Länsirannikko rynnistää Savoon

kirjoittanut

kategoriassa

Uusia alueellisia ja paikallisia radiotoimilupia myönnettiin torstaina. Valtioneuvoston hyväksynnän sai neljä yhtiötä, joista Järviradio Oy sai luvan Keski-Pohjanmaalle entisille Radio 967:n taajuuksille ja Pohjois-Satakunnan Viestintä Oy uudelle nuorten aikuisten kanavalle Tampereelle, Sata-Hämeeseen, Kankaanpäähän ja Poriin. Kaksi muuta luvansaajaa ovat porilainen Mediatakojat Oy ja Lapualla majaansa pitävä Kevyt Kanava Oy. Näiden luvat menivät Kuopion ja Mikkelin seuduille.

Kevyt Kanava Oy haki ensisijaisesti porilaisille torstaina myönnettyä taajuutta. Kuopion seutu olisi sopinut hyvin yhtiön tavoitteeseen luoda Iskelmä Oikea Aseman rinnalle uusi radioasema. Oikea Asema siirtyi pohjalaisyhtiön haltuun jokunen vuosi sitten. Nyt Pohjois-Savossa kilpailuun mainostajista ilmoittautuu Radio Porin, Radio Eazy 101:n ja pian käynnistyvän Radio Mikkelin omistaja Mediatakojat Oy.

Vastaavasti kilpailutilanne muuttuu Etelä-Savossa, johon Kevyt Kanava haki lupaa toissijaisesti. Ainakin toimitusjohtaja Hannu Harju pitää todennäköisenä, että uusi radio aloittaa lähetykset, vaikka B-suunnitelmasta onkin kyse.

– Tätä vaihtoehtoa ei olla vielä paljon pohdittu, mutta tuskin koskaan olemme jättäneet lupaa käyttämättä, Harju kommentoi. Uusi Mikkelin seudulla kuuluva asema olisi Harjun mukaan ”savolainen rockradio”.

Mikkelin seudulla aloittaa tässä kuussa Mediatakojien perustama Radio Mikkeli. Se pääsee vauhtiin ennen uuden kilpailijan ilmestymistä eetteriin. Samalla molemmat uudet radiot ovat kilpailijoita Etelä- ja Keski-Savossa jo kuuluvalle Länsi-Savo -lehden Iskelmä Savolle.

Kuopiossa aloittaa ensi syksynä paikallisuutta korostava perinteinen paikallisradio. Se haastaa Iskelmä Oikea Aseman, joka on toiminut Pohjois-Savossa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tässä mielessä sekä pohjoinen että eteläinen Savo, lähinnä Kuopion ja Mikkelin seudut ovat tasapainoisessa asemassa kahden radioyhtiön välillä.

Mediatakojat Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Jolma kertoo, että porilaisyhtiö hakee taajuuksia harkiten. Mikkeli on paikkakunnista pienimpiä, jossa radion perustamisen lasketaan kannattavan. Muita potentiaalisia uusia alueita hän ei nimeä.

– Meitä kiinnostavat sellaiset kaupunkiseudut, joilla paikallinen radiotoiminta ei ole voimakkaimmillaan, Jolma muotoilee. Porissa aiotaan olla hereillä, kun uusia taajuuksia tulee pian lausuntakierrokselle.

Mediatakojien uudet radiot aikovat myös olla paikallisia. Niiden toimittajat ja myyntihenkilökunta rekrytoidaan paikallisesti. Myös ohjelmisto keskittyy käsittelemään kohdekaupunkien asioita. Malli on käytännössä samanlainen kuin menestystuotteeksi nousseella Radio Porilla.

Länsisuomalaisten yhtiöiden rynnistäminen Itä-Suomen radioapajille saanee jatkossa seurakseen isommatkin toimijat. Ainakin SBS on ilmaissut halunsa laajentaa Radio City valtakunnalliseksi. Nykyisen Cityn kuuluvuusalue vahvistuu näinä päivinä, kun City Tampereen lähetin vaihtaa Orivedeltä Teiskoon ja City Turku saa kaipaamansa Uudenkaupungin taajuuden. Myöhemmin City Oulun suuntana on puolestaan Kuusamo. Kaakkois-Suomessa ja Lahdessa City lähettää toistaiseksi teknisillä radioluvilla eli enintään 50 watin teholla.

Kahdeksasta hakijasta neljä jäi nuolemaan näppejään. Järviradio Pirkanmaata luotsaava Oy Ocab Ab joutuu pohtimaan vaihtoehtoja nykyisille Tampereen ja Kankaanpään taajuuksille, jotka menevät Radio SUNin uuden kanavan käyttöön. Radio Vaasa ei saa laajentaa Kokkolan seudulle, eikä sinne ole asiaa myöskään Radio Deillä. Iskelmä Mikkelin taustayhtiö Järvi-Savon Viestintä Oy jää jo toistamiseen ilman kakkostaajuuslupaa.

Mediamonitori


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Länsirannikko rynnistää Savoon”

  1. raadiox avatar

    onko tietoa Cityn Ylivieskan (88,3 Mhz) kohtalosta?

  2. Tero Toivonen avatar
    Tero Toivonen

    Uutinen on päivitetty 9.4.2013. Aiemmassa versiossa oli väärintulkintojen takia kommentti, joka ei pitänyt kaikilta osin paikkaansa. Toimitus pahoittelee virhettä!