
Valtioneuvosto antoi eduskunnalle selonteon viestintäpoliittisesta ohjelmasta, jonka tavoitteena on uudistaa televisio- ja radiotoimintaa sääteleviä lakeja. Lainsäädäntö sisällytetään tietoyhteiskuntakaareen, johon kootaan ja uudistetaan sähköistä viestintää koskevat säännökset. Hallitus alkaa seuraavaksi siirtää selonteon linjauksia lainsäädäntöön.
Kotimaisen kulttuurin kannalta merkittävien ohjelmien tuottaminen halutaan turvata ja samalla varmistaa uuden lähetystekniikan käyttöönotto tulevina vuosina väistyvän tekniikan rinnalla. Viestintäpoliittisen linjauksen tavoitteena on turvata vanhan teknologian säilyttäminen riittävän pitkään.
Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma sisältää uudistuksia muun muassa toimilupien myöntämiskäytännöissä. Viestintävirastolle tulisi tässä asiassa lisää valtuuksia. Samalla nykyinen raskas toimilupamenettely kevenisi. Tulevissa lupasäädöksissä eroteltaisiin nykyistä selvemmin pitkäaikaisilla ja lyhytaikaisilla toimiluvilla lähettävät radiot. Lyhytaikaisella ohjelmistoluvalla ei enää tulevaisuudessa saisi harjoittaa kaupallista viestintää.
Mediamonitori - LVM
Kommentit
Isot kans.väl. toimijat tulivat tänne sananvapauden varjolla. Nyt ne yrittävät sementoida ylivaltansa heille suopeiden poliitikkojen avulla. Tätä kehitystä vastaan on syytä taistella kaikin keinoin. Informoikaa tuttuja poliitikkoja, jotta osaavat olla varuillaan hyvissä ajoin.
Ulkomaisilla toimijoilla tuskin on intressejä perustaa Suomeen paikallisradioita. Nykyisetkin pyrkivät ilmiselvästi kaikin keinoin eroon paikallisuudesta.
Suomi on kuitenkin pieni markkina-alue, joten on ihmeellistä, että esim. radioiden etujärjestö RadioMedia pyrkii kaikin keinoin lobbaamaan lakia ja hankaloittamaan uusien toimijoiden markkinoille pääsyä. Järjestöt ovat tosin nykyisin isojen kansainvälisten mediatalojen ohjauksessa, joten sinänsä ymmärrettävää, että ko. tahot ajavat vain omia intressejään ja hidastaa kilpailua. Uusien ja pienien toimijoiden etuja ei mielestämme aja kukaan tällä hetkellä ja Suomeen pitäisikin perustaa uusi etujärjestö suomalaisille toimijoille. Olemme mielellämme mukana toiminnassa.
Nämä tilapäiset toimijat ovat joissakin tapauksissa pyrkineet jopa vaikuttamaan siihen mielikuvaan, jota tiedotusvälineet niistä välittävät. On vedottu siihen, että uutisessa ei saisi mainita aseman toimivan tilapäisellä luvalla. Se on mainostajien kannalta huono asia. Toisaalta ne toimijat, jotka ovat pontevasti vaatineet tilapäisradioille selkeämpiä pelisääntöjä, ovat usein halunneet piilotella kannanottojaan mediassa. Eikö tällainen kerro, että meillä on jotain pahasti pielessä näissä asioissa? Onko reiluilla säännöillä toimiva yrittäjä huono yrittäjä = pian entinen yrittäjä?
Toivon tämän keskustelun herättävän tunteita puolesta ja vastaan. Radioalalla keskinäisen sättimisen ja selän takana pahaa toisista puhumisen sijaan pitäisi löytää jokin yhteinen sävel, jolla orkesteri nimeltä radiotoimiala voisi soittaa sinfoniaansa duurissa. Suomessa orkesteri soi tätä nykyä pahasti mollissa, vieläpä nuotin vierestä!