Valtioneuvosto ei hyväksy Love FM:n myyntiaikeita

kirjoittanut

kategoriassa

Radiotoimintaa Nokialla harjoittava Love FM Oy menettää ohjelmistolupansa, mikäli yhtiön osake-enemmistö siirtyy venäjänmielisillä mielipiteillä kohua herättäneelle dosentti Johan Bäckmanille. Valtioneuvosto antoi asiasta ennakkopäätöksen torstaina. Bäckman olisi ostanut Love FM -radiokanavasta 95 prosentin osuuden. Muutosta ohjelmistolupaan oli hakenut radiokanavan perustaja ja omistaja, yhdysvaltalainen Trammell Brady Ford III.

Radiotoimintaa säätelevä tietoyhteiskuntakaari antaa toimiluvista päättäville valtioneuvostolle ja Viestintävirastolle mahdollisuuden harkintaan lupien peruuttamisessa, mikäli lupa siirtyy omistajalta toiselle luvanhaltijakonsernin ulkopuolelle. Lupa voidaan panna hyllylle myös kansalliseen turvallisuuteen ja sen välittömään vaarantumiseen liittyvissä asioissa. Liikenne- ja viestintäministeriö oli pyytänyt lausuntoa lupa-asiassa Suojelupoliisilta. Supon mukaan radiokanavan siirtyminen Bäckmanin omistukseen olisi vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle.

Bäckman kertoi Lännen Medialle, että radiokanavan siirtyminen hänen omistukseensa olisi parantanut sananvapaustilannetta Suomessa. Bäckmanin mielestä valtioneuvoston torstainen ennakkopäätös on osoitus Suomen ”apartheid-politiikasta” venäläisiä ja venäjänmielisiä ihmisiä vastaan.

Viestintävirasto myönsi vuonna 2015 Love FM Oy:lle ohjelmistoluvan Tampereelle, Jyväskylään, Kuopioon ja Ouluun. Yhtiö aloitti lähetykset Nokian taajuudella 95,3 MHz viime kesänä ja sai myöhemmin Viestintävirastolta muutoksen ohjelmistolupaan luopumalla muista kuin Tampereen seudun taajuuksista. Yhtiön lähetyslupa on voimassa vuoden 2019 loppuun. Taajuudella on lähetetty viime aikoina ainakin Radio Patmoksen lähetyksiä. Kuuntelijahavaintojen perusteella taajuudella on lähetetty myös Love FM:n omaa ohjelmaa.

Mediamonitori – Valtioneuvosto, TS