Taajuuksien käyttösuunnitelma lausuntokierrokselle

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintäministeriö -logoLiikenne- ja viestintäministeriö päivittää asetusta radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta. Ministeriön tavoitteena on saada käyttösuunnitelma vastaamaan viimeisimpiä häiriösyistä tehtyjä taajuuskoordinaatioita. Samalla vahvistetaan YLE Puheen laajenemisen vaatimat muutokset sekä eräiden kaupallisten radioiden havittelemat tarkennukset ja korjaukset taajuussuunnitelmaan. Asetusmuutos on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää radiotoimijoilta lausuntoa taajuuksien käyttösuunnitelmasta helmikuun puoliväliin mennessä. Osan lausuntopyynnössä esitetyistä muutoksista tekee Viestintävirasto ilman asetusmuutosta. Osa taajuusmuutoksista edellyttää koordinointia naapurimaiden kanssa. Tämän takia ne voidaan toteuttaa vasta seuraavan asetusmuutoksen yhteydessä vuoden loppupuolella.

Taajuuskäyttösuunnitelman muutos koskee YLE Puheen uusia taajuuksia ja kuuluvuusalueita. Puheelle esitetään uusia taajuuksia Kristiinankaupungin Pyhävuorelle (96,1 MHz), Korsnäsiin (104,1 MHz), Ilomantsiin (106,1 MHz) ja Utsjoelle (107,8 MHz). Samalla Puheen taajuus 95,9 MHz siirretään Ylöjärven Kurusta Parkanoon.

Radio SuomiPOP haluaa luopua Kristiinankaupungin taajuudesta 96,1 MHz ja korvata se uudella Parkanon taajuudella 100,2 MHz. Groove FM toivoo puolestaan Oulunsaloon myönnetyn taajuuden 103,5 MHz siirtämistä Ouluun.

Etelä-Savon Viestintä Oy eli Iskelmä Mikkeli ei aio ottaa käyttöön sille myönnettyä taajuutta 107,5 MHz. Taajuus kuuluisi samalla alueella kuin Iskelmän nykyinen taajuus 89,7 MHz.

Liikenne- ja viestintäministeriö kysyy radiotoimijoilta myös niiden kiinnostusta lähettää tällä hetkellä vapaana olevilla taajuuksilla 107,5 MHz (Mikkeli), 98,0 MHz (Kokemäki), 87,7 MHz (Kitee), 88,4 MHz (Porvoo), 105,5 MHz (Ähtäri) ja 101,6 MHz (Pelkosenniemi). Taajuudet voidaan ottaa käyttöön joko uusina taajuuskokonaisuuksina tai osana nykyisiä kokonaisuuksia.

Osa asetusmuutoksessa mainituista radiotaajuuksista toimii jo nyt Viestintäviraston myöntämillä tilapäisluvilla. Ne ovat voimassa kolme kuukautta kerrallaan. Kokemäen taajuudella lähettänyt Iskelmä Sastamala on jo saanut erikoisluvan lähettää ohjelmaa Kankaanpäässä taajuudella 105,3 MHz. Samalla asema on sulkenut Kokemäen lähettimen. Radio Kajaus on ilmoittanut haluavansa pitkäaikaisen toimiluvan Pelkosenniemelle nykyisten tilapäislupien tilalle.

Iskelmä Sastamalan tavoitteena on lisäksi saada nykyinen Ylöjärven taajuus siirrettyä Hämeenkyröön. Asema aloittaa paikallisuutiset ja paikalliset urheilulähetykset Kankaanpään taajuudella keväällä. Samaa ohjelmaa on tarkoitus tarjota myös Hämeenkyrön ympäristössä.

Ylitarkastaja Riikka Pitkänen liikenne- ja viestintäministeriöstä arvelee, että asetusmuutos päästään toteuttamaan lausuntopyynnön jälkeen lähiaikoina. Mahdollisista uusista toimiluvista vapaana oleville taajuuksille päättää valtioneuvosto.

Mediamonitori

Muualla verkossa: LVM:n asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muuttamisesta