Radiot lisäävät paikallislähetyksiä jumalanpalveluksista

kirjoittanut

kategoriassa

Koronavirusepidemia on sulkenut kirkot yleisöltä ja siirtänyt sunnuntain jumalanpalvelukset verkkoon, mutta osa radiokanavista on tuonut lisää paikallisia jumalanpalveluksia ULA-taajuuksille. Esimerkiksi Radio Dei ja Järviradio ovat lisänneet paikallisia jumalanpalveluslähetyksiä. Muoniossa käyttöön on otettu seurakunnan oma radiokanava ja Pohjois-Savossa paikallisradiokanava Radio Sandels välittää kirkonmenoja vuoroviikoin kuuluvuusalueen eri kirkoista.

Radio Dei lähettää sunnuntaisin kymmenen paikallista jumalanpalvelusta. Osaa paikallistarjonnasta Radio Dei on välittänyt jo vuosia, mutta esimerkiksi Lahden taajuudella on aiemmin kuultu vain valtakunnallisia lähetyksiä.

Paikalliset jumalanpalvalukset kuullaan Radio Dein Kajaanin, Kauhajoen (Pyhävuoren lähetin), Kemin, Kokkolan, Lahden, Lohjan, Oulun, Rovaniemen ja Seinäjoen (Lapuan lähetin) taajuuksilla. Sunnuntaina 29.3. mukaan tulee myös Helsingin taajuus 89,0 MHz, joka välittää jumalanpalveluksen Pitäjänmäen kirkosta. Tämä lähetys kuullaan myös niillä Radio Dein valtakunnallisilla taajuuksilla, jotka eivät lähetä paikallisohjelmia. Valtakunnallisilla taajuuksilla kuullaan joka sunnuntai jokin suora jumalanpalveluslähetys kello 10 alkaen. Kello 11 Radio Dei välittää Suomen Raamattuopiston jumalanpalveluksen Kauniaisista. Radio Dein sivuilla on myös linkkejä netissä kuuluviin paikallisiin jumalanpalveluksiin.

– Radio on tärkeä media, koska yli 70-vuotiaat ovat nyt kotona karanteenissa, ja heistä ehkä jopa puolet eivät pääse osallistumaan jumalanpalveluksiin verkossa, kertoo päätoimittaja Kirsi Rostamo Radio Dein nettisivuilla.

Järviradio lähettää jumalanpalveluksia eri kirkoista joka sunnuntai, mutta paikallisilla seurakunnilla on omia lähetyksiä Saarijärven ja Viitasaaren taajuuksilla. Järviradio operoi myös Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan lähetintä, joka aloitti toiminnan viime viikolla. Ainakin toistaiseksi paikallisia jumalanpalveluksia kuullaan Järviradiosta lisäksi Salon ja Savonlinnan taajuuksilla. Järviradion nettisivuilla on linkkejä nettikirkkoihin eri puolille Suomea.

Muonion seurakunta on lähettänyt jo vuosia omia radiolähetyksiä muutamia kertoja vuodessa nimellä Tunturien kirkko. Koronaviruksen vaikeuttaessa seurakunnan toimintaa kuuluvat sunnuntain jumalanpalvelukset ainakin kevään ja alkukesän aikana seurakuntaradion taajuudella 89,3 MHz.

Iisalmessa toimiva Radio Sandels lähettää jumalanpalveluksia vuorotellen kuuluvuusalueen eri kirkoista. 29.3. lähetys tulee Pielavedeltä, huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina Sonkajärveltä ja sen jälkeen Varpaisjärveltä ja Iisalmesta.

Jumalanpalvelukset ovat kuuluneet useiden radiokanavien ohjelmistoon jo vuosikymmenien ajan. Taajuuksilla voi kuulla kirkonmenoja esimerkiksi Tampereella, Vaasassa, Huittisissa, Raumalla ja Sastamalassa sekä Radio Pookin taajuuksilla Perämeren rannikolla. Torniossa toimiva nettiradiokanava Radio Pro välittää jumalanpalveluksia Suomen lisäksi myös Ruotsista.

Mediamonitori