Steel FM haluaa Radio Suomen taajuuden

kirjoittanut

kategoriassa

Steel FM -logoYleisradion suomenkielisen radiopalvelun kuuluvuusalue saattaa kaventua Ahvenanmaalla, mikäli maakunnan ainoan suomenkielisen radiokanavan Yle Radio Suomen taajuus myönnetään kaupalliselle Steel FM:lle. Maarianhaminassa toimiva paikallisradio on ainoa yhtiö, joka on anonut itselleen Radio Suomen käyttämää taajuutta 100,3 MHz. Ahvenanmaan yleisradioyhtiö Ålands Radio & TV Ab ilmoitti marraskuussa etsivänsä uutta vuokralaista yhdelle seitsemästä suurtehotaajuudestaan. Vuosikustannukset ÅRT:n lähettimen käyttämisestä ovat 25 000 euroa.

Ålands Radio & TV:n hallituksen puheenjohtaja Jesper Eliasson kertoi viime perjantaina, että yleisradioyhtiön hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä taajuuden tulevasta käyttäjästä. Jos Steel FM saa Radio Suomen taajuuden, joutuu Yleisradio tyytymään pienitehoisempaan lähettimeen Ahvenanmaalla. Steel FM:n lähetysteho Maarianhaminassa on 800 wattia. Radio Suomi kuuluu ÅRT:n Smedsbölen radiomastosta kymmenen kilowatin teholla. Sen kuuluvuus kattaa koko Ahvenanmaan alueen.

Ålands Radio & TV:llä on Ahvenanmaalla seitsemän suurtehotaajuutta ja kolme pienitehoisempaa taajuutta. Suurtehotaajuuksilla lähettävät Radio Suomen lisäksi julkisenpalvelunkanava Ålands Radio, Yle Radio Vega sekä Ruotsin radion kanavat P1, P2, P3 ja P4. Yle X3M käyttää kolmea pienitehoista lähetintä.

Maakuntahallituksen hallinnoiman yleisradioyhtiön suunnitelmat ovat herättäneet närää Ahvenanmaan suomenkielisissä asukkaissa. Ahvenanmaalla radio- ja tv-toimiluvista päättää maakuntahallitus. Vain radiotaajuuksien teknisistä luvista päätetään Viestintävirastossa Helsingissä.

Steel FM on toivonut parempaa kuuluvuutta jo vuosien ajan. Yhtiön omistajiin kuuluva Fredrik Karlström istuu nykyään Ahvenanmaan maakuntahallituksessa elinkeinoministerinä. Hän kiisti marraskuussa sanomalehti Ålandissa vaikuttaneensa radiotaajuuden vuokraamissuunnitelmiin. Jesper Eliasson kertoi samaisessa lehdessä, että lähettimen vuokraaminen ulkopuoliselle toimijalle on yksi keino vahvistaa Ahvenanmaan radioyhtiön taloudellista tilannetta.

Steel FM omistaa myös kaksi muuta asemaa, kevyen musiikin radio Soft FM 107,2:n ja Mix Megapol Ålandin. Sen ainoa todellinen kaupallinen kilpailija on Jomalassa toimiva Radio Harmonica.

Mediamonitori – Ålands Radio, ÅT


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Steel FM haluaa Radio Suomen taajuuden”

 1. Piter FM avatar
  Piter FM

  YLEhän voisi vastaavasti vuokrata radio Vegan sisämaan taajuudet venäläisille..
  http://www.piter.fm/stations/FM_87.5

 2. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  Ahvenanmaan tapauksessa kyse on varmasti myös kielipolitiikasta, mutta sitä samaahan täällä mantereen puolellakin harjoitetaan.

  Tässä lisätietoa Ahvenanmaan taajuusasiasta:

  [url]http://www.radiotv.ax/news.con?iPage=3&iArticle=48107[/url]

 3. Mikko Haajamo avatar
  Mikko Haajamo

  😀 Koska Steel FM saa lisätehoa ahvenanmaalle.Ei vissiin koskaan.

 4. Ahvenanmaan itsehallinto menee liiallisuuksiin. Eduskunnan pitäisi poistaa Ahvenanmaalta itsemääräämisoikeus rangaistukseksi ja tehdä Ahvenanmaasta osa Turun ulkosaaristoa. Jos maakunta kuuluisi Ruotsille, niin tuskinpa Ahvenanmaalla olisi itsehallintoa vaan se olisi osa Tukholman ulkosaaristoa jossa olisi johtajien ökyhuviloita. Ihan sairasta tuo Ahvenanmaan kieliriita. YLE Radio Suomihan on julkisenpalvelun kanava ja kerta saarimaakunta kuuluu Suomelle niin silloin siellä tulee olla Radio Suomi. Mielellään myös muut Ylen suomenkieliset radiokanavat + kaksikieliset tienviitat.