Erkylän linkkitorni siirtyy historiaan

kirjoittanut

kategoriassa

Digita-logoYleisradion televisiotoiminnassa merkittävänä ohjelmansiirtolinkkinä toiminut Erkylän teräsbetoninen linkkitorni on jäämässä pois käytöstä. 65 metriä korkeassa tornissa olevat ula-lähettimet siirretään tornin lähelle rakennettuun noin 90-metriseen radiomastoon. Maston kautta tullaan jatkossa lähettämään Yle Radio Suomen (Radio Häme), Iskelmä Hyvinkään, Radio Aallon ja The Voicen lähetyksiä. Uusi masto vahvistaa radioiden kuuluvuutta Riihimäen, Hyvinkään ja Hausjärven seudulla.

Tornin omistavasta Digitasta arvioidaan, että Erkylän maisemaa vuodesta 1958 hallinnut linkkitorni puretaan mahdollisesti ensi vuoden aikana. Huonokuntoisen tornin korjaaminen ei ole kannattavaa.

Erkylän linkkitorni oli yksi Yleisradion ohjelmansiirtoverkon peruskivistä, kun Suomeen perustettiin televisioasemia. Viime vuosina torni on toiminut radioiden lähetinpaikkana. Suomessa on vielä joitakin Erkylän tornin kaltaisia linkkiasemia. Tunnetuin niistä on Ylöjärvellä. Siellä tornia käyttävät Tampereen seudun lukuisat radioasemat. Tammelan Liesjärven torni purettiin 2000-luvun alkupuolella.

Erkylän linkkitorni kesällä 2013

Hausjärven Erkylässä sijaitseva linkkitorni on saanut tämän kesän aikana seurakseen uuden radiomaston, joka korvaa tornin ula-lähettimien sijaintipaikkana. Vanha torni puretaan ensi vuoden loppuun mennessä. Kuva kesältä 2013 (Kuva: Mediamonitorin arkisto).

Mediamonitori