Ylivieskan vanha tv-masto puretaan – Radio Pookin lähetin Sieviin

kirjoittanut

kategoriassa

Yksi pala suomalaista yleisradiohistoriaa katoaa Pohjois-Pohjanmaan maisemasta, kun Telian omistuksessa oleva entinen Yleisradion radio- ja tv-masto puretaan Ylivieskan Koskipuhdossa. Huonokuntoiseksi päässyt masto ja sen juurella oleva entinen Yleisradion toimitustalo valmistuivat 1950-luvulla, jolloin mastosta alkoivat ULA-lähetykset. TV-toiminta alkoi 1960-luvulla. Valmistuessaan Koskipuhdon mastolla oli korkeutta 212 metriä. Nykyään masto on noin 170 metriä korkea.

Yleisradio lopetti ULA- ja TV-lähetykset Koskipuhdosta vuonna 1979 samaan aikaan, kun uusi tehokkaampi Haapaveden yleisradioasema aloitti toimintansa. Haapavedellä radion lähetysteho oli vanhaan paikkaan verrattuna kaksinkertainen eli 30 kW.

Koskipuhdon masto palasi yleisradiokäyttöön vuonna 1990, kun Radio Lakeuden tilalle perustettu uusi Nivalan ja Ylivieskan yhteinen paikallisradioasema Radio Foni aloitti lähetykset taajuudella 88,3 MHz. Radio Foni sulautui jo seuraavana vuonna Radio Pookiin, joka jatkoi lähetyksiä mastosta näihin päiviin asti. Radio Pookin nykyinen taajuus 95,5 MHz jatkaa lähetyksiä Sievistä syys-lokakuun vaihteessa.

Mobiiliyhteyksiä varten Telia korvaa purettavan maston uudella matalammalla mastolla.

Ylivieskan Koskipuhdossa sijaitseva Yleisradion vanha radio- ja tv-masto on huonossa kunnossa.
Maston juurella toimi aikoinaan Ylen paikallistoimitus.
(Kuva: Riku Martinmäki)

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Taajuuslista

Artikkelia korjattu 30.9.2021 klo 21.50: Haapaveden lähetysteho oli Ylivieskaan verrattuna kaksinkertainen eikä kymmenkertainen, kuten tekstissä alun alkaen väitettiin.


Kommentit

6 vastausta artikkeliin “Ylivieskan vanha tv-masto puretaan – Radio Pookin lähetin Sieviin”

 1. Korjatkaa toki jos olen väärässä, mutta itse kun olen Ylivieskassa käynyt, niin olen huomannut että varsinkin ne Haapaveden taajuudet, joilla on enemmän tehoa kuin vain 1 kw, kuuluvat oikein hyvin siellä. Tarvisiko siis vaikkapa radio pooki edes niitä kaikkia taajuuksia, joita sillä on tuolla alueella, kuten tätä Sieviin siirrettävää taajuutta? Samoin muutamilla muillakin kanavilla, joiden Haapaveden taajuus kuuluu Ylivieskassa, on taajuudet Sievissäkin. Ja esim. NRJ, jolla on taajuus vain Haapavedellä kuuluu kyllä hyvin Ylivieskassa kuitenkin.

 2. Tuolla Pookin Sievin taajuudella haetaan mitä ilmeisemmin parempaa kuuluvuutta etelään Toholammen/Kaustisen suuntaan, ja parempaa autoradiokuuluvuutta Kokkolan päin, esim. Kannuksessa ei ennen tuo Ylivieskan 95.5 jaksanut kuulua enää kovin hyvin. Tosin tuonne nyt jo tuo Kalajoen 101.0 tulee ok kun sai paremman paikan + lisää tehoa, ja Kokkolan lähettimen siirto Patamäeltä Kosilaan auttoi myös.

  Mutta tosiaan sitten Sievistä pohjoiseen tuo Haapaveden 103.3 kuuluu kyllä ihan hyvin, ja Ylivieskassakin ihan ok kuten nuo muutkin Haapaveden kiloWattilähetteet. Tosin ihan keskustassa sisäkuuluvuus voi noilla olla paikoittain aika olematonta kun autoradiollakin monet noista Haapaveden asemista tulee rakennusten välissä pääosin monona, välillä pienten rusahteluiden kera. Mutta avoimemmalla paikalla kuuluu kyllä ihan riittävän hyvin. Poikkeuksena on kyllä sitten nykyään nuo Haapaveden 93.4 NRJ ja 99.5 Nostalgia, jotka siis siirtyivät tuossa alkuvuodesta Digitan tolpasta Korkattivuorelle matkan kasvaessa Ylivieskaan 38km -> ~50km, ja ainakin omaan autoradioon nuo tulee verrattain heikosti tuolla nyt, ollessa lähestulokoon kuuntelukelvottomia esim. Rautatienkadulla.

 3. Janne avatar

  Aivan mahtava uutinen Oulun 95.5 Ysärin kuuntelijoille jotka ajaa autolla etelään päin. Nykyisellään Pooki 95.5 alkaa häiritä jo Siniselän kohdilla, reilusti ennen Paavolaa, ja Paavolan kohdalla kuuluvuus loppuu kokonaan. Samaan aikaan Pooki kuuluu niin Oulun Raahen kuin Haapavedenkin kautta oikein hyvin. Voisi vähän miettiä että jos jollakin kanavalla on maakunnassa vain yksi lähetin ja toisella 7 kpl, niin kannattaisiko antaa parempi taajuus tälle yksittäiselle?

 4. Janne avatar

  Jos muuten aletaan analysoimaan Pookin lähetysverkkoa, niin Nivalan taajuus on täysin turha koska Haapaveden Ylivieskan ja Haapajärven kaikkien signaali yltää Nivalaan. Haapajärven lähettimen voisi myös siirtää Lestijärvelle ja korottaa vaikka 3kw teholle, tällöin saataisiin kuuluvuutta uusille alueille Toholampi Kaustinen jne seuduille. Pihtipudas ei myöskään olisi huono valinta, sieltä isolla teholla kantaisi kauas ja mummut ja papat olisi tyytyväisiä kun autolla etelään ajaessa kuuluisi pitkään. Eli Nivalan lähetin pois ja Haapajärven lähetin Pihtiputaalle niin sitten voisi jo ymmärtääkin Sievin taajuutta.

 5. Janne avatar

  Testasin tänään tämän lähetyspaikan siirron ~12km poispäin Oulusta Sieviin vaikutuksen Ysärin 95.5 kuuluvuuteen Paavolan seudulla, ja valitettavasti muutos oli huomattavasti pienempi kuin odotin. Ysärin hyvän autokuuluvuuden alue ei laajentunut kuin ehkä 3km kauemmas, heti Siniselän jälkeen alkoi Pooki painaa päälle entiseen malliin. Köydenveto jatkui toki pidemmästi kuin aiemmin, mutta jo reilusti ennen Paavolan taajamaa peli oli selvä, taajuus kuuntelukelvoton. Yllättäen Paavolan keskustaajamassa Ysäri oli ihan kuuntelukelpoinen pitkän aikaa, mutta tämä johtunee suotuisista maasto-olosuhteista Ouluun päin. Heti Paavolan jälkeen Pooki vei 6-0, ja Vihannissa taajuudelta ei edes huomannut muuta kuin lujaa tullutta Pookia enää.

 6. heikki avatar

  hieno homma