Radio Kaakko aloitti netissä – FM-lupa käyttöön juhannuksena

kirjoittanut

kategoriassa

Tällä viikolla nettilähetykset aloittanut uusi kymenlaaksolainen paikallisasema Radio Kaakko tähtää pitkäaikaiseen ohjelmistolupaan vuonna 2020 alkavalla toimilupakaudella. Nettistriimissä soi kevään ajan tauoton musiikki, mutta juhannuksesta alkaen uusi radiokanava tarjoaa myös juonnettua lähetystä. Samalla se aloittaa ULA-taajuuksilla Kotkassa ja Kouvolassa. Radiokanavan ja sen kolmen kuukauden pituisen lähetysluvan omistaa pääkaupunkiseudulle rekisteröity Yammie’s Production Oy.

Radio Kaakko tulee olemaan paikallinen radio, joka pyrkii musiikkivalinnoillaan tavoittelemaan aikuisväestöä. Paikallisuutisten tekemisessä on mukana yhteistyötahoja, joista asema kertoo lähempänä radiotaajuuksien aloitusajankohtaa. Radio Kaakon ohjelmantekijät ovat paikkakuntalaisia, joiden paikallistuntemusta kanava hyödyntää uutisissa ja tapahtumien välittämisessä.

– Tuomme Kymenlaaksoon takaisin perinteisen paikallisen radion.Tunnetusti paikallismediasta on erityisesti aikuisväestö kiinnostunut. Jotenkin kohdekuuntelijoiden tarkan iän määritteleminen tuntuu vieraalta, siksi puhumme aikuisväestöstä. Jos jokin määritelmä ylipäätään pitää antaa, suuntaamme koko Radio Kaakon sisällön aktiiviselle, lähinnä työikäiselle aikuisväestölle, kertoo Yammie’s Productionin toimitusjohtaja ja radioprojektia vetävä Jami Kananen.

Pitkän uran valtakunnallisissa ja paikallisissa radioissa tehnyt Kananen uskoo, että paikalliset yrittäjät löytävät uuden radiokanavan. Tehtävä on haastava, mutta Kananen arvioi radioalan kokemuksen auttavan asiassa.

– Olemme varmoja siitä, että Kymenlaaksossa on runsaasti yrittäjiä ja jopa toimialoja, joille radio on vieras media mainostamiseen. Pyrimme rikkomaan tätä tabua tekemällä ruohonjuuritason työtä reippaalla otteella, pystymme kehittymään uskottavaksi mainoskumppaniksi yrityksille. Tehtävä ei varmasti ole helppo, mutta pitkä kokemus on tuonut tekijöille nöyrän asenteen tekemiseen. Ja vaikka valtakunnallinen media olisikin leimannut Kaakkois-Suomen hankalaan asemaan ajautuneeksi alueeksi, olemme varmoja, että voimme osaltamme piristää ja virkistää paikallista yrittäjyyttä aidolla paikallisuudella, Kananen näkee.

Radio Kaakon studio valmistuu Haminaan, josta ohjelmatoimintaa tullaan kesällä pyörittämään. Kanavan perustamisessa on mukana toinen pitkän linjan radioammattilainen, Kymenlaaksosta kotoisin oleva Jalle Niemelä. Kaikkiaan tekijätiimiin tulee Kanasen arvion mukaan lähemmäs kymmenkunta ihmistä.

Viestintäviraston käynnistämä Radio 2020 eli valmistelu vuoden 2020 alussa voimaan tulevien ohjelmistolupien jakamiseksi kiinnostaa myös Radio Kaakon taustajoukkoja. Kanavan tavoitteena on hakea ohjelmistolupaa sitten, kun ne julistetaan haettaviksi.

– Olemme radiohankkeemme kanssa tosissamme. Siksi halusimme lausua sekä Viestintäviraston että liikenne- ja Viestintäministeriön lausuntokierroksille sekä tulemme osallistumaan ohjelmistolupien hakukierrokselle. Varmaa on se, että nettiradio soi juhannukseen saakka laajetakseen silloin netin lisäksi kolmeksi kuukaudeksi kahdelle taajuudelle Kymenlaaksoon. Sen jälkeen palaamme nettiin, mutta paluu sen jälkeen lyhytluville on tällä hetkellä vielä epävarmaa. Tulevan kesän lyhytaikaisten lupien jakso paljastanee jatkon, Kananen huomauttaa.

Radio Kaakko kuuluu nettiosoitteessa www.radiokaakko.fi. 21. kesäkuuta alkaen asema lähettää Kotkassa taajuudella 97,7 MHz. Kouvolassa taajuus on tuolloin 95,2 MHz.

Mediamonitori