Sanoma Media laajentaa alueelliseen radiomainontaan

kirjoittanut

kategoriassa

Loop ja Aalto vaihtavat keskenään taajuuksia – Aito Iskelmä uutena ääneen vuodenvaihteessa

Sanoma Media järjestelee radioverkkojaan ja laajentaa toimintaansa alueelliseen mainontaan vuodenvaihteessa. Sanoman kanavista Radio Suomipop, Radio Rock ja Radio Aallon verkkoon siirtyvä Loop jatkavat valtakunnallisina. Alueellista mainontaa alkavat lähettää Loopin nykyiseen verkkoon siirtyvä Radio Aalto, HitMix, Helmiradio ja uusi Aito Iskelmä. Vuodenvaihteessa HitMixin kuuluvuusalue laajenee, Helmiradion väestöpeitto säilyy nykyisellä tasolla ja Aito Iskelmä laajenee noin 70 prosentin väestöpeittoon.

Uusi kymmenen vuoden pituinen radion ohjelmistotoimilupakausi alkaa tammikuun alussa, jolloin Sanoman kanavien taajuuksiin tulee muutoksia. Merkittävimmät muutokset tehdään HitMixin ja Helmiradion taajuuksiin ja kuuluvuusalueisiin, sillä tähän asti Uudenmaan ulkopuolella kanavien toimiluvista vastannut Mediatakojat Oy ei enää jatka yhteistyösopimusta Sanoma Median kanssa. HitMix laajenee vuodenvaihteessa Business FM:n ja Aito Hitin taajuuksille. Uutena modernin kotimaisen iskelmämusiikin kanavana aloittava Aito Iskelmä saa taajuutensa nykyisiltä Aito Iskelmältä ja Aito Kajaukselta, jotka ovat Aito Hitin tavoin Kevyt Kanava Oy:n kanavia. Kevyt Kanava ja Business FM:n lupayhtiö Businessradio Finland Oy siirtyivat Sanoman omistukseen loppukesällä. Nykyisen Aito Iskelmän taajuuksista osa siirtynee Helmiradiolle, mutta tästä ei ole vielä tarkempaa tietoa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilla.

Radio Aallon lähetysverkko pienenee, mutta samalla asema alkaa lähettää myös alueellista mainontaa. Loopin verkko puolestaan laajenee. Sanoma Media on hakenut ohjelmistolupaa Pietarsaareen ja Meri-Lappiin tämän vuoden lokakuussa järjestetyllä täydentävällä lupakieroksella. Valtioneuvosto päättää luvansaajista myöhemmin.

Kaikkien Sanoma Median kanavien ohjelmasisältö on valtakunnallista, mutta yhtiön julkaiseman tiedotteen mukaan paikallisen sisällön kysyntää ja roolia tarkastellaan jatkossa osana kanavaformaattien kehitystä. Yhtiö tiedottaa Aito Iskelmän sisällöstä ja kaikkien kanavien kuuluvuusalueista vielä ennen vuodenvaihdetta.

Lisätietoa jutussa mainituista yhtiöistä ja kanavista
Sanoma Media Finland Oy:
– nykyisiä kanavia valtakunnalliset Radio Suomipop, Radio Rock, Radio Aalto, Loop, Helmiradio ja HitMix
– alueellinen Groove FM Business (entinen Business FM) pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa
– yhtiöllä lisäksi audiosisältöpavelu Supla
– Helmiradion ja HitMixin valtakunnallinen ohjelmatuotanto ja mainosmyynti sekä alueellinen myynti Uudellamaalla vuoden 2019 loppuun; toimiluvat, alueellinen ohjelmatuotanto ja aluemainosmyynti Uudenmaan ulkopuolella Mediatakojat Oy:llä vuoden 2019 loppuun
 
Businessradio Finland Oy:
– aloitti paikallisradio Business FM:n lähetykset pääkaupunkiseudulla kesällä 2016, laajensi Tampereen seudulle ja Ouluun vuonna 2018
– sai marraskuussa 2018 uuden toimiluvan ja mahdollisuuden laajentua Lahteen, Jyväskylään, Kuopioon, Turkuun ja Vaasaan
– siirtyi Sanoman omistukseen elokuussa 2019
 
Kevyt Kanava Oy:
– nykyisiä alueellisilla toimiluvilla lähettäviä kanavia Aito Iskelmä, Aito Hitti, Aito Kajaus ja tv-verkossa toimiva osavaltakunnallinen Aito Iskelmä Harju & Pöntinen
– toimitukset Lapualla, Kajaanissa, Pohjois-Savossa ja Mikkelissä
– yhtiön juuret Etelä-Pohjanmaan paikallisradiotoiminnassa: vuonna 1985 aloittaneet Simpsiö 96,9 (Lapua), Radio Paitapiiska (Kurikka) sekä vuonna 1990 aloittanut Radio Seinäjoki
– myöhempiä kanavia Iskelmäradio Pohjanmaa, Iskelmä 969 ja Radio On
– toiminut aiemmin yhteistyössä SBS Finlandin ja Bauer Median kanssa (Iskelmä Pohjanmaa, Iskelmä Oikea Asema ja Iskelmä Etelä-Savo sekä Radio City)
– irtautui yhteistyöstä Bauer Median kanssa syyskuusta 2016 alkaen
– siirtyi Sanoman omistukseen elokuussa 2019
 
