Radio Eazy 101 on nuorekas porilainen

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Eazy 101 -logoPoriin perustettiin tammikuussa 2012 uusi paikallisradio, joka tavoittelee kuuntelijoita alle kolmekymmentävuotiaista Porin seudun nuorista ja nuorista aikuisista. Kuuntelijoille tarjotaan tuoretta tietoa kaupunkiseudun tapahtumista, ja myös oman maakunnan bändien musiikille annetaan sijaa. Kyseessä on Radio Eazy 101, joka toimii kaupungin vanhimman radioaseman, Radio Porin kanssa samoissa tiloissa Porin keskustassa. Eazy 101 on vielä niin tuore radio, että se hakee linjojaan. Opiskelijat on yksi potentiaalinen kohderyhmä.

Radio Eazy 101 lähettää taajuudella 101,0 MHz sekä nykyajan mukaisesti netissä tarjoten vaihtelevaa musiikkia hieman tutuimmista hiteistä vähemmän tunnettuun indierockiin ja -popiin. Aseman omistaa paikallinen mediayhtiö Mediatakojat Oy. Radio Eazy 101:n tavoite on olla alusta, jota nuoret pääsevät myös itse tekemään. Lähinnä ohjelma-avustajat ovat tulleet alueen oppilaitoksista. Esimerkiksi viime keväänä kanavan ohjelmakartassa oli Satakunnan ammattikorkeakoululaisten tekemä ohjelmasarja Uusintatentti, jossa tekijöinä oli noin viisitoista oppilasta.

Tuottaja Laura Aimola Radio Eazy 101:n studiossa.

Radio Eazy 101:n tuottajalla Laura Aimolalla riittää työnsarkaa nuorille suunnatun porilaisradion ohjaimissa (Kuva: Tero Toivonen).

Alkavana syksynä Radio Eazy 101 pyrkii jatkamaan yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa. Eazy 101:n tuottaja Laura Aimola kertoo, että opiskelijoiden työnjälki näkyy myös radion nettisivuilla.

– Pyysin yliopistokeskukselta muun muassa bloggaajia ja sain juuri jokin aika sitten uuden kirjoittajan nettisivuillemme, Aimola iloitsee.

Liput jakoon vaikka somessa

Porin uuden paikallisradion tavoitteena oli alun alkaen tuoda porilaisille nuorille oma alusta keskusteluille sekä tapahtumista ja ilmiöistä tiedottamiselle. Eazy 101:n nettisivuilta näkeekin, että radio on paljon muutakin kuin ääntä eetterissä tai internetissä. Bloggaajien tekstien lisäksi tarjolla on tietoa kanavan ohjelmista ja paikalliseen musiikkiin keskittyä äänestys, jonka kuukausivoittaja päätyy radion soittolistalle.

Radion omien nettisivuijen ohella vähintään yhtä merkittävässä roolissa on sosiaalinen media, tässä vaiheessa lähinnä Facebook. Mitä isommat edellä, sitä pienemmät perässä eli myös Eazy 101 hyödyntää erityisesti nuorten suosimia sosiaalisen median mahdollisuuksia. Radio Eazyn oman Facebook-sivun lisäksi eri ohjelmilla on omat sivunsa ja omat ”tykkääjänsä”. Facebook toimii tehokkaasti myös palautekanavana tai yksinkertaisesti vain nuortenradion järjestämien kuuntelijakilpailujen taistelukenttänä.

– Radiojutusta tehty sähke jaetaan myös Facebookissa. Siellä on myös hauskoja kuvia tai vitsejä, jotka sopivat kanavan nuorekkaaseen ilmeeseen. Olen huomannut, että esimerkiksi lippukilpailuissa vaikeampaa on saada nuorta soittajaa lähetykseen kuin hakea voittaja asettamalla kysymys Facebookiin, Aimola kuvailee.

Kaksi radiota eri äänisinä

Radio Eazy 101:llä ja Radio Porilla on yhteinen toimitus, mutta radioiden juontajat eivät juuri kuulu yli kanavarajojen. Ideat sen sijaan lentelevät välillä puolelta toiselle toimituksessa. Jotkut jutut ja ideat voivat sopia yhtä lailla aikuisväestölle suunnatulle Radio Porille ja päinvastoin. Joskus Radio Porin puolelta on vinkattu Eazyn puolelle sopivaa juttuaihetta.

Laura Aimola täsmentää, että molemmilla kanavilla on omat juontajansa, vaikka jossain vaiheessa olikin puhetta siitä, että Radio Porin toimittajat olisivat voineet halutessaan tehdä erikoisohjelmia myös nuortenkanavalle.

– Päädyimme siihen, että ainakin näin aluksi emme sekoita kanavien ääniä keskenään. Ainoa Radio Porin puolelta Eazylle ohjelmaa tekevä on Jenna Kotiniemi, jonka ohjelma Styrkkari kuuluu Radio Eazy 101:n maanantai-illoissa, Aimola tarkentaa.

Jenna Kotiniemi Radio Porin studiossa

Radio Eazy 101:llä ja Radio Porilla on omat juontajansa, mutta kuvassa olevan Radio Porin toimittajan Jenna Kotiniemen ääntä voi kuulla myös naapurikanavan maanantai-illoissa (Kuva: Tero Toivonen).

Ohjelmantekijöitä Porin uudemmalla radiokanavalla on avustajat mukaan luettuna 7-8. Aimola on ainoa vakituinen työntekijä ja hänen lisäkseen pari avustajaa Satakunnan ammattikorkeakoulusta on silloin tällöin tekemässä iltapäivälähetystä arkisin. Erikoisohjelmilla on 5-6 ohjelmantekijää. Hyvällä idealla ja oikealla asenteella radioon pyrkineet on yleensä hyväksytty ohjelmantekijöiksi. Palkkakustannusten vuoksi radio ei kuitenkaan voi tarjota sellaisia korvauksia, että kukaan voisi toimia toimittajana elättääkseen sillä itsensä.

Tuottaja, orjatar, siivooja

Laura Aimolalla on iso työmaa hoidettavanaan. Ohjelmakoordinoinnin lisäksi Aimola juontaa joka arkipäivä kahden tunnin iltapäivälähetyksen. Myös uusien ohjelmantekijöiden kouluttaminen ja juttujen tekeminen kuuluvat tuottajan arkeen.

Tuottajan tehtävä on myös hallinnoida musiikkilistoja ja tuoda uusia biisejä soittolistoille. Musiikkitrendejä ja listoja pitääkin seurata ja sille pitää varata tarpeeksi aikaa. Musiikki on radiossa oleellisin elementti.

Radion ja muunkin median parissa Aimola on ehtinyt viettää muutaman vuoden opiskeluajoistaan alkaen. Ensin hän toimi Radio Porin puolella, mutta viime vuonna aukesi tilaisuus päästä kehittämään upouutta nuortenradiota.

– Minulla ei ole tuottajanimikettä esimerkiksi omilla Facebook-sivuillani, vaan siellä lukee orjatar ja siivooja, Aimola kuvailee hymyillen urakkaansa ohjelmien toimittamisesta pölyjen pyyhkimiseen studiokalustosta.

Työtä siis riittää, sillä Radio Eazy 101:n tekeminen tunnetuksi on vielä kesken. Siitä huolimatta Aimola puhkuu intoa.

– Ei ole ”iisiä” mutta kauhean kivaa eli melkeinpä sama asia kuitenkin!

 

Laura Aimolan haastattelu kuunneltavissa Mediamonitorin YouTube-kanavalla (osa 1 & osa 2).