Nettiradiolistalle uusi osio ja valikoituja nettikanavia

kirjoittanut

kategoriassa

Mediamonitorin nettiradiolistaa on uudistettu ja listalle on tuotu vakituisesti vain netissä lähettäviä radioasemia. Lista ei ole yleiskattava, vaan sen alimmassa osiossa on sellaisia kotimaisia radiokanavia, joiden lähetystoiminta on säännöllistä. Ohjelmaa ei tarvitse lähettää ympäri vuorokauden, mutta toiminnan on oltava muuten jatkuvaa. Taukoja pitävät ja epäsäännöllisesti toimivat asemat eivät pääse listalle.

Listan uudistamisen tavoitteena on tarjota tietoa myös niistä säännöllisesti toimivista asemista, joilla ei ole ULA-toimintaa (esimerkiksi lyhytaikaisia radiolupia) tai lähetyksiä perinteisillä taajuuksilla on vain silloin tällöin.

Nettiradiolistalla oli joitakin vuosia sitten kokeilumielessä mukana samanlaisia, pääasiassa ainoastaan netissä lähettäviä asemia. Lopulta listan ylläpitäminen osoittautui vaikeaksi. Osa asemista oli lyhytaikaisluvalla toimivia ja toiset taas lähettivät epäsäännöllisesti. Listaa olisi pitänyt päivittää jopa viikoittain, eikä se oikein tahtonut pysyä ajantasaisena. Lisäksi palautetta tuli erityisesti niin sanotuista puuttuvista asemista, koska listalle oli nostettu asemia vain valikoiden. Tarkemmat rajaukset asemille asetetuista vaatimuksista puuttuivat.

Nyt marraskuussa 2019 päivitetyssä versiossa alimman osion asemavalikoimassa suurimmalla osalla on ollut myös ULA-toimintaa. Esimerkiksi Jouluradio ja Kaupunkiradio toimivat ympäri vuoden nettiradioina. Osioon on päätynyt myös reilu kuukausi sitten ULA-taajuuksista luopunut Radio Inari sekä Rondo-lehden kolme klassisen musiikin kanavaa. Muut listalla tällä hetkellä olevat asemat ovat Kiekkoradio, lahtelainen LiMu Radio, yhteisöllinen nettiradiokanava Hear, Kauhajoella toimiva Radio Scoop, perussuomalaisten viime keväänä perustama Radio Vapaa Helsinki sekä ULA-taajuuksillakin toimineet loviisalainen RQL Webradio ja SaaristoRadio.

Listalle tullaan tarvittaessa lisäämään ”mitat täyttäviä” asemia, joten lisäyksiä voi ehdottaa toimituksellemme. Pääohjeena on lähetystoiminnan säännöllisyys ja aseman toimiminen Suomessa. Kiekkoradion osalta tilanne on siinä ja siinä, koska asema ilmoittaa toimivansa Tallinnasta, mutta sillä on lyhytlupia Helsinkiin.

Uuden osion lisäksi nettiradiolistalla ovat edelleen Yleisradion kanavat, yksityiset valtakunnalliset ja osavaltakunnalliset kanavat sekä alueelliset ja paikalliset kanavat. Luettelossa on mainittu kanavien suorat kuunteluosoitteet ja Radiot.fi-palvelun linkit. Aseman puuttuessa Radiot.fi:stä on sen tilalla mainittu LiveTaajuus.fi-palevelun suora osoite.

Koska Sanoma Media on linjannut melko tiukkasanaisesti, että suorien kuuntelulinkkien julkaiseminen on vähintään harmaalla alueella, emme julkaise kyseisen yhtiön kanavien suoria kuunteluosoitteita. Yhtiöt saavat itse valita linjansa, sillä varmasti niillä riittää kuuntelijoita ilman ulkopuolisten sivustojen tarjoamaa ilmaista palstatilaa. Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni radioyhtiö tai -yhteisö kokisi Mediamonitorin nettiradiolistan enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana omille radiobisneksille. Tarvittaessa poistamme suorat linkit, mikäli niin meiltä perustellusti vaaditaan.

Palautetta ja lisäystoiveita otetaan vastaan tämän tiedotteen kommenttiosiossa tai sähköpostilla info (ät) mediamonitori.fi. Kiitos niille, jotka ovat avustaneet listan ylläpidossa lähettämälle meille havaintojaan muuttuneista kuunteluosoitteista!

Mediamonitorin linkkilistalla osiossa Muut radiokanavat on lukuisa määrä sellaisia osa-aikaisia tai lyhytaikaisella luvalla toimivia asemia, jotka eivät mahdu nettiradiolistalle. Pyrimme ylläpitämään myös linkkilistaa mahdollisuuksien mukaan.