Mediamonitorissa julkaistava lyhytaikaisten radioiden luettelo sisältää kaikki vuoden 2020 aikana lähettävät radioasemat. Listaa päivitetään säännöllisesti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemien tietojen perusteella. Mediamonitorin listalla ovat kaikki vähintään yhden watin teholla lähettävät asemat. Luettelossa tuoreimmat radioluvat ovat ylimpinä ja vanhimmat alimpina luvan alkamispäivämäärän mukaisesti. Luettelossa on hakuominaisuus, joten sieltä voi etsiä tietoa esimerkiksi paikkakunnan nimen tai aseman teeman mukaisesti.

Tässä artikkelissa mainittujen asemien luvat joko alkavat tai päättyvät 16.3.-31.5. välisenä aikana. Kevään 2020 aikana lupien määrään tulee vaikuttamaan vallitseva koronavirustilanne. Jo maaliskuun puolivälissä joitakin tapahtumaradiolupia peruttiin, kun itse tapahtumatkin peruutettiin tai siirrettiin toiseen ajankohtaan. Tällä hetkellä Traficomin listalla tapahtumaradiolupa on vain Kirkkonummen drive in -elokuvaesitykselle 23. toukokuuta.

Sipoossa Radio Soi jälleen toukokussa

Maaliskuun alussa uudella lyhytaikaisella luvalla lähetykset aloittanut Mafia FM kuuluu Helsingissä, Lahdessa ja Kouvolassa 31.5. saakka. Heinolassa on puolestaan autopalveluyhtiön nimissä oleva radiolupa taajuudelle 105,5 MHz. Myös sen lupa jatkuu toukokuun loppuun.

Sipoossa viikonloppuisin lähettävä Radio Soi palaa toukokuun alussa taajuudelle 87,6 MHz. Järviradio jatkaa Asikkalan Vääksyssä taajuudella 107,9 MHz huhtikuun loppuun. Roll FM aloittaa huhtikuun alussa jälleen kolmen kuukauden pituisella luvalla pääkaupunkiseudulla. Sen taajuus on 102,0 MHz.

Helsingissä lähettävän Kiekkoradion (93,6 MHz) lupa jatkuu 16.5. saakka. Myös Saaristoradion lähetykset jatkuvat Helsingissä vielä maaliskuun loppuun. Iskelmän tilapäinen lupa jatkuu Lahdessa. Radio Nostalgialla on Joensuussa lyhytaikainen lupa taajuudelle 90,7 MHz. Lahden Iskelmän tavoin lupa päättyy maaliskuun lopussa.

Classic laajentaa alkukesäksi oopperakaupunkiin

Bauer Mediaan kuuluva Radio Classic saa kesätaajuuden Savonlinnaan 2.5. alkaen. Asema saa lähettää elokuun alkuun taajuudella 104,7 MHz.

Radio Patmos laajentaa jälleen kuuluvuusaluettaan lyhytaikaisilla luvilla, jotka alkavat 1. huhtikuuta. Patmoksella on taajuudet kesäkuun loppuun Hausjärvellä, Helsingissä, Hollolassa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Lapualla, Porvoossa, Rovaniemellä ja Ylöjärvellä.

Salossa toimiva Radio Ihme ja Kumma on lähettänyt 15.2. alkaen taajuudella 90,3 MHz. Salolaisten lupa jatkuu toukokuun puoliväliin, jonka jälkeen lähetystä voi kuunnella nettiradiosta.

Scandinavian Weekend Radiolla on 4. huhtikuuta voimassa oleva lähetyslupa lyhytaalloille, keskiaalloille ja ULA:lle. Toukokuussa asema ei lähetä lainkaan. Jyväskylässä helmi-maaliskuun taitteessa järjestetyllä demoskenetapahtuma Instanssilla oli tilapäisen radioaseman, joka toimi taajuudella 101,9 MHz. Radio Instanssin lyhytaikainen lupa jatkuu maaliskuun loppuun.

