Valtioneuvostolta radiotoimilupa 15 hakijalle

kirjoittanut

kategoriassa

http://www.vn.fiValtioneuvosto myönsi torstaina 15 toimilupaa paikallisille ja alueellisille radioille. Uudet luvat tulevat voimaan 1. marraskuuta 2013 ja jatkuvat vuoden 2019 loppuun. Toimilupaa haki 20 hakijaa. Jokaiselle haettavana olleelle taajuuskokonaisuudelle oli vähintään kaksi hakijaa. Osa luvansaajista on toiminut jo vuosia lyhytaikaisilla luvilla. Täysin uusia radioita on perustamassa kolme luvansaajaa eli Mediatakojat Oy, SBS Discovery Radio Oy ja Radio Satellite Finland Oy.

Valtioneuvoston päätös noudattelee liikenne- ja viestintäministeriön linjausta, jossa paikallisten radioiden toimintaedellytykset pyritään turvaamaan. Myös viestinnän monipuolisuutta korostetaan päätöksessä.

– Valtioneuvoston päätöksen perusteluina käytettiin pyrkimystä aitoon paikallisuuteen, toiseksi mahdollisuutta saada lyhytaikaisilla toimiluvilla toimineille pysyvä lupa ja kolmanneksi huomioida erilaisten erityisryhmien tarpeita, asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen toteaa.

Lyhytaikaisella luvalla toimineista radioista Järviradio menettää Helsingin taajuuden, mutta saa jatkaa nykyistä isommilla tehoilla Turussa, Tampereen seudulla, Seinäjoella ja Vaasassa. Järviradion Helsingin taajuus siirtyy Kaupunkitarinat Oy:n eli Pro Radio Helsingin haltuun. Samalla Radio Helsingille myönnetään taajuus Hyvinkäältä.

Lapualla majaileva Kevyt Kanava Oy saa laajentaa radioperhettään Vaasan ja Kruunupyyn taajuuksille sekä Pieksämäelle. Oululaisen Nordic Palvelu Oy:n haave pitkäaikaisesta toimiluvasta toteutuu, kun yhtiön pyörittämä Sea FM Radio saa jatkaa nykyisellä taajuudella. Musiikkiradio Spin FM voi niin ikään huokaista helpotuksesta, sillä aseman taustayhtiölle Spin Media Oy:lle annetaan Helsingistä taajuus 101,4 MHz, jolla Spin on lähettänyt pikkutehoilla. Tampereen tilapäistaajuuden Spin menettää.

Iisalmeen paikallisradiotoimintaa palauttamaan syntynyt Suomen Lähiradiot Oy eli Radio Sandels voi aloittaa lähetykset taajuudella 106,3 MHz. Asema lähetti viime vuoden lopulla samalla taajuudella lyhytaikaisella ohjelmistoluvalla. Tamperelaisen Radio Musan lyhytaikaiset lupajaksot vaihtuvat pitkäaikaiseksi toimiluvaksi. Pentti Teräväisen pyörittämä iskelmäradio saa taajuuden 100,5 MHz.

Jyväskylän, Ähtärin ja Äänekosken taajuuskokonaisuus siirtyy porilaisen Mediatakojat Oy:n uuden paikallisradion käyttöön. Toinen Jyväskylän tulokkaista on Radio Pooki, jolle omistajayhtiö SBS Discovery Radio Oy haki lupaa useista muistakin kaupungeista.

Valtioneuvosto myönsi SBS:lle taajuudet myös Tampereelta, Hämeenkyröstä, Kankaanpäästä ja Parkanosta. Lupa koskee lapsille ja varhaisnuorille sekä perheille suunnattua tenavaradiota, jolle SBS haki taajuuksia eri puolilta Suomea.

Turun taajuudelle 92,2 MHz tulee Radio Sputnikin taustayhtiön Radio Satellite Finlandin uusi radio, jonka työnimi on Moss-Cow. Toimilupahakemuksessaan yhtiö kertoo uuden radion tavoittelevan ikäryhmää 25-45-vuotiaat. Asema on englanninkielinen ja se kohdistetaan Suomessa asuville ulkomaalaisille ja keskituloisille sekä sitä varakkaammille ulkomaalaisille turisteille.

Loput toimilupahakemukset valtioneuvosto hylkäsi. Ilman lupaa jäivät muun muassa puheradiota perustamassa oleva AMFM Oy, vironkielinen radio Helsingissä, talousradio ja Patmos-radio.

Mediamonitori – LVM