Lisää lyhytaikaisia radiolupia käyttöön marraskuussa

kirjoittanut

kategoriassa

Marraskuu tuo tullessaan joitakin lyhytaikaisella luvalla lähettäviä radioasemia, joista suurin osa on toiminut jo entuudestaan samoilla kuuluvuusalueilla ja taajuuksilla. Lyhytaikaisluvalla voi lähettää kerrallaan enintään kolme kuukautta, joten tällaisia lupia hyödyntävät radiokanavat joutuvat pitämään vähintään kaksi kuukautta kestäviä taukoja lähetyksissä ennen seuraavan luvan saamista samalle alueelle. Toisaalta taajuuksilla on myös sesonkiradioita, kuten jouluun liittyvät radiokanavat sekä ainakin yksi uusi luvansaaja.

Järviradio oli kesän lähetysjakson jäljiltä kahden kuukauden tauolla Asikkalassa, minkä aikana taajuudella lähetti Radio Tallukka. Vääksyssä toimivan lähettimen teho on 50 wattia.

Salolainen Radio Ihme ja Kumma siirtyy marraskuun alussa uudelle taajuudelle 90,3 MHz. Radiokanavan lupa jatkuu marraskuun loppuun. Pääkaupunkiseudulla lähettävä Finest Plus FM ottaa 5. marraskuuta käyttöön taajuuden 91,4 MHz, jossa radiolupa jatkuu 9. tammikuuta saakka.

Rauman seudun joulukanava JouluRauma toimii jälleen kuukauden ajan marraskuun lopulta tapaninpäivään taajuudella 97,3 MHz. Normaalisti taajuudella lähettää Radio Ramona.

Lähes valtakunnallisen Jouluradion ULA-lähetykset alkavat tänä syksynä jo ensi maanantaina eli 5. marraskuuta. Netissä asema lähettää ympäri vuoden, mutta kanavan yhdeksän muuta joulunettiradiota ovat vielä odottamassa joulunajan lähestymistä. Jouluradion nettisivuilla kerrotaan eri joulumusiikin erikoisradioiden aloittavan marraskuun aikana.

Virroilta lähettävällä Scandinavian Weekend Radiolla (SWR) on tänä vuonna vielä kaksi lähetyspäivää. Ensimmäinen on ensi lauantaina 3.11. ja tonen joulukuun ensimmäisenä päivänä. SWR kuuluu lyhytaalloilla ja keskiaalloilla sekä Virtain ympäristössä taajuudella 94,9 MHz. Lisäksi lähetystä voi kuunnella osan päivää Radioverkko.fi-palvelussa.

Kalajoen seurakunnalle on myönnetty useita yhden päivän pituisia lähetyslupia taajuudelle 95,0 MHz. Pienitehoisella lähettimellä seurakunta välittää Kalajoen jumalanpalveluksia. Lemin Kotiseuturadiolla on koko joulukuun ajan jatkuva radiolupa tutulle taajuudelle 95,2 MHz. Asema on ollut äänessä samalla taajuudella kesälauantaisin.

Uusi radioasema on saanut kolmen kuukauden pituisen lähetysluvan Sipooseen Uudellemaalle. Yksityishenkilön omistama asema esiintyy Viestintäviraston lupaluettelossa nimellä Radio Soi. Aseman lupa jatkuu tammikuun loppuun ja suurimmaksi sallituksi lähetystehoksi on merkitty 46 wattia taajuudelle 107,2 MHz.

Jo ennen marraskuuta aloittanut Pispalan Radion Hämeenkyrön lähetin toimi Tampereen lähettimen kanssa samalla taajuudella 99,5 MHz, mutta on siirtymässä marraskuun alkupuolella taajuudelle 93,4 MHz. Radiokanava kokeilee kuuluvuuden laajentamista Hämeenkyrön suuntaan, sillä Tampereen taajuuden kuuluvuudessa on alueella puutteita.

Joulukuussa ääneen on palaamassa myös Pasiradio, jonka tilapäislupa Helsinkiin on jo valmistunut Viestintävirastossa. Pasiradiosta kerrotaan, että asema pyrkii saamaa lupia lisäksi Lahden alueelle, Kouvolaan ja Alavudelle.

Mediamonitori

Aiheesta muualla Mediamonitorissa: Lyhytaikaiset radiot 2018 ja Radio Säteily, Soiva Opiskelijaradio ja Radio Scoop ääneen.

Artikkelia muokattu 3.11.2018 klo 10.30: Lisätty maininta Pispalan Radion taajuuden muuttumisesta Hämeenkyrössä.