Valtioneuvosto myönsi radion ohjelmistotoimiluvat

kirjoittanut

kategoriassa

Valtioneuvosto on myöntänyt tiistaina pidetyssä yleisistunnossa radion ohjelmistotoimiluvat 12 yhtiölle tai yhteisölle. Päätös koski 26 paikkakuntaa ja niillä haettavina olleita 43 taajuutta. Kyseessä oli vuoden 2022 täydentävä toimilupakierros, jossa taajuuksia oli haettavana kaikissa maakunnissa paitsi Uudellamaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Radion ohjelmistotoimiluvan saivat valtioneuvostolta Alueradiot Sastamala Oy, Bauer Media Oy, Hämeen Media Oy, Kaakon Viestintä Oy, Kaleva365 Oy, Kevyt Kanava Oy, Livelaboratorio Oy, Nordic Palvelu Oy, Patmos Lähetyssäätiö sr, Savon Media Oy, Suomen lähiradiot Oy ja Tuontirengas Oy. Uusien toimilupien myötä joidenkin nykyisten radiokanavien kuuluuvuusalue laajenee, ja uusia toimijoita tulee markkinoille kolme eli Kaakon Viestintä, Kevyt Kanava ja Tuontirengas.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi ohjelmistoluvat lokakuun lopulla niille paikkakunnille, joissa taajuuksia riitti kaikille hakijoille. Traficomilta luvan sai 10 yhtiötä tai yhteisöä 14 paikkakunnalle. Loput taajuudet siirtyivät valtoneuvoston päätettäviksi niiltä paikkakunnilta, joilla hakijoita oli enemmän kuin haettavia taajuuksia.

Traficomiin saapui määräaikaan mennessä kaikkiaan 27 hakemusta 17 yritykseltä. Hakuaika päättyi elokuun lopussa ja haettavana oli 92 FM-alueen ja kolme AM-alueen taajuutta. Lupahakemuksia jätettiin 75 FM-taajuudesta.

Luvanhakijoilla oli mahdollisuus hakea uusia taajuuksia liitettäviksi nykyisiin taajuuskokonaisuuksiin tai ohjelmistolupia uusille radioasemille. Tiistaina myönnetyt radion ohjelmistotoimiluvat tulevat voimaan 1.1.2023 ja ovat voimassa vuoden 2029 loppuun.

Mediamonitori – LVM

 


Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Valtioneuvosto myönsi radion ohjelmistotoimiluvat”

 1. Kenelle meni varsinaissuomen ja Pirkanmaan taajuudet? Valtion neuvoston sivuilla ei ollut mainintaa. Jutussa luki Pohjanmaa 3: Nordic Palvelu, joka pisti silmään. Eihän kyseinen toimija edes hakenut uusia taajuksia Pohjanmaalle.

 2. [quote name=”Mitäh”]Kenelle meni varsinaissuomen ja Pirkanmaan taajuudet? Valtion neuvoston sivuilla ei ollut mainintaa. Jutussa luki Pohjanmaa 3: Nordic Palvelu, joka pisti silmään. Eihän kyseinen toimija edes hakenut uusia taajuksia Pohjanmaalle.[/quote]

  Valtioneuvostolla on ollut teknisiä ongelmia yleisistunnon asiakirjojen julkaisemisessa. Luvansaajien tarkemmat tiedot saataneen keskiviikkona ja ne kerrotaan myös Mediamonitorissa.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 3. ihmetyttää avatar
  ihmetyttää

  Meinaako tuo nyt sitä että sanoma ei saa yhtään taajuutta valtioneuvostolta vaikka oli hakenut niitä yli 40 ja toisiks eniten. aika erikoista

 4. hyvävain avatar
  hyvävain

  [quote name=”ihmetyttää”]Meinaako tuo nyt sitä että sanoma ei saa yhtään taajuutta valtioneuvostolta vaikka oli hakenut niitä yli 40 ja toisiks eniten. aika erikoista[/quote]
  Mikäli oikein katsoin. Sanoma haki vain lisää taajuksia käytännössä alueille, joissa jo sen kanavia kuuluu huonoimmillaankin 2 tai useampi. Toki joukossa myös taajuksia joita vain sanomahaki ja taisi ne aiemmin jo saada. Sen nyt on näin radiokuuntelijan kannalta hyvä, että jatkossakin ensisijaisesti katsottaisiin onko kyseisellä tomijalla ja kuinka monta taajutta jo kyseisellä alueella, mikäli samalle taajuudelle useampi hakija. Mediakenttää tulee laajentaa ei kaventaa muutamien toimoijoiden käsiin.

 5. Kuuntelija avatar
  Kuuntelija

  Jyväskylän taajuus 89.0 on huono, koska samalla taajuudella on Yle Yksi Haapavesi ja taajuudella 89.1 Radio Aalto Kuopiosta.

 6. [quote name=”Kuuntelija”]Jyväskylän taajuus 89.0 on huono, koska samalla taajuudella on Yle Yksi Haapavesi ja taajuudella 89.1 Radio Aalto Kuopiosta.[/quote]

  Eiköhän noiden taajuuksien lähettimet ole tarpeen kaukana toisistaan ettei pitäisi aiheuttaa häiriöitä.

 7. Jonkerissa avatar
  Jonkerissa

  [quote name=”JM”][quote name=”Kuuntelija”]Jyväskylän taajuus 89.0 on huono, koska samalla taajuudella on Yle Yksi Haapavesi ja taajuudella 89.1 Radio Aalto Kuopiosta.[/quote]

  Eiköhän noiden taajuuksien lähettimet ole tarpeen kaukana toisistaan ettei pitäisi aiheuttaa häiriöitä.[/quote]
  Eivät ole, vain vajaat 200 km Jyväskylän ja Haapaveden lähettimen välillä. Esimerkiksi Kuhmossa 103,2 MHz Aito Iskelmä häiriintyy hyvin paljon samalla taajuudella olevasta Kerimäen Yle Puheesta. Etäisyyttä on semmoiset 200 km Kerimäen Puheeseen.
  Tuo 200 km on siis vähän kuin kipuraja.