Radio Kovis on kansalaisten ja kaupunginosien ääni

kirjoittanut

kategoriassa

Helsingin Tapanilassa aloittaa lähetykset harrastajavoimin pyörivä paikallisradioasema Radio Kovis, joka kuuluu huhtikuun alkupäiviin saakka taajuudella 91,4 MHz. Radiokanava on sekä tekijöidensä tutustumisretki radiomaailmaan että potentiaalinen kaupunginosamedia.

Radio Koviksen taustalla on helsinkiläinen Into Hiltunen, joka yhdessä kavereidensa kanssa päätti kokeilla radioaseman pyörittämistä. Lähetykset ovat alkamassa 15. tammikuuta ja jatkuvat 9.4. saakka. Lähetystaajuus irtosi Viestintävirastosta, vaikka pääkaupunkiseudun harvoilla vapailla taajuuksilla toimii lukuisia lyhytaikaisia radioasemia. Radio Kovis perii taajuuden Finest Plus FM:ltä, joka on lopettamassa lähetykset tältä erää.

Radio Kovis valikoitui aseman nimeksi, koska se oli Hiltusen mukaan ensimmäinen, minkä hänen ystävänsä keksi. Radiokanavan lähetysteho on vain 15 wattia, eikä entisen teollisuusrakennuksen katolla olevalla lähetysantennilla ole nimeksikään korkeutta. Radiolupa mahdollistaa lähetykset 27 metrin korkeudella merenpinnasta.

Hiltunen arvioi, että lähetys kuuluu Tapanilan naapurilähiöissä, kuten Malmilla ja Puistolassa. Radio Koviksella onkin mahdollisuus olla kaupunginosien äänitorvi ja yhteisön keskustelufoorumi. Jonkinlaiseksi malliksi Hiltunen mainitsee Helsingin Lähiradion, joka tarjoaa ohjelma-aikaa erilaisille kansalaisryhmille.

– Esimerkiksi Tapanila-Seuraa voisi lähetystyä ja kysyä heidän kiinnostustaan tiedottaa tapahtumista radiossa, Hiltunen ideoi.

Radio Koviksen ohjelmisto alkaa muotoutua, kunhan lähetystoiminta saadaan käyntiin. Hiltunen lupaa tarjota ohjelma-aikaa myös esimerkiksi nettiradioharrastajille, joita voisi kiinnostaa lähettäminen ULA-taajuudella.

– Meille tämä on samalla tutustumista indieartisteihin, joita kanavalla tullaan soittamaan. Tuttujen kautta saamme soittoon helsinkiläistä räppiä, metallia ja punkia, Hiltunen kertoo.

Uusi radiokanava ei ole vielä avannut nettisivuja tai käynnistänyt nettiradiota, sillä radiontekijät haluavat ensin saada aseman ääneen. Radio Kovis on tulossa myös someen, jossa kanavan olemassaoloa on mahdollista mainostaa esimerkiksi nettiradioharrastajille ja kaupunginosaseuroille.

Hiltunen kertoo, että radioaseman perustaminen on tullut tähän mennessä edulliseksi, sillä kustannukset ovat alle kaksisataa euroa. Kiinasta hankittu 15 watin lähetin on hinta-laatu-suhteeltaan hyvä, eikä luvan hakeminen Viestintävirastosta ollut vaikeaa. Studiolaitteet Hiltusella on omasta takaa, sillä mies kertoo työskennelleensä aikoinaan tv-kanavalla äänittäjänä.

– Mietimme, että voisimme tehdä ohjelmaa siitä, miten tällaisen radion saa perustettua edullisesti, Hiltunen heittää.

Mediamonitori

 

 


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Radio Kovis on kansalaisten ja kaupunginosien ääni”

  1. Mattino avatar

    Ei tuota saanut kuulumaan.
    Mielenkiintoista olisi ollut kuunnella kun puuhamiehenä ainakin saman niminen henkilö joka liitettiin jossain yhteydessä Tampereella toimineeseen LoveFM nimiseen radioasemaan. Tiedä sitten onko tuo LoveFM taru täysin loppunut kun Patmoksesta kerrottiin että joku 2 tuntia on päivässä ettei Tampereen taajuudella kuulu heidän lähetystä.