Anvian teräväpiirtoverkko valmistui

kirjoittanut

kategoriassa

Anvia-logoVerkkotoimiluvat kahteen teräväpiirto-tv-verkkoon omistava Anvia on saanut lähetysverkon rakennustyöt tältä erää valmiiksi. Anvialla on nyt pääkaupunkiseudun kattava verkko kanavanipussa G sekä valtakunnalliseksi suunniteltu verkko F-nipussa. Jälkimmäinen tavoittaa noin 3,4 miljoonaa suomalaista eli yli 60 prosenttia kotitalouksista.

Teräväpiirtoverkoissa lähetetään tällä hetkellä testikuvaa, jolla vastaanottimien toimivuus voidaan testata. Varsinaiset ohjelmistolähetykset alkavat heti, kun valtioneuvosto on ensin myöntänyt ohjelmistoluvat molempiin kanavanippuihin. F-kanavanippuun hakee lupaa yksitoista yhtiötä yhteensä 33 kanavalle. G-nipun hakijamäärä on kolme yhtiötä neljälle kanavalle. Myös YLE suunnittelee teräväpiirtokoostekanavaa, joka koostuisi TV1:n ja TV2:n ohjelmista.

– Olemme rakentaneet verkot nopeasti ja testanneet ne valmiiksi, jotta kanavat voivat aloittaa lähetyksensä heti kun he haluavat, sanoo Anvia TV:n tekninen johtaja Pekka Korpimies.

Anvian lähetysverkko toimii Digitan mastoista. Päälähetysasemia ovat Espoo, Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä, Eurajoki ja Oulu. Toistaiseksi Anvia ei hyödynnä täytelähetinasemia, mutta yhtiö kertoo todennäköisesti laajentavansa näkyvyysaluetta tulevaisuudessa.

– Verkkojen välisessä kilpailussa olemme valinneet strategian, jonka mukaan verkko tulee katsojille mahdollisimman edulliseksi ja vaivattomaksi. Olemme päätyneet sijoittamaan omat lähettimemme olemassa oleville Digitan tv-asemille, jolloin asiakkaiden nykyinen antenni toimii sellaisenaan ja samalla tavoin suunnattuna kuin tähänkin saakka. Uutta antennia ei tarvita, jos nykyiset antenni-tv-verkon kanavat näkyvät normaalisti peittoalueen päälähetysasemalta, Korpimies lupaa.

Valtioneuvoston päätettäväksi tulee lähiaikoina myös VHF-taajuuksille rakennettavan teräväpiirtoverkon luvanhaltija. Verkkotoimilupaa ovat hakeneet Anvian lisäksi Digita ja nykyiset VHF-niput A ja B omistava DNA.

Mediamonitori