa lyhytaikaisilla luvilla toimivien asemien mahdollisuuksiin jatkaa lähetyksiä. Sen takia Radio Ravulla onkin kiire saada toimilupa-asiat vireille.

Vääntöä lupapäätöksistä, nimestä ja sloganista

Radio Rapu haki vuosi sitten toimilupaa kolmeen kaupunkiin. Turusta ja Tampereelta lupa olisi irronnut, mutta Uusi-Kerttula halusi saada taajuuden myös Helsingistä. Hän valitti päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jonka ratkaisua odotetaan edelleen.

Rapu on ollut aktiivinen myös Yleisradion suuntaan. Kun Radio Rapua perustettiin, oli sen työnimenä Radio Puhe. Tämä ei Uusi-Kerttulan mukaan sopinut Ylelle, joka käyttää nimeä Yle Puhe. Kiistaa on ollut myös Yle Puheen käyttämästä sloganista ”Suomen ainoa puheradio”. Tässä asiassa Radio Rapu on ollut tiukkana ja vaatinut Yleä muuttamaan sloganiaan.

Radio Ravun slogan

Kiista sloganista. Radio Rapu sanoo olevansa oikeaa puhetta. Suomessa on nyt kaksi puheradiota (Kuva: Tero Toivonen).

Taloutta ja politiikkaa käsittelevä radioasema tuntuu kaupallisesti vaikealta yhtälöltä. Mainostajien houkutteleminen kanavalle vaatisi tarkkoja lukuja kuuntelijamääristä. Kansalliseen radiotutkimukseen Radio Rapu ei ole päässyt mukaan, joten kanava on joutunut arvioimaan kuulijamääräänsä omin päin.

Keväällä Radio Ravun talous oli tiukalla, koska talossa työskenteli kuusi kokopäiväistä työntekijää. Nyt tekijöitä on yksi. Hän vastaa ohjelmistosta. Kanavalle tulevat ohjelmantekijät ovat poliitikkoja, jotka käyvät samalla omaa vaalikampanjaansa.

Oikeaa puhetta mutta ei vain oikealta

Politiikasta puhuttaessa tulee väistämättä mieleen eri tiedotusvälineiden poliittiset kytkökset. Radio Ravun tavoitteena on kuitenkin olla poliittisesti riippumaton. Ohjelmantekijöiksi on pyydetty puhujia eri puolueista. Eri asia on, miten laajalla skaalalla puoluekartalta tekijöitä löytyy.

– Olen itse yrittäjä ja kokoomuslainen. Olen pyytänyt tänne puhujia myös Vasemmistoliitosta, RKP:stä demareista ja vihreistä. Haluamme olla kaikkien totuuden torvi, mutta jos ihmiset eivät halua tulla tänne, vaan menevät mieluummin Lähiradioon, niin siitä vain. Siinä vaiheessa otetaan sitten oikeistolaisen radion leima, mutta sitä emme missään tapauksessa ole, Uusi-Kerttula vakuuttelee.

Täältä tullaan, Venäjä!

Venäjän Äänen tulo Suomeen omalla suomenkielisellä toimituksella ja ohjelmilla on herättänyt keskustelua mediassa. Helsingin ulalla on ahdasta, joten venäläisyhtiö on kiinnostunut yhteistyöstä suomalaisten radioiden kanssa. Asiaa puidaan varmasti vielä pitkään, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt Radio Ravun suunnitelma aloittaa netti-, satelliitti- ja keskiaaltolähetykset venäjäksi Venäjälle. Radio Ravun tarkoituksena on hankkia radiolupa vapaana olevalle taajuudelle 558 kHz. Uusi-Kerttula onkin käynnistänyt rahoituksen hankkimiskampanjan.

– Olemme käynnistäneet Kickstarter-palvelussa rahankeruun, jossa tavoitteena on 500 000 dollaria. Sillä voimme saada lähetykset käyntiin. Rahoituksen onnistuminen riippuu siitä, miten hyvin jenkit tarttuvat tarjoukseen. Jos tämä aloitetaan, niin alamme tehdä suomalaista journalismia venäjäksi Venäjälle, Uusi-Kerttula sanoo.

Keskiaalloilla on mahdollista tavoittaa kuuntelijoita ainakin Pietarista ja satelliitilta muualtakin. Vanhanaikainen AM-lähetys on Uusi-Kerttulan mielestä sikäli hyvä ratkaisu, että sanoman perille vieminen on vaikeasti estettävissä. Myöskään satelliittisignaalien blokkaaminen ei ole kovin todennäköistä, sillä silloin häiriintyisivät myös samassa satelliitissa lähettävät venäläiskanavat.

Timo Uusi-Kerttula studiossa

Radioyrittäjän taistelu. Timo Uusi-Kerttula raivaa tietä Suomen ensimmäiselle kaupalliselle puheradiolle. Bisneksiin voi pian kuulua myös Suomessa tuotettu venäjänkielinen keskiaaltoradioasema (Kuva: Tero Toivonen).

Matka keskiaaltoaseman käynnistämiseen esimerkiksi Santahaminasta on vasta alkutekijöissään. Tarvitaan masto, sadan kilowatin lähetin ja runsaasti länsirahaa. Uusi-Kerttula on kuitenkin asiassa luottavainen. Keskiaaltotaajuudet voivat tulla julkiseen hakuun ensi vuonna. Sitä ennen toimitaan lyhytaikaisilla luvilla – aivan samoin kuin ulalla.

Työtä Bulevardin toimituksessa siis riittää ja ideointi vie varmasti useamman pitkän työpäivän, ennen kuin valmista on taajuudella 102,0 MHz. Kävi Venäjä-hankkeessa miten tahansa, Radio Rapu on kerralla iskenyt itsensä kotimaan uutisotsikoihin. Loppu menestys on kiinni siitä, mitä ja miten puheohjelmaa tehdään. Tässä on kyse bisneksestä, ei hyväntekeväisyydestä.

 

Timo Uusi-Kerttula kertoo Radio Ravun uudesta tulemisesta ja Venäjälle suunnatuista radiolähetyksistä Mediamonitorin YouTube-kanavalla.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Radio Rapu taas Helsingin ulalle”

  1. mielenkiintoista avatar
    mielenkiintoista

    Sinänsä tervetullutta, että joidenkin sydämen asiana on saada Suomeen yksityinen puheasema kaikkien hittiradioiden rinnalle.

    ”Olen itse yrittäjä ja kokoomuslainen. Olen pyytänyt tänne puhujia myös Vasemmistoliitosta, RKP:stä demareista ja vihreistä. Haluamme olla kaikkien totuuden torvi […]”

    Toivottavasti puhujia löytyy sopivasti kaikista puolueista eikä kanavasta kehkeydy pelkästään kokoomuksen äänitorvea.