Koronavirus opiskelijaradioiden peikkona

Media-alan opetusta antavien oppilaitosten harjoitteluradiot sekä muutkin opiskeluun tai opiskelijatoimintaan liittyvät radioasemat joutuvat maaliskuun puolivälissä miettimään, miten ne voivat jatkaa toimintaansa ja aloittavatko sitä lainkaan.

Tällä hetkellä äänessä on pääkaupunkiseudulla HEO-kansanopiston Trombit taajuduella 105,8 MHz. Radio Trombitin lupa alkoi 1. maaliskuuta ja jatkuu 9.4. saakka. Metropolia Ammattikorkeakoulun Kuja FM:n radiolupa on puolestaan taajuudelle 107,4 MHz ja se on voimassa 24.2.-29.3.2020. Aseman lähetykset loppuivat suunnitellusti viikolla 12. Mynämäen lukion Radio Taajamalla lupa on 27.-29.4. väliseksi ajaksi.

Vappuradioista luvan ovat tähän mennessä saaneet Rakkauden Wappuradio (Tampere) ja Radiodiodi (Helsinki), joka kuitekin peruutti luvan.

Raviradioita eri puolilla Suomea

Useilla raviradoilla toimii raviradioita, joiden kautta välitetään ravien ja joskus muidenkin tapahtumien kuulutuksia ja selostusta. Raviradioiden luvat voivat olla jopa vuoden pituisia, mutta niiden lähetystehot ovat vain muutamia watteja. Lähetyksiä raviradioilla on vain noin kerran viikossa ja ne kuuluvat raviradan lähiympäristössä.

Tällä hetkellä radiolupa on voimassa Forssan (29.4. asti), Mikkelin (18.7. asti), Jyväskylän (17.10. asti), Oulun (15.11. asti) ja Turun (vuoden 2020 loppuun asti) raviradioilla. Myös Vermon raviradalla toimii raviradio, jonka taajuus on 87,6 MHz. Vermon radiolupa on voimassa joulukuun alkuun. Kaustisen raviradion lupa jatkuu joulukuulle asti. Tornion Laivakankaan raviradio lähettää taajuudella 89,1 MH vuoden 2020 loppuun.

Seurakunnilla radiotoimintaa Kalajoella ja Lapualla

Lyhytaikaisten radioiden laajassa kirjossa hengellisten tapahtumien radiotoiminta on ollut alusta asti hyvin laajaa. Loppukevään 2020 aikana lupia on toistaiseksi vähän, mutta hengellisten kesäjuhlien alkaessa asemamäärä lisääntyy. Tällä hetkellä lupa on voimassa Kalajoen seurakunnalla, joka välittää sunnuntaisin ja juhlapyhinä jumalanpalveluksia Kalajoen kirkosta. Seurakunnan radiolupa on voimassa vain tapahtumapäivinä, joten tämän vuoden viimeinen lupapäivä on heinäkuussa.

Lapuan tuomiokirkon jumalanpalvelukset radioidaan 10 watin tehoisella lähettimellä taajuudella 94,4 MHz. Ensimmäinen lupapäivä oli 15. maaliskuuta, mutta varsinaiset lähetykset alkoivat sunnuntaina 22. maaliskuuta.

Espoossa ja Limingassa pienitehoisia asemia

Rajatulla alueella Espoon Kilossa toimiva KILO-RF 107,9 MHz lähettää alle yhden watin teholla. Aseman on toiminut aiemminkin, mutta tällä kertaa lyhytaikaislupa on aikavälille 10.2.-9.5.2020.

Limingassa toimiva Sea FM Radio on lähettänyt oululaisen Sea FM:n lähetystä 6.3. alkaen. Asemalla on yhden watin lähetin.

Mediamonitori

Artikkelia muokattu 22.3.2020 klo 11.05: Lisätty tieto Lapuan seurakunnan lähetysten alkamisesta ja Radiodiodin luvan perumisesta.

Twitter