Media-alan toimintaedellytyksiin tulossa helpotuksia

kirjoittanut

kategoriassa

Suomen sähköisen viestinnän lainsäädännön uudistukseen eli tietoyhteiskuntakaareen on luvassa muutoksia, joita liikenne- ja viestintäministeriö on alkanut valmistella. Tietoyhteiskuntakaareen tehtävät muutokset helpottavat kaupallisen radion ja teleyritysten toimintamahdollisuuksia. Muutokset ovat osa hallituksen tavoitetta sääntylyn keventämisessä.

Tavoitteena on kumota säännös, jonka mukaan radiomainosten lähetysaika ei saa olla yli 20 prosenttia päivittäisestä lähetysajasta. Mainonnan sääntelyn purkaminen oli yksi Anssi Vanjoen johtaman mediatyöryhmän suosituksista. Työryhmän tehtävänä oli selvittää kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä ja kilpailuasetelmia. Sen loppuraportti julkaistiin joulukuussa 2015.

Myös radioiden toimilupakäytäntöön on suunnitteilla muutoksia. Uudistuksilla pyritään keventämään ohjelmistotoimilupasääntelyä ja kuluttajansuojasääntelyä. Samalla arvioidaan mahdollisuutta siirtyä radion ohjelmistotoimilupien myöntämisessä huutokauppamenettelyyn.

Teleyhtiöiltä poistetaan ensi vuoden alusta lähtien velvoite lähettää MTV3:a ja Nelosta niin sanottuina yleisen edun tv-kanavina. Teleoperaattorit joutuvat vielä toistaiseksi välittämään Yleisradion televisio- ja radiokanavia. Muiden kanavien lähettämisestä sovitaan jatkossa kaupallisesti, kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Televisiokanavista siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat tällä hetkellä YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema sekä MTV3 ja Nelonen. Näkö- ja kuulorajoitteisten oikeus vastaanottaa viestejä pyritään varmistamaan muulla tavoin kuin siirtovelvoitesääntelyllä.

Mediamonitori

 {jcomments off}