South FM on Annen aurinkoinen unelma

kirjoittanut

kategoriassa

South FM -logoKesä tekee loppuaan ja samalla päättyvät Hangon kesäradio South FM:n lähetykset. Kesäkuun alusta elokuun loppuun toiminut asema ehti saavuttaa sen verran suuren suosion sekä kuuntelijoiden ja mainostajien keskuudessa, että radioyrittäjä Anne Ekholm haluaa pystyttää uuden kesäradion Hankoon jälleen ensi kesäksi. Ekholmille kotikaupungin kesäradion pyörittäminen on ollut niin mieluisaa puuhaa, että hän kuvailee South FM:ää tähän mennessä parhaaksi työpaikakseen.

Kaupallisen radion perustaminen Hankoon ei ole mutkaton juttu. Valoisana kesäkaupunkina pidetty Hanko on syksyn ja talven pimeinä päivinä arkisen hiljainen paikkakunta, jossa elämä soljuu tuttuja polkuja. Vasta auringon nouseminen korkealle horisonttiin saa Suomen eteläisimmän kaupungin rattaisiin vipinää. Hangon kesän lukuisat tapahtumat houkuttelevat sekä veneilykansaa että maantietä matkaavia turisteja ajautumaan Suomen etelään. Silloin myös paikalliselle radiolle on tilausta. Alueen yrittäjiä kiinnostaa radiomainonta, kunhan kesäradio näkyy ja kuuluu riittävän hyvin.

Flash mob ja aurinkolaseja

Anne Ekholm rakensi radiostudion pieneen liikehuoneistoon kaupungin keskeiselle Vuorikadulle. Kävelykadun vilinää on kesän ajan rytmittänyt pieni matkaradio, jonka soittama musiikki on herättänyt ohikulkijoiden huomion. Näyteikkunastudion yläpuolella oleva mainoskyltti on muistuttanut kävelykadulla asioivia siitä, että kaupungin parhaat menovinkit on voinut helpoiten bongata taajuudelta 105,7 MHz.

Anne Ekholm South FM:n edustalla Hangon kävelykadulla

Mediayrittäjä Anne Ekholmin unelma toteutui, kun Hangon kesäradio South FM aloitti lähetykset kesäkuun alussa (Kuva: Tero Toivonen).

Alkukesän flash mob -tanssiesitys paikallisessa marketissa oli alkusoittoa South FM:n tavoitteelle tehdä ensimmäistä kesää toimivasta radiosta koko Hangon juttu. Tunnettavuutta onkin Ekholmin mielestä saavutettu aika kivasti. Kesän tempaukset, kuten aurinkolasien jakaminen, ovat tuoneet radion nimen kaupunkilaisille tutuksi.

– Kun joku ryhtyy täällä puhumaan meistä muille, niin muut kertovat meistä taas eteenpäin ja siten mainonta on toiminut hyvin, Ekholm arvelee. Suusta suuhun -puskaradio toimii.

Hankolaisia ei ole liiemmin häirinnyt South FM:n kaksikielisyys. Kaupungin asukkaista niukka enemmistö on suomenkielisiä, mutta suurelle osalle hankolaisia ruotsin ymmärtäminen ei tuota ongelmia. South FM:n juontajista puolet on suomenkielisiä ja puolet ruotsinkielisiä. Ekholmin juontama aamulähetys ja sitä seuraava Sophie Sundströmin päivälähetys ovat ruotsinkielisiä, mutta paljon suomea kuullaan iltaisin ja viikonloppuisin. Ohjelmantekijöitä kanavalla on kymmenkunta.

– Aluksi kuuntelijat reagoivat siihen, että meillä on ruotsinkielisiä ohjelmia. Sittemmin nämä viestit loppuivat. Luulen, että nyt ihmiset ymmärtävät radion kaksikielisyyden ja pitävät sitä kivana asiana, Ekholm sanoo.

Sophie Sundström South FM:n studiossa elokuussa 2012

South FM:n studion laitteisto on kevyttä mutta ohjelmantekoon hyvin sopivaa. Sophie Sundström valmistautuu juontamaan keskipäivän lähetystä (Kuva: Tero Toivonen).

Hankoniemen musamiksaus

South FM:n kuuntelijat ovat eri-ikäisiä, mutta erityisen paljon radioasemaa kuuntelevat lapset ja tietysti heidän vanhempansakin. Ekholm on luonut soittolistan siten, että musiikki on riittävän laaja-alaista. South FM soittaa yhtä lailla Elvistä kuin Justin Bieberiä. Ohjelmien juontajat tuovat myös musiikkia mukanaan. Lisävivahteen kanavan tarjontaan tuovat erikoisohjelmat.

Hangon kesäradio kuuluu Hangon kaupungin alueella ja sen lähiympäristössä. Kuuluvuustietoja on tullut myös Kemiönsaaresta ja ainakin autoradiolla South FM on kuunneltavissa Salo-Tammisaari -tiellä Tenholan kohdalla ja myös Tammisaaren keskustassa. Kuuluvuus toki vaihtelee. Pieni lähetysteho, vain 50 wattia, ei jaksa kantaa signaalia joka niemennotkoon.

Uusi kesä kiikarissa

Kesäradion vaikeneminen elokuun lopussa on haikeaa mediayrittäjä Ekholmille. Hän lupaa kuitenkin pitää hetken lomaa, ennen kuin ryhtyy etsimään töitä media-alalta. Myös Ekholmin entiseen työpaikkaan ovat ovet kuulemma edelleen avoinna.

Ensi kesän South FM varmistunee keväällä. Ekholm sanoo kartoittavansa mainostajien kiinnostusta maaliskuussa, jonka jälkeen hän voi toivottavasti kertoa uuden kesän uudesta radiosta.

South FM:n studio on Vuorikadun varrella Hangon keskustassa

Anne Ekholmin unelma eli oma kesäradio toimii aivan Hangon keskustassa (Kuva: Tero Toivonen).

Usko oman työn hedelmiin on Ekholmilla luja, vaikka tämän kesän kokemukset yrittäjänä olemisesta ja radion pyörittämisestä ovat olleet opettavaisia.

– Laskin hieman tämän kesän plussia ja miinuksia. Huomasin, että vähän meni miinukselle. Ehkä ensi vuonna tulee plus-miinus-nolla tai jäädään vähän plussalle, Ekholm haaveilee.

Radioaseman tekeminen tunnetuksi, omien lähetysten hoitaminen, radion tekniikasta huolehtiminen ja mainosajan myynti sekä mainosten tekeminen eivät ole jättäneet nuorelle naiselle ylimääräistä aikaa. Tai no, on hän sentään rannallekin ehtinyt kesäkiireidensä keskellä.

Ehkä ensi kesänä aurinko hivelee suomalaisia tätä päättyvää kesää kirkkaammin, myös Hangossa.

 

Anne Ekholmin haastattelu kuunneltavissa Mediamonitorin YouTube-kanavalla (osa 1 & osa 2).