Bauer Media aloitti SFN-kokeilut Iskelmän taajuudella

kirjoittanut

kategoriassa

Tampereella on alkanut uusi kokeilu, jossa Iskelmä-radiokanavan omistaja Bauer Media testaa niin sanottua Single Frequency Network (SFN) -järjestelmää. Kokeilussa samalla radiotaajuudella toimii kaksi samaa ohjelmaa lähettävää radiolähetintä. Iskelmän taajuudella 103,8 MHz toimii alle 50 watin tehoinen lisälähetin, joka on asennettu Bauer Median toimitalon katolle Kehräsaareen Tampereen keskustaan. Pienteholähetin parantaa Tampereen Sorilassa sijaitsevan Iskelmän päälähettimen kuuluvuutta keskusta-alueella. Iskelmän päälähettimen teho on 6 kW.

SFN-järjestelmässä lähettimien taajuus, audio, deviaatio, pilotin taso ja vaihe sekä RDS on tahdistettu niin, että päälähetin ja alilähetin toimivat nanosekunnilleen samassa tahdissa. Lähettimien tahdistamisessa hyödynnetään GPS-järjestelmää.

Maanantaina alkaneessa kokeilussa on alilähettimessä ollut noin 30 watin lähetysteho. Kokeilussa Bauer Media tavoittelee tasaista kuuluvuutta Tampereen keskustassa. Tähän asti Iskelmän kuuluvuus on ollut hyvä, koska Näsinneulassa on toiminut oma keskustataajuus (100,9 MHz). Vuodenvaihteeseen mennessä taajuus siirtyy kuitenkin uuden radioaseman käyttöön, ja Sorilasta lähettävä taajuus 103,8 MHz jää aseman ainoaksi taajuudeksi Tampereen keskustan välittömässä läheisyydessä.

Bauer Media toteuttaa kokeilun yhdessä alankomaalaisen yhtiön kanssa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämä kokeilulupa on voimassa kolme kuukautta eli tammikuun 2020 loppuun.

SFN on jo käytössä muun muassa Keski-Euroopassa, mutta Suomessa sitä ei tiettävästi ole ennen kokeiltu.

Mediamonitori

Muualla verkossa: Englanninkielinen Wikipedia-artikkeli SFN:stä


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Bauer Media aloitti SFN-kokeilut Iskelmän taajuudella”

  1. Pasi Komsi avatar
    Pasi Komsi

    Tervetullut kokeilu, good luck!