Irlanti: Yleisradioyhtiö lopettaa pitkäaaltolähetykset

kirjoittanut

kategoriassa

Irlannin valtion yleisradioyntiö RTÉ lopettaa lähetykset pitkäaaltotaajuudella 252 kHz perjantaina 14. huhtikuuta, yleiradioyhtiön tiedotteessa kerrotaan. Dublinin luoteispuolella sijaitseva pitkäaaltoasema lähettää RTÉ Radio 1:n lähetystä. Pitkäaaltolähtykset loppuvat Irlannin hallituksen vuonna 2022 tekemän säästöohjelman perusteella.

RTÉ aikoo hyödyntää runsaasti energiaa kuluttavan pitkäaaltoaseman lakkauttamisesta saamiaan säästöjä digitaalisten palvelujensa kehittämiseen. Hallituksen tekemän linjauksen mukaan RTÉ:n on myös saavutettava sille asetetut ilmastotavoitteet ja kohdennettava julkiset varat tarkemmin. Pitkäaaltolähetysten kuuntelijamäärät ovat vähentyneet viime vuosina.

Summerhillin radioasema ja sen 248 metriä korkea masto rakennettiin 1980-luvun lopulla RTÉ:n ja Radio Luxembourgin yhdessä omistamalle kaupalliselle pitkäaaltoasema Atlantic 252:lle. Atlantic 252 toimi vuosina 1988-2001, jonka jälkeen taajuutta käytti lyhyen aikaa brittiläinen urheiluradio TeamTalk. Vuodesta 2002 alkaen pitkäaaltotaajuus on ollut RTÉ:n käytössä.

Pitkäaaltolähetysten päättyessä loppuvat samalla viimeiset luvalliset AM-lähetykset Irlannin tasavallan alueella, sillä RTÉ ja kaupalliset radiot ovat lopettaneet keskiaaltolähetykset jo aiemmin. Pohjois-Irlannin rajan tuntumassa toimii edelleen pienitehoisia luvattomia keskiaaltoasemia, joista vanhimmat ovat lähettäneet 1980-luvulta alkaen.

Mediamonitori

{jcomments off}