Kommentti: Tiistain radiotoimilupapäätöksiä odotellessa

kirjoittanut

kategoriassa

Valtioneuvoston pitäisi myöntää radion ohjelmistotoimiluvat ensi tiistain yleisistunnossaan. Vuoden 2022 ohjelmistotoimilupakierros tulee päätökseen, ja uudet radiot ja nykyisten asemien laajemmat kuuluvuudet toteutuvat ensi vuonna. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom teki jo lupakierroksen ensimmäiset päätökset toimivaltansa mukaisesti, mutta niillä paikkakunnilla, joilla hakijoita oli enemmän kuin haettavia taajuuksia, päädyttiin poliittisen pelin kohteeksi. Näistä luvista päättää Suomen hallitus.

Toimilupien saajia on turha ennustaa. Toivottavasti kaikki kierrokselle osallistuneet saavat edes yhden lisätaajuuden. Varmasti isot yhtiöt, Sanoma Media ja Bauer Media, kahmivat taas ison joukon taajuuksia. Uusia radioita ehkä perustetaan ja nykyisten peittoaluetta kasvatetaan.

***

On mielenkiintoista nähdä, mitä Sanoma tekee saatuaan uusia taajuuksia. Mitä ohjelmistoja niillä tullaan lähettämään ja mitkä kanavat ehkä lakkaavat olemasta FM-verkossa. Vai jatkaako yhtiö kaikkia niitä asemia, jotka kuuluvat jo suoratoistopalvelu Suplassa. Ainakin Helmiradion lähetysverkosta puuttuu muutama isohko kaupunkiseutu. Groove FM kuuluu vain muutamalla taajuudelle ja uusi Kantriradio toistaiseksi vain Tampereen seudulla. Entä mitä tapahtuu huonoissa kuuntelijaluvuissa tarpovalle, pari vuotta sitten Radio Aallon tilalle lanseeratulle Me Naiset Radiolle.

Bauer Median ja sen tytärtyhtiön Mediatakojien sekä yhteistyöyhtiö Alueradiot Sastamalan tavoitteena on laajentaa Radio Pookia ja mahdollisesti saada lisää kuuluvuutta Iskelmälle, joka ainakin Satakunnassa menetti asemiaan vuoden 2022 alkupuolella Huittisten Sanomalehden myytyä radioliiketoiminnot Sanomalle. Erityistä mielenkiintoa yhtiö on osoittanut Rovaniemeä kohtaan. Oulussa yhtiöllä on FM-taajuudet kaikille kanavilleen, mutta silti yhtiö hakee sinnekin toimilupaa.

***

Iisalmessa kymmenen vuotta sitten aloittanut Radio Sandels on laajentunut ja laajenee jo Traficomin lokakuisen lupapäätöksen perusteella. Valtioneuvostolta radioasema hakee uusia laajenemissuuntia Joensuuhun, Etelä-Savooon ja Ouluun. Oulussa jalansijaa vuosien mittaan saavuttanut Sea FM on halukas tulemaan Tampereen ja Turun taajuuksille. Asema olisi ehkä hakenut taajuutta Helsingistäkin, mikäli sellainen olisi tällä lupakierroksella ollut mahdollista. Uusimaa oli ulkona kierrokselta, koska sinne ei Traficomin mukaan ollut osoitettavissa toimiluvanvaraiseen toimintaan tarkoitettuja taajuuksia.

***

Alueelliset lehtikonsernit ovat jo saaneet lisää taajuuksia, mutta varmasti Keskisuomalainen kaipaa myös hallitukselta vihreän valon välähdystä Kaakkois-Suomessa, jossa yhtiöllä on monta rautaa tulessa Lappeenrannan, Kotkan ja Kouvolan seudulla. Myös Hämeenlinna kiinnostaa, sillä Keskisuomalaisen mediaperheeseen liittyi joitakin aikoja sitten Hämeen Sanomat.

Kaleva on mielenkiintoinen tapaus. Se sai jo kaksi uutta taajuutta Traficomilta ja aloitti niillä myös lähetykset viime torstaina. Yhtiötä lykästi toimilupakierroksella jo vuonna 2021, mutta osa silloin saaduista taajuuksista on pysynyt hiljaa. Traficom on myöntänyt Kalevalle luvan siirtää Lapin alueen taajuuksien käynnistämistä aina ensi syyskuuhun asti. Tuoreimman tätä koskevan päätöksen Traficom teki viime syyskuussa. Toisaalta Kaleva ei hakenut lupaa Rovaniemeltä, mikä herättää kysymyksiä

***

Uusia radioita syntyy varmasti, sillä lisätaajuuksia kaipaavat kainuulainen Tuontirengas Oy ja lapualainen Kevyt Kanava, jotka saivat jo Traficomin lokakuisessa lupamyllyssä jalansijan radioaalloille. Oulu ja Kuopio ovat molempien kiikarissa.

Tiistaina iltapäivällä tiedämme tarkemmin, mitä voimme alkaa spekuloida. Arvausleikkiähän se on, kunnes luvansaajat tiedottavat tulevista ohjelmasisällöistään.

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja


Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Kommentti: Tiistain radiotoimilupapäätöksiä odotellessa”

 1. Salolainen avatar
  Salolainen

  Toivottavasti taajuuksia saisi yhtäpaljon kukin yhtiö ettei vaan suurimmaksi osaksi pelkästään Bauer tai Sanoma. Saa nähdä mitä Salon taajuudelle (90,3 MHz) tuleekaan ja mitä Kaarinan taajuudelle (104.2 MHz).

 2. Pahoinpelkään avatar
  Pahoinpelkään

  Toivottavasti ensisijaisesti annettu taajuudet uusille toimijoille. Eli hakijalle, jolla ei ole alueella vielä yhtään taajuutta eikä ole yhteistyössä Sanoma tai Bauer. Jos joku jää kokonaan ilman, kertoo vain karua totuutta siitä, kuinka vähän hallitus arvostaa laaja-alaista radiomediakenttää.

 3. Sanoma ja Bauer taitaa saada taajuuksia puhtaasti sen takia koska nillä on hyväveli kerho Traficomin sekä Valtioneuvoston kanssa. Ei ihme että moni haukkuu radion sisältöä surkeaksi koska sen sisältö on yksipuolista kuten erittäin suppea musiikkilista ja juontajat jotka vain nauraa toistensa jutuille. Onneksi on suoratoistopalvelut josta voi itse valita mitä musiikkia kuuntelee ja podcastit jos haluaa kuunnella puhetta.

 4. [quote name=”Salolainen”]Toivottavasti taajuuksia saisi yhtäpaljon kukin yhtiö ettei vaan suurimmaksi osaksi pelkästään Bauer tai Sanoma. Saa nähdä mitä Salon taajuudelle (90,3 MHz) tuleekaan ja mitä Kaarinan taajuudelle (104.2 MHz).[/quote]

  Tuohan ei ole mahdollista siksikään, että osa hakijoista on jättänyt hakematta suurinta osaa taajuuksista. Kevyt Kanava haki yli 60 taajuutta ja toisessa päässä Nordic Palvelu kolmea. Että miten sen sitten jakaisi yhtä paljon kaikille yhtiöille? Eiköhän siellä oteta hakemus hakemuksena ja varmasti jokainen saa jotain ja enemmän hakeneet todennäköisesti enemmän.

 5. Ainoaero avatar

  [quote name=”Antsa”]Sanoma ja Bauer taitaa saada taajuuksia puhtaasti sen takia koska nillä on hyväveli kerho Traficomin sekä Valtioneuvoston kanssa. Ei ihme että moni haukkuu radion sisältöä surkeaksi koska sen sisältö on yksipuolista kuten erittäin suppea musiikkilista ja juontajat jotka vain nauraa toistensa jutuille. Onneksi on suoratoistopalvelut josta voi itse valita mitä musiikkia kuuntelee ja podcastit jos haluaa kuunnella puhetta.[/quote]

  Sama se on YLE:lläkin osittain YLEX poisluettuna. Musiikki korvannut vuosien saatossa todella paljon asiapuhetta Radio Suomellakin. Pelkkiä vanhoja hittejä ja aiemmin soittolistalla olleita kierrätyksellä. Koskaan ei mitään soi tuoreeltaan. Ainoa ero on: Yleä on pakko rahoittaa valitettavasti.

 6. kiinnostunut avatar
  kiinnostunut

  nyt on julkastu toimiluvan saajat.
  [url]https://www.lvm.fi/-/valtioneuvosto-myonsi-radion-ohjelmistotoimilupia-taydennyshaussa-uusia-toimijoita-paikallisradioihin-1895139[/url]

 7. [quote name=”kiinnostunut”]nyt on julkastu toimiluvan saajat.

  Jutussa taitaa olla osittain vanhaa tietoa. Nordic Palvelu dai Pohjanmaa 3 jo edellisellä kierroksella. Purk[quote name=”kiinnostunut”]nyt on julkastu toimiluvan saajat.
  [url]https://www.lvm.fi/-/valtioneuvosto-myonsi-radion-ohjelmistotoimilupia-taydennyshaussa-uusia-toimijoita-paikallisradioihin-1895139[/url][/quote]

  [url]https://www.lvm.fi/-/valtioneuvosto-myonsi-radion-ohjelmistotoimilupia-taydennyshaussa-uusia-toimijoita-paikallisradioihin-1895139[/url][/quote]

  Jutussa taitaa olla virheitä ja vanhaa tietoa. Nordic Palvelu Pohjanmaa 3 kokonaisuus? Ei edes hakenut sitä. Haki sille jatkoa viimeksi ja sai sen. Eikä jutussa lainkaan ollut Pirkanmaa ja Varsinais-Suomen taajuksista mainintaa.