Tietoyhteiskuntakaaren säännöksiä kevennetään

kirjoittanut

kategoriassa

Hallitus esittää eduskunnalle kevennyksiä sähköistä viestintää säätävään tietoyhteiskuntakaareen. Valtioneuvosto hyväksyi tietoyhteiskuntakaareen esitetyt muutokset keskiviikkona. Esitys on osa hallituksen norminpurun kärkihanketta.

Muutokset koskevat tv-ohjelmien eurooppalaisuusvaatimusta, jota lievennetään EU-direktiivin sallimissa puitteissa. Näkö- ja kuulorajoitteisille katsojille tarkoitettuja ääni- ja tekstityspalveluja lisätään, sillä palvelut on liitettävä Yleisradion ja kaupallisten yleisen edun kanavien lisäksi sellaisiin valtakunnallisiin ohjelmistoihin, jotka palvelevat useita eri yleisöryhmiä.

Säännösten keventäminen pienentää yksityisten tv- ja radiokanavien viranomisille maksamia valvontamaksuja. Ylen maksuja puolestaan korotetaan.

Radio- tai tv-ohjelmistolupaa ei jatkossa myönnetä hakijalle, jonka lupaviranomaiset epäilevät rikkovan arpajaislain rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä ja kuvaohjelmalain lapsille haitallisten ohjelmien lähettämisaikaa koskevia säännöksiä. Hakija, jonka epäillään syyllistyvän rikoslaissa rangaistavaksi säädettyyn kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, ei voi saada ohjelmistolupaa. Voimassa oleva ohjelmistolupa voidaan jatkossa myös peruuttaa edellä mainituista syistä.

Radiomainonnan määrää ei jatkossa rajoiteta, mutta mainokset tulee  erottaa muusta ohjelmistosta äänitunnuksella tai muulla selkeällä tavalla.

Mediamonitori – Vn