Islanti: Paranneltu FM-lähetysverkko korvaa pitkät aallot

kirjoittanut

kategoriassa

Islannin yleisradio Rikisútvarpid (RÚV) tiedottaa, että se lopettaa lähetykset Islannin itäosasssa Eiðarissa toimivalta pitkäaaltoasemalta ja aseman 218-metrinen masto kaadetaan keskiviikkona. RÚV on lähettänyt pitkäaaltotaajuudella 207 kHz maan kahden valtakunnallisen radiokanavan lähetyksiä. RÚV:n mukaan pitkäaaltotaajuus on käynyt tarpeettomaksi FM-lähetysverkon kehittämisen myötä.

Islannin valtio on parantanut FM-verkon kuuluvuutta vuodesta 2017 alkaen. Tavoitteena on ollut turvata viranomaisviestintä maan väestölle samalla, kun pitkäaaltotaajuuksia ollaan poistamassa käytöstä. Pitkäaaltoasemien kuuntelijamäärät ovat vähentyneet, vaikka asemien lähetykset kuuluvat laajalla alueella, kuten merellä.

Rikisútvarpid jatkaa pitkäaaltolähetyksiä Islannin länsiosassa Gufuskálarissa sijaitsevasta 412-metrisestä mastosta. Taajuudella 189 kHz toimiva asema jatkaa lähetyksiä toistaiseksi.

Pitkillä aalloilla alkaa olla hiljaista.
(Kuva: Mediamonitori)

Euroopassa on viime vuosina suljettu pitkäaaltoasemia, koska niiden kuuntelu on vähentynyt. Lisäksi pääasiassa vanhojen lähettimien ylläpitäminen on koettu kalliiksi varaosapulan ja kohonneiden energiakustannusten takia. Viimeisin pitkäaaltotoiminnasta luopunut maa on Luxemburg, joka lopetti lähetykset vuodenvaihteessa.

Mediamonitori

{jcomments off}