Yle kilpailuttaa uudelleen antennitelevision teräväpiirtojakelun

kirjoittanut

kategoriassa

Yle aloittaa uudelleen kilpailutuksen tv-kanaviensa teräväpiirtojakelusta antenniverkossa ensi tammikuusta alkaen, kerrotaan Ylen tiedotteessa. Ylen tavoitteena on varmistaa HD-lähetysten näkyminen koko maassa vuonna 2020, kun Suomessa siirrytään uuteen lähetysjärjestelmään. Ylen joutui keskeyttämään maaliskuussa kilpailutuksen verkkko-operaattori DNA:n valitettua Ylen tarjouspyynnöstä markkinaoikeuteen.

Antenni-tv-talouksia on Suomessa noin 1,2 miljoonaa, joista pelkästään antennijakelun varassa on noin 900 000. Lisäksi yli 600 000 vapaa-ajanasunnossa vastaanotetaan tv-signaali antennivälitteisesti. Ylen kanavat TV1, TV2 ja Yle Teema & Fem lähettävät nykyisin HD-laatuisina DNA:n lähetysverkossa, joka ei näy kaikkialla Suomessa.

Television DVB-T-jakelutekniikka korvataan taajuuksia tehokkaammin käyttävällä DVB-T2-jakelutekniikalla 31.3.2020. Se mahdollistaa HD-kanavien jakelun maanpäällisessä verkossa. Samalla videokuvan MPEG-2-pakkaustekniikka korvataan tehokkaammalla MPEG-4-pakkaustekniikalla. Nykyiset DVB-T-standardin lähetykset jatkuvat kevääseen 2020.

– Siirtyminen kokonaan teräväpiirtolähetyksiin television antennikanavilla vuonna 2020 on koko tv-toimialan yhteinen tahto. Yle haluaa omalta osaltaan varmistaa yhteisesti sovitun siirtymän toteutumisen ja Ylen tv-sisällöt teräväpiirtolaatuisina koko Suomeen. Muutokseen valmistautuminen täytyy aloittaa nyt, jotta siirtymä onnistuu suunnitellusti. Kun saamme jakeluverkon kuntoon, HD:n lähettäminen kaikkialle Suomeen on myös koko toimialan saatavilla, toteaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Ylen kanavat näkyvät HD-laatuisina myös kaapeli- ja IPTV-verkoissa, Yle Areenassa ja Canal Digitalin satelliittijakelussa.

Mediamonitori – Yle

Tietoa antennitelevisiolähetyksistä muualla Mediamonitorissa: TV:n kanavapaikat


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Yle kilpailuttaa uudelleen antennitelevision teräväpiirtojakelun”

  1. Vieläkö näissäkin uutisissa saadaan syöttää pajunköyttä? Käsittääkseni nyt vielä käytettävä dvb-t tekniikalla ja mpeg2 pakkauksella ei estä lähettämästä teräväpiitolähetyksiä. Ongelmaksi tulee kapasiteetti. Jos kutenkin näin tehdään, niin yhteen dvb-t nippuun menisi tiettäväsi vain yksi hd kanava ja lisäksi yksi tai kaksi sd kanavaa. Nykyisessä t1 verkossa voitaisiin varmaan lähettää mpeg4 lähetystä, mutta osa vastaanottimista tiettävästi sekoisi sen kanssa. Samoin t2 lähetyksessä mpeg2 varmaan menisi läpi. Nyt t2 ja mpeg4 tehostaa molemmat taajuuksien käyttöä.

    Pian varmaan naristaan, kun h265 ei ole käytössä. Eli mpeg4 pakkausta seuraava kehitysaskel.