Radio Inari jättää FM-taajuudet ensi vuonna

kirjoittanut

kategoriassa

Uudistuva paikallisradio jatkaa nettiradiona

Kunnan omistama Radio Inari on jättäytymässä pois ULA-taajuuksilta vuoden 2019 lopussa ja jatkaa toimintaansa pelkästään netissä lähettävänä paikallisradiona. Radiokanavan luvanhaltija Inarin Paikallisradioyhdistys ei ole hakenut uutta ohjelmistolupaa vuonna 2020 alkavalle lupakaudelle. Kunnanhallitus on jo käsitellyt asiaa ja tehnyt linjauspäätöksen taajuuksista luopumisesta, kuten paikallisradioyhdistys oli sille lausunnossaan esittänyt.

Radio Inari on toiminut Ivalossa reilut 20 vuotta osana kunnan Viestintäpajaa. Nuoria työllistävä työpajatoiminta etsii Inarissa parhaillaan uusia linjauksia, mikä vaikuttaa myös paikallisradion tulevaisuuteen.

– Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen vaikutukset ulottuvat myös kuntien sivustyspaveluihin, eikä aivan selvää kuvaa tulevan sote-uudistuksen vaikutuksesta Inarissa vielä ole, kertoo Inarin kunnan nuorisosihteeri Seppo Körkkö.

Pitkään Inarin Viestintäpajan ja radion kanssa tekemisissä ollut Körkkö tarkentaa, että työpajatoiminta jatkuu, jos sote-uudistus ei sitä kadota. Paikallisradion alkuperäinen tarkoitus on kuitenkin Körkon mukaan muuttumassa.

– Radiotoiminta alkoi meillä työpajan perustamisen myötä vuonna 1995, jolloin elettiin syvän laman aikaa. Sen jälkeen nuorten työttömyys on vähentynyt ja ikäluokat pienentyneet, joten radiontekijöidenkin määrä on laskenut, Körkkö kuvailee.

Paikallisradio kuuluu ULA-taajuudella lähes koko kunnan alueella, mutta se on toiminut jo jonkin aikaa myös netissä. Kanavalla on kuultu nuorten tekijöiden toimittamien ohjelmien ohessa muun muassa kunnanvaltuuston kokouksia ja muuta tietoa kunnan asioista.

–Varmasti perinteisten lähetysten lopettamisesta nousee jonkinlainen kohu, mutta Radio Inaria ei olla ajamassa alas, vaan lähetykset jatkuvat radiotaajuuksilla nykyisen lupakauden loppuun, Körkkö vakuuttaa. Inarissa uskotaan myös mobiilikuuntelun määrän lisääntymiseen.

Radiotoiminnan jatkamisesta on Körkön mielestä ollut Inarissa yhteneväinen mielipide, vaikka joistakin teknisistä uudistuksista onkin aika ajoin väännetty peistä kunnallispolitiikassa.

– Radio Inarin rooli varmaan muuttuu ja ehkä se vaihtuu työpajatoiminnasta esimerkiksi mediakasvatuksen suuntaan, Körkkö muotoilee.

Radio Inarin toiminta käynnistyi alun perin vuonna 1987 Inarin opistolla. Kanava toimii vuoden 2019 loppuun taajuuksilla 89,0 MHz ja 95,7 MHz ja tämän jälkeen nettiradiona.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Radio Inarin kuunteluosoite nettiradiolistalla.