Aito Kajaus
– entinen Radio Kajaus (lähetyksiä vuodesta 1989)
– osavaltakunnallisesti kuuluva iskelmämusiikkikanava, jonka keskuspaikkana Kajaani
– Yhdistyy Aito Iskelmän kanssa vuodenvaihteessa 2020 uudeksi iskelmämusiikkikanavaksi Aito Iskelmä
 

Mediamonitori

 Radioluvista muualla verkossa: Radioasemat Suomessa (Traficom)


Kommentit

8 vastausta artikkeliin “Sanoma Media laajentaa alueelliseen radiomainontaan”

 1. Mielenkiintoiselta vaikuttaa. Esim. Vaasassa on tällä hetkellä taajuudet sekä Aito kajaus että Aito iskelmä-kanavilla, veikkaan että niistä jompi kumpi menisi Helmiradiolle. Samoin sekä Aito hitillä että ensi vuoden alussa Business fm:llä, joiden kummankin taajuuksille kerrottiin ,että tulee Hit mix. Sama tilanne taitaa olla Tampereella. Uutisessa, eikä tosin sanoma median tiedotteessakaan mainittu mitään Business fm:n jatkosta, että jatkaako joillakin taajuuksilla kuitenkin. tuskimpa kuitenkaan Hit mix kahdella taajuudella rupeaisi kuulumaan.

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Tällä konseptiolla en ymmärrä miksi Radio Sputnik ei saanut muuttua Spirit FM:ksi ja nyt kaikki kanavat voidaan sekoitella ja verkkoja yhdistellä vapaasti. Toinen kummallisuus on Radio Classicin pakottaminen formaattiinsa eikä sen annettu sopeutua markkinatilanteisiin, kaikki muut saa.

 3. Kurjalta näyttää avatar
  Kurjalta näyttää

  Mitä ihmettä me tehdään kahdella Novalla, eli Novalla ja Aallolla?
  Nimittäin se yksi ja alkuperäinen riittäisi. 😉
  Samoin Loop pois, Kiss ja NRJ ovat aivan tarpeeksi. Kahdesta Iskelmästä (Aito Iskelmä ja Iskelmä) joutaisi tuo Aito Iskelmä sammuksiin ja toisesta Iskelmästä tehtäisiin eri maakuntiin kunnon paikallisradio, mitä se oli vielä esim. 1990- ja 2000-luvuilla. Lisäksi Radio Kajaus olisi hyvä säilyttää omana kanavanaan ja muuttaa se takaisin paikalliseksi.
  AitoHitti ja Hitmix voisi yhdistyä kokonaan yhdeksi kanavaksi ja soittolistan laatua nostaa nimeään vastaavalle tasolle.
  Lisäksi Suomirock pois ja Suomipop takaisin 2000-luvun laadukkaalle linjalle. 8)
  Kyllä massamössö kulttuuri jauhaa lujaa täällä ULA-rintamallakin ja vetää mielen erittäin synkäksi!!! 😥

 4. Taitaa muutosten seurauksena poistua pohjoissavolaisilta radiomarkkinoilta Oikean Aseman nimi. Sanoma näyttää myös toistaiseksi jättävän avoimeksi Aito Iskelmä Harju&Pöntisen sekä Groove FM:n kohtalon, tosin Groove on kuitenkin mainittu tiedotteen yhteydessä olevassa liitteessä.

 5. Mielenkiintoista avatar
  Mielenkiintoista

  Kyseinen muutos ilmeisesti tarkoittaa, että Lapissa ei enää jatkossa kuulu Radio Aalto vaan Loop. Tämä muutos taas viittaa puhtaasti seuraavaan. SEA FM on erittäin vahva kuuluvuusalueillaan Oulu-Kemi-Tornio-Rovaniemi ja Sanoma haluaa muutoksellaan yrittää hidastaa SEA FM:n kasvua ja näin ollen myös pyrkimystä jollain aikavälillä laajentua pysyväksi kanavaksi muuallekin, kuten Tampereelle, jossa toiminut loppuvuoden väliaikaisena kanavana kesästä lähtien.

  Mielenkiintoista, että Sanoma kokee SEA FM näin vahvasti uhaksi. Toki Loop enemmän kilpailee lapissakin kuuluvien Kissin ja NRJ:n kanssa, koska NRJ ja Kiss kuten ei Loopkaan ole yhtä monipuolinen ja nopeasti uutuksia soittava kuten SEA FM, joka on saanut itselleen toisaalta eniten kyseisten kanavien kuulijoita ja toki muidenkin.

 6. Aito Iskelmä on aloittanut lähetyksensä netissä (löytyy suoralla linkillä, tarkoituksena ei ole mainostaa kanavaa).

 7. [quote name=”Zep”]Aito Iskelmä on aloittanut lähetyksensä netissä (löytyy suoralla linkillä, tarkoituksena ei ole mainostaa kanavaa).[/quote]

  Hyvä tietää, että nettilähetykset ovat alkaneet.

  Kyllä täällä saa ”mainostaa” kanavia, kunhan keskustelu pysyy aiheessa ja on asiallista.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 8. [quote name=”Zep”]Aito Iskelmä on aloittanut lähetyksensä netissä (löytyy suoralla linkillä, tarkoituksena ei ole mainostaa kanavaa).[/quote]

  Ei ainakaa mulla toimi vaikka google läöytöä Suplan sivuston