Perinteikäs radion Jalkapallokierros uudistuu Urheilukierrokseksi

kirjoittanut

kategoriassa

Kotimaisen Jalkapallon ja etenkin Veikkausliigan ystävät saivat kuulla  maanantaina 5.2. uutisia. Kaikki alkoi kun MTV Sportin toimittaja Timo Innanen kirjoitti twitterissä saaneensa tiedon, että Jalkapallokierros-ohjelmaa ei tultaisi enää kuulemaan nykymuotoisena Yle Puheella. Ylen urheilupäällikkö Panu Pokkinen vahvisti asian kirjoittamallaan tviitillä: ”Seuraamme edelleen kotimaista jalkapalloliigaa viikoittain radion urheilukierros-ohjelmassa. Emme pyhitä kierroksia vain jalkapallolle vaan kyseisen päivän kiinnostavimmat urheilulajit / tapahtumat pääsevät eetteriin”.

Tiistaina 6.2. Yle täsmensi uudistuksia nettisivuillaan eli Jalkapallokierros-ohjelman sijaan Yle Puheelta tullaan jatkossa kuulemaan Urheilukierros-nimistä ohjelmaa, johon tullaan poimimaan selostettavia otteluita muun muassa Veikkausliigasta ja Superpesiksestä. Mutta miksi tähän ratkaisuun on päädytty ja miten se vaikuttaa jatkossa? Yritän hieman avata ja kaivella asiaa tiedossa olevien faktojen pohjalta.

Ensinnäkin on tiedossa, että Yle Puhe tulee uudistumaan helmikuussa olympialähetysten jälkeen. Uudistuksen konkreettisista vaikutuksista kanavan ohjelmistoon ei luonnollisesti vielä ole tarkkaa tietoa, mutta rivien välistä on luettavissa, että urheilun osuus ohjelmatuntien määrässä tulee mitä luultavimmin pienentymään. Todennäköisesti myös kanavan toive on ollut, että kesän urheilulähetyksiä voitaisiin paremmin ”keskittää” tietyille päiville, luultavimmin viikonlopuille, jolloin kierrokselle on helpointa poimia muutakin selostettavaa. Tämä ei toki sinäänsä ole mikään uusi asia, ennenkin esimerkiksi yleisurheilukilpailuista on usein kuultu selostuksia myös Jalkapallokierroksen osana silloin kun tapahtumat ovat osuneet päällekkäin.

”Uutta” tulee lähetyksissä olemaan, että ainakin pesäpallo saa nyt entistä suuremman roolin. Vielä 90-luvulla Ylellä tehtiin radioon Jalkapallokierroksen kaltaista Pesäpallokierrostakin, joka sitten kuitenkin muun muassa sopupeliskandaalin myötä jäi pois ohjelmistosta. Pari vuotta sitten pesäpallo oli taas Jalkapallokierroksella silloin tällöin vierailevana tähtenä mukana ja viime vuosina taas enemmän satunnaisesti. Ylen uutisessa puhuttiin myös ”monipuolisemmasta ja tasa-arvoisemmasta tarjonnasta”, joka viittaisi siihen, että ehkäpä myös naisten kesäiset palloilusarjat saattavat saada jatkossa radioaikaa, kuka tietää.

Uudistuksen hyödyt ja haitat

Vanhasta Jalkapallokierroksesta luopuminen tarkoittaa luonnollisesti käytännössä sitä, että vanhantapaisia kokonaisia kuuden ottelun joka paikkakunnalta selostettuja kierroksia tuskin tullaan enää kuulemaan. Lähetysten keskittäminen tietyille viikonpäiville viittaa puolestaan siihen, että läheskään kaikilta kierroksilta ei välttämättä kuulla ollenkaan otteluselostuksia. Ennakkotietojen mukaan uudessa formaatissa tullaan kuulemaan selostuksia huippuotteluista, mikä tarkoittanee että kultakin kierrokselta poimitaan tiettyjä otteluita tai ottelu, joka tulee silloin luonnollisesti saamaan enemmän radioaikaa ja kattavamman seurannan kuin kokonaisen kierroksen ”välähdykset”. Samaa periaatetta noudatetaan varmasti myös muiden mukaan otettavien lajien kohdalla.

Lähetysten laatua ajatellen tällä on toki myös positiivisia vaikutuksia, esimerkiksi jos ennen on Jalkapallokierroksen puitteissa ollut ”pakko” edetä tiukkaan tahtiin jokaiselle paikkakunnalle niin, että sieltä usein saadaan käytännössä vain pelin tilanne ja pieni tilannekatsaus, nyt pidemmillä otoksilla päästään paremmin ”sisälle” valittuihin otteluihin ja tapahtumiin. Nykypäivänä ei ole ongelma, että studio ja myös selostettavien otteluiden selostajat pitävät kuuntelijat ajan tasalla myös muiden otteluiden tilanteista ja tapahtumista. Etenkin jos pelataan isoista panoksista, kuten mestaruuden ratkaiseva ottelu tai paikkalispeli / derby, uusi formaatti mahdollistaa myös sen, että tämä peli saa nyt varmasti ansaitsemansa erityishuomion.

Vaihtoehdot

Nykypäivänä paikallisradioiden jalkapalloselostukset ovat valitettavasti olleet vähäisempiä kuin koskaan. Suurimpana syinä tähän vaikuttavat varmasti koko paikallisradioalan hyvin kireä talous, ketjuradiot sekä osittain virheellinenkin mielikuva siitä, että jalkapallo ei kiinnosta ”suurta yleisöä”. Viime vuosina paikallisradioselostuksia ovat tarjonneet lähinnä vain Ålands Radio IFK Mariehamnin peleistä (ruotsiksi) sekä esimerkiksi Radio Kuopio yksittäisistä KuPS:n otteluista. Nyt Veikkausliigaan nousseen TPS:n otteluselostuksia kuultiin muun muassa viime kaudella Auran Aaltojen välittämänä Ykkösen puoleltakin, joten toiveissa on, että radioinnit jatkuvat myös sarjaporrasta korkeammalla.

Veikkausliigan kaikista otteluista on luonnollisesti saatavilla myös ISTV:n / Ruudun maksulliset tv-streamit, mutta vaikka tekniikka on kehittynyt esimerkiksi puhelinten kohdalla, on tämäntyylisten lähetysten seuraaminen edelleen hieman hankalaa, kun ollaan liikkeellä tai mahdollisella katvealueella. Eli puhutaan juuri autoilijoista, mökkeilijöistä jne., jotka ovat olleet vanhan Jalkapallokierroksen ydinkuulijakuntaa. Lisäksi jos kuuntelijalla on ollut halu nimenomaan laajasti seurata mitä kullakin Veikkausliigakierroksella tapahtuu, ei kierrosta formaattina voi korvata millään.

Loppukaneetti

Pelkästään Yle Urheilun niskaan ei uudistuksesta mahdollisesti pettyneiden kannata lokasankoaan kaataa. Tässä tapauksessa myös kanavalla (Puhe) ja sen halulla uudistaa ohjelmistoaan on varmasti ollut merkitystä. Toisin sanoen uudistumisen vaihtoehtona on hyvinkin voinut olla myös, että kesän tämäntyylisistä lähetyksistä oltaisiin luovuttu kokonaan. Talvikauden Jääkiekkokierros jatkaa entisellään ja sen asema ohjelmakartalla lienee jatkossakin ”koskematon”, mutta jalkapallo on ennenkin joutunut taistelemaan asemastaan. Jo yli 10 vuotta sitten radion silloinen urheilupomo Arto Teronen totesi, että Jalkapallokierrosta on joka vuosi täytynyt aina tosissaan ”myydä” kulloisellekin kanavalle ja kanavajohtajalle, joista monet varmasti olisivat halunneet noille ohjelmapaikoille jotakin aivan muuta. Tätä nykyistä uudistustakin voitaneen siis ehkä kuitenkin pitää jopa pienenä ”torjuntavoittona”.

Urheilukierros-konseptin esikuvia ovat varmastikin BBC Radio 5 Live sekä Sveriges Radion P4 -kanavat, joiden kattaviin urheiluselostuslähetyksiin on periaatteena poimia kultakin päivältä juuri ne kaikista kiinnostavimmat tapahtumat, joista suoraa selostusta kulloinkin on mahdollista tarjoilla. Tässä suhteessa Suomen kesä ja sen urheilutapahtumat toki asettavat tietyt rajoitteensa, mutta positiivista toki on, että urheilu edelleen säilyy suht isosti Puheen tarjonnassa. Aika näyttää, millainen vaikutus uudistuksella lopulta tulee olemaan lähetysten lukumäärän, selostettavien Veikkausliigaotteluiden sekä urheilulähetysten kokonaistuntimäärän suhteen.

Teppo Laaksonen työskentelee urheilutoimittajana sekä selostajana ja on ollut mukana Ylen Jalkapallokierroksella vuosina 2005-2